Ελλάδα

Από Χριστούγεννα… Καθαρά Δευτέρα – Έρχεται σαρακοστιανό καλάθι του νοικοκυριού

Προς παράταση πηγαίνει το «καλάθι του νοικοκυριού» καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στον περαιτέρω εμπλουτισμό του.

Μετά την ολοκλήρωση του χριστουγεννιάτικου «καλαθιού η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη αρχίσει να συζητά το ενδεχόμενο και νέων καλαθιών, με βάση τις επιταγές της εποχικότητας.

O αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης προανήγγειλε τη δημιουργία σαρακοστιανού καλαθιού, κατά τα πρότυπα του μοντέλου των εορτών των Χριστουγέννων, με επιλογές ορισμένων προϊόντων που προτιμούνται την συγκεκριμένη περίοδο, πριν το Πάσχα.

Το καλάθι του νοικοκυριού

Βούληση του οικονομικού επιτελείου είναι το εν λόγω μέτρο, να διατηρηθεί σε ισχύ όσο ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα άνω του 5,5%.

Οι όποιες αποφάσεις για πιθανή παράταση στην ισχύ του μέτρου θα ληφθεί στις αρχές Μαρτίου, θα είναι διευρυμένο και θα περιλαμβάνει προϊόντα με υψηλή ζήτηση, όπως ακριβώς είχε ισχύσει με το «εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού» των Χριστουγέννων.

Κάτι που σημαίνει πως μετά το «σαρακοστιανό καλάθι», το οποίο έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Παπαθανάσης θα υπάρξει και «πασχαλινό καλάθι».

Άλλωστε για το «καλάθι του νοικοκυριού» αναφέρθηκε σε ανάρτησή του και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός αναφέρει: «11η εβδομάδα εφαρμογής για το «Καλάθι του Νοικοκυριού», από 833 προϊόντα 55 (7%) ανέβηκαν, 52 (6%) μειώθηκαν και 726 (87%) παρέμειναν σταθερά! Παρά τον πληθωρισμό στο «Καλάθι» οι τιμές παραμένουν σταθερές».

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι συζητήσεις της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αυξηθούν, εί δυνατόν, τα επώνυμα προϊόντα που απαρτίζουν τα καλάθια του νοικοκυριού και να επιτευχθεί ισορροπία με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Για αυτόν τον λόγο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη τηλεδιάσκεψη των κ. κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκου Παπαθανάση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) υπό τον πρόεδρό του, Γιάννη Γιώτη.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης έγινε αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας του «καλαθιού του νοικοκυριού» και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής του με περισσότερα επώνυμα προϊόντα με γνώμονα πάντοτε την προστασία των νοικοκυριών και κυρίως των πιο ευάλωτων στο σημερινό περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού. Να σημειωθεί εδώ άλλωστε ότι ο ΣΕΒΤ έχει δηλώσει ότι στηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία για το καλάθι του νοικοκυριού, όπως έχει αποτυπωθεί σε ανάλογη τηλεδιάσκεψη στις 12 Οκτωβρίου 2022.

ot.gr

Previous ArticleNext Article