Λάρισα

Απογοήτευση στους αγρότες από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου – θα αφήσουν ακαλλιέργητες εκτάσεις στη Θεσσαλία

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών της Θεσσαλίας για τις εαρινές καλλιέργειες, εξαιτίας του θολού τοπίου που υπάρχει για το κόστος της ενέργειας και της άρδευσης. Αρκετοί αγρότες σκέφτονται να αφήσουν μέρος των χωραφιών τους ακαλλιέργητα, ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με μποστανικά (καρπoύζια, πεπόνια, βιομηχανική τομάτα) , λόγω έλλειψης ρευστότητας, αφού σε πρώτη φάση δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος του πετρελαίου για την προετοιμασία του χωραφιού (όργωμα, σβάρνισμα κλπ) και στη συνέχεια στο κόστος της λίπανσης, μιας και τα λιπάσματα πλέον είναι σε τριπλάσια τιμή σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης μας ανέφερε πως θα υπάρξει μείωση φέτος στην καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας που υπολογίζεται σε ποσοστό 30 με 35% παρά το γεγονός ότι οι βιομηχανίες φρόντισαν έγκαιρα να αυξήσουν στα συμβόλαια την προσφερόμενη τιμή στους παραγωγούς.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους παραγωγούς καρπουζιών και πεπονιών στα Σέλλανα (Προάστιο, Μαραθέα , Καλογριανά κλπ) μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας. Ο λόγος είναι πως όσοι έσπειραν χειμερινά σιτηρά απλά περιμένουν την αύξηση των τιμών και σπαταλούν – όσοι έχουν- και την τελευταία ρευστότητά τους, προσδοκώντας ότι θα καλύψουν το ρίσκο, μιας και ακούγονται τιμές για τα σιτηρά κοντά στα 50 λεπτά το κιλό.
Αντίθετα οι εαρινές έχουν το απρόβλεπτο κόστος του ρεύματος για την άρδευση και όσο η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει ποιά θα είναι η μείωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το ρίσκο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο ιδιαίτερα για καλαμπόκι και μηδική που έχουν περισσότερα ποτίσματα από το βαμβάκι, ενώ στη Λάρισα οι περισσότεροι ποτίζουν με γεωτρήσεις…

Ειδικά στη βιομηχανική τομάτα το στήσιμο της παραγωγής έχει πολύ υψηλό κόστος που φέτος μπορεί να φτάσει και στα 750 ευρώ το στρέμμα κι αυτό είναι απαγορευτικό για αρκετούς αγρότες. Το timing της λήψης μέτρων στη γεωργία παίζει καθοριστικό ρόλο μας λένε και όσο η κυβέρνηση προχωρά βλέποντας και κάνοντας, τόσο αποθαρρύνονται αρκετοί από το να καλλιεργήσουν με τη μέγιστη δυνατή φροντίδα, σπαταλώντας πολύτιμη ρευστότητα, που θεωρούν ότι θα τη χρειαστούν στη συνέχεια μιας και έχουμε άνοδο και ακρίβεια σε όλα τα αγαθά που χρειάζεται ένα νοικοκυριό (ρεύμα , αέριο , καύσιμα, τρόφιμα κλπ).

Τέλος ο κ. Τζέλλας ανέφερε πως οι αγρότες είναι απογοητευμένοι καθώς ανέμεναν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου να εξαγγελθούν κάποια μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να μπουν με άλλη ψυχολογία να καλλιεργήσουν, αλλά δεν άκουσαν τίποτε από την κυβέρνηση…Θεωρούν ότι ήταν μία σύσκεψη επικοινωνιακού τύπου που αφορούσε περισσότερο τους εισαγωγείς και τις αλυσίδες πώλησης αγαθών, παρά τους ίδιους καθώς δεν αποφασίστηκε ούτε καν η ενίσχυση για την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών, που αυτή την περίοδο δίνεται στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους

thessaliatv.gr

Previous ArticleNext Article