Λάρισα

Απάτη με Bitcoins σε βάρος Λαρισαίου – Η «οδύσσεια» για την αναζήτηση του δράστη

Η δραστηριοποίηση στη σφαίρα κρυπτονομισμάτων, έφερε στο φως τη διαδικτυακή απάτη ενός 55χρονου Λαρισαίου. Το θύμα ακόμη προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος ώστε να μπορέσει να δικαιωθεί βρίσκοντας τον δράστη, ώστε να πάρει τα bitcoins του πίσω, που σήμερα στοιχίζουν μια περιουσία.

Το χρονικό της απάτης

Συγκεκριμένα, το 2017 άγνωστοι αφαίρεσαν από την κατοχή του θύματος κρυπτονομίσματα- bitcoins των οποίων η σημερινή αξία είναι 150.000€ περίπου. Το θύμα υπό την ιδιότητα του επενδυτή-κατόχου 2,5 bitcoins (με αξία τον χρόνο εκείνο 2.000 € περίπου) αποφάσισε να μεταφέρει τα εν λόγω κρυπτονομίσματα από ψηφιακό πορτοφόλι που διέθετε από κοινού με άλλους σε προσωπικό του πορτοφόλι.

Την περίοδο εκείνη η ενέργεια μεταφοράς BTCs δεν γινόταν αυτόματα, αλλά έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέσω τρίτου φορέα-παρόχου. Για την ενέργεια αυτή χρησιμοποίησε ιστοσελίδα εξωτερικής προελεύσεως και προς δυσάρεστη έκπληξή του διαπίστωσε πως ουδεμία μεταφορά των κρυπτονομισμάτων πραγματοποιήθηκε. Αμέσως ζήτησε τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Υπόνοιες ότι ο δράστης βρίσκεται στις ΗΠΑ

Από την διαδικτυακή διερεύνηση του συμβάντος από την Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν κατέστη δυνατό να αποκαλυφθεί ο δράστης ή οι δράστες, διότι τέτοιου είδους εγκληματίες χρησιμοποιούν τις δυνατότητες του διαδικτύου αποκρύπτοντας την ακριβή τοποθεσία τους για να καλύψουν τα διαδικτυακά ίχνη τους. Μέσα από ελέγχους υπήρξαν σοβαρές ενδείξεις ότι ο φερόμενος δράστης βρίσκεται στις Η.Π.Α. Κατόπιν, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας προσπάθησε -μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης για την αποστολή συναφών αιτημάτων σε αλλοδαπές δικαστικές αρχές- να απευθύνει προς τις Η.Π.Α αίτημα Δικαστικής Συνδρομής για τον εντοπισμό των δραστών. Πλην όμως, η αρμόδια Διεύθυνση την ενημέρωσε ότι τέτοια αιτήματα δεν εκτελούνται άμεσα στις Η.Π.Α. εξαιτίας της τότε μικρής αξίας του αντικειμένου τους. Έτσι, η διερεύνηση της υπόθεσης δεν προχώρησε καθιστώντας αδύνατη την εξεύρεση της ταυτότητας των δραστών με αποτέλεσμα η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο.

Τι λέει ο δικηγόρος του θύματος

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του θύματος-επενδυτή, κ. Ιωάννη Σπηλιώτη:

«Η ένταξη των bitcoins στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και τα κέρδη που αντλούνται από τις συναλλαγές με αυτά, συνιστούν «δέλεαρ» για τους επιτήδειους. Οι επενδυτές ψηφιακών νομισμάτων, πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στην προκειμένη περίπτωση, ορθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας έθεσε στο αρχείο αγνώστων δραστών την υπόθεση που αφορά τον εντολέα μου, διότι ποινική δίκη υπό την ευρεία έννοια χωρίς την ανακάλυψη του δράστη δεν νοείται.

Ωστόσο, εκτιμώ ότι η οικεία Διεύθυνση για τέτοιου είδους ενέργειες, όφειλε να αποστείλει το αίτημα της Δικαστικής Συνδρομής απευθυνόμενο στις Η.Π.Α για την διαλεύκανση της υποθέσεως χωρίς να προεξοφλεί το ανεκτέλεστο αυτού από τις αλλοδαπές αρχές.

Για το λόγο αυτό καταθέσαμε αίτηση ώστε να ανασυρθεί η δικογραφία από το αρχείο αγνώστων δραστών, και να αποστείλει η ως άνω Διεύθυνση το επίμαχο αίτημα προς τις Η.Π.Α, κάτι που δεν έκανε, ώστε να ταυτοποιηθεί ο δράστης», καταλήγει.

Οι προσπάθειες του Λαρισαίου ακόμη συνεχίζονται προσπαθώντας να ξετυλίξει το κουβάρι των ενεργειών που θα το φέρουν κοντά στο δράστη της απάτης.

Π.Γ

Πηγή: Larissapress.gr

Previous ArticleNext Article