Ελασσόνα

Απόδημοι Ελασσονίτες και Λαρισαίοι οργάνωσαν εκστρατείες αλληλεγγύης

Εκστρατείες αλληλεγγύης για τους σεισμόπληκτους του Δήμου Ελασσόνας οργάνωσαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου επώνυμοι και ανώνυμοι Ελασσονίτες και Λαρισαίοι απόδημοι, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

 

Ο καταστροφικός σεισμός της 3ης Μαρτίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας έλαβε μεγάλη δημοσιότητα από όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα στην Ελλάδα και προβλήθηκε μέσα από δεκάδες αφιερώματα σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και δίκτυα. Οι εικόνες που μετέδιδαν τα ηλεκτρονικά μέσα προκάλεσαν τη συγκίνηση και την ευαισθησία χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα και παράλληλα κινητοποίησαν πολλούς Έλληνες ομογενείς και απόδημους που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία κ.α.

 

Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις Ελασσονιτών και Λαρισαίων αποδήμων που αφιέρωσαν χρόνο, προσωπική εργασία και χρήματα για τον κοινό σκοπό είναι οι παρακάτω:

 

Ο Ελασσονίτης καθηγητής φυσικής αγωγής Γ. Σερετίδης ζει με την οικογένειά του στα Οινόφυτα. Είναι προπονητής της ελληνορωμαϊκής πάλης και η συνεργασία του με τα αθλητικά σωματεία της περιοχής τον έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στην τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετά το σεισμό της Ελασσόνας, κινητοποίησε τους δήμους της περιοχής των Οινοφύτων, τα σωματεία και τις βιομηχανίες της περιοχής και σε συνεργασία με αιρετούς και εθελοντές συγκέντρωσαν παλέτες με προϊόντα για τη στήριξη των σεισμόπληκτων.

 

Η Λαρισαία Χριστίνα Κουβαρά ζει στο Ρέθυμνο και είναι πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνου “Μελιττεύς”. Η αγάπη της για την περιοχή την οδήγησε να ξεκινήσει μία εκστρατεία αλληλεγγύης στην περιοχή του Ρεθύμνου, τόσο μέσα από το σύλλογο των Μελισσοκόμων, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής, όσο και από δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις, που όλοι μαζί διέθεσαν τοπικά προϊόντα της Κρήτης και είδη πρώτης ανάγκης, για να “ταξιδέψουν” στην μακρινή Ελασσόνα ως βοήθεια στους σεισμόπληκτους των χωριών της Ποταμιάς.

 

Από τις ΗΠΑ ο απόδημος Ελασσονίτης Θανάσης Λιάκος με καταγωγή από το Παλαιόκαστρο συγκέντρωσε χρήματα σε επιταγές από δεκάδες συνεργάτες του στο χώρο των ακινήτων, στον οποίο δραστηριοποιείται, και τις έστειλε ταχυδρομικά στην Ελασσόνα, για να κατατεθούν στο λογαριασμό του Δήμου για τους πληγέντες.

 

Από τη Γλυφάδα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης Δημ. Ακρίβος με καταγωγή από τη Μαγούλα Ελασσόνας κινητοποίησε τους πολίτες του δήμου και τον Δήμαρχο Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου για τη στήριξη των συμπατριωτών του στο Δήμο Ελασσόνας.

 

Από το Δήμο Μαραθώνα ο εκλιπών αντιδήμαρχος οικονομικών Ν. Ευαγγελόπουλος οργάνωσε εκστρατεία αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους της Ποταμιάς, λίγες μόνο εβδομάδες πριν καταλήξει από επιπλοκές του κορωνοϊού. Είχε μεταβεί μάλιστα ο ίδιος με το υλικό της ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, για να παραδώσει τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν από την περιοχή του Μαραθώνα στην αντιδημαρχία κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας.

 

Από τη μακρινή Αυστραλία ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελασσονιτών Σίδνεϊ Σωτήριος Κατσιάνας ενημέρωσε πρόσφατα ότι ο σύλλογος διοργανώνει συνεστίαση για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους πληγέντες, αξιοποιώντας την ενότητα και τους δεσμούς των μελών της ελληνικής κοινότητας στο Σίδνεϊ.

 

Πολλοί είναι ακόμη οι ανώνυμοι πολίτες και συμπατριώτες Ελασσονίτες, Λαρισαίοι και Θεσσαλοί, που ανέλαβαν να συγκεντρώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και να στείλουν μηνύματα συμπαράστασης στους κατοίκους που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και εγκαταστάθηκαν σε προσωρινούς οικισμούς.

 

Με αφορμή τις εκστρατείες αλληλεγγύης και τις εκατοντάδες προσφορές και χορηγίες για τους πληγέντες, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε: «Η διαχείριση των επιπτώσεων ενός σεισμού είναι σίγουρα δύσκολη υπόθεση, ωστόσο η κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε με αφορμή το σεισμό της 3ης Μαρτίου μάς έκανε όλους να αισθανθούμε τη στήριξη που χρειαζόμασταν στις δύσκολες ώρες της καταστροφής. Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες που επικοινώνησαν μαζί μας και πρόσφεραν βοήθεια, είτε ατομικά είτε συλλογικά μέσα από εκστρατείες που οργάνωσαν πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις. Τα μηνύματα συμπαράστασης που λάβαμε εκείνες τις κρίσιμες ώρες μάς έδωσαν δύναμη και κουράγιο να διαχειριστούμε τον κίνδυνο και να προσφέρουμε την πολιτική προστασία που χρειαζόταν ο κόσμος του δήμου μας».

Previous ArticleNext Article