Ελασσόνα

Απάντηση του Ν. Γάτσα στον Ν. Ευαγγέλου για τη δημοτική βιβλιοθήκη Ελασσόνας

Την απάντησή του στη δήλωση-καταγγελία του πρώην δημάρχου Ν. Ευαγγέλου για τη δημοτική βιβλιοθήκη Ελασσόνας απέστειλε ο Δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Γάτσας, ο οποίος σημειώνει τα εξής:
«Έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά από τον κ. Ευαγγέλου τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ποτέ δεν είχε φτάσει στο σημείο να επικαλείται τη βούληση ενός νεκρού, για να μειώσει τη νέα διοίκηση του Δήμου.
Και ενώ έχω δηλώσει δημοσίως και ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα απαντώ στις δηλώσεις – καταγγελίες του κ. Ευαγγέλου στο δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα δημοσιεύονται στον Τύπο, η ανακοίνωσή του δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο συγκατάβασης, ανοχής ή καθυστέρησης.
Είναι απολύτως ψευδές ότι αποτελούσε επιθυμία του δωρητή το κτήριο του «Πνευματικού Κέντρου Βασιλείου Ν. Κυλώνη» να χρησιμοποιηθεί ως Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Ευαγγέλου, καθώς η εκπεφρασμένη επιθυμία του δωρητή περιέχεται στη διαθήκη του και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η εγκατάσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο χώρο που στέγαζε τότε την Εμπορική Τράπεζα ήταν μία επιλογή της τότε δημοτικής αρχής σύμφωνη με τη βούληση του διαθέτη, που δεν απέκλειε οποιαδήποτε άλλη χρήση, πνευματική, πολιτιστική, εκπαιδευτική, λαογραφική.
Είναι επίσης απολύτως ψευδές ότι η μετακόμιση της δημοτικής βιβλιοθήκης στο κτηριακό συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου Ελασσόνας ακυρώνει τη χρήση του κτηρίου του αειμνήστου Βασ. Κυλώνη ως πνευματικού κέντρου. Η νέα του χρήση θα είναι απολύτως σύμφωνη με τη βούληση του διαθέτη και μάλιστα αναβαθμισμένη, καθώς το κτήριο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και θα ανακαινιστεί.
Είναι επίσης ψευδές ότι η δημοτική αρχή ακυρώνει κάθε προηγούμενη προσπάθεια ή έργο της διοίκησης Ευαγγέλου, καθώς καμία αναβάθμιση της βιβλιοθήκης και καμία συντήρηση του κτηρίου είχε γίνει ποτέ από τη διοίκηση Ευαγγέλου. Μάλιστα οι προσπάθειες των συμβασιούχων βιβλιοθηκονόμων δεν υποστηρίχθηκαν ποτέ από την προηγούμενη διοίκηση, ενώ το κτήριο, όταν αναλάβαμε, βρισκόταν σε πλήρη εγκατάλειψη. Εμφανείς υγρασίες, αποκολλήσεις σοβάδων και χρωματισμών, αποσαθρωμένο μπετόν στην οροφή, όχληση διαρροών σε όμορη ιδιοκτησία, χαλασμένα υδραυλικά, φθορές στην τοιχοποιία, στα κιγκλιδώματα και τις προσόψεις.
Επιπλέον δεν υπήρχε καμία πρόσβαση των ΑμεΑ στον α’ όροφο και το κτήριο δεν θερμαινόταν επαρκώς, με αποτέλεσμα το προσωπικό να εργάζεται με τα πανωφόρια.
Σε αντιδιαστολή με τον κ. Ευαγγέλου, ο οποίος προφανώς δεν έχει ιδία γνώση για την κατάσταση που επικρατούσε στη δημοτική βιβλιοθήκη, η νέα διοίκηση επιλήφθηκε από τους πρώτους μήνες της θητείας της για τη συντήρηση και προστασία της βιβλιοθήκης, απομακρύνοντας βιβλία από τον πρώτο όροφο λόγω εκτεταμένης υγρασίας, προχώρησε σε ελαιοχρωματισμούς της τοιχοποιίας, των παλαιών μεταλλικών κουφωμάτων, των κιγκλιδωμάτων, σε υγρομονώσεις της οροφής και των γείσων, σε εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο και σε λειτουργικό επίπεδο εγκατέστησε για πρώτη φορά στο χώρο έναν διακομιστή (server) για την ηλεκτρονική καταχώριση των τίτλων σε ειδικό βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα με online δημοσίευση της λίστας στο διαδίκτυο.
Η απόφαση της νέας διοίκησης να μεταφέρει τη βιβλιοθήκη στο Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας δεν περιορίζεται σε αυτό. Το Πνευματικό Κέντρο Βασ. Κυλώνη θα αναβαθμιστεί και θα αποδώσει την ύψιστη τιμή στον δωρητή της.
Η λειτουργία της βιβλιοθήκης στο κτηριακό συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου Ελασσόνας αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως θα εξυπηρετεί πλέον τα ΑμεΑ, τα οποία δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στο σύνολο των τίτλων της βιβλιοθήκης. Η νέα διοίκηση τιμά εξόχως τη μνήμη των δωρητών και ευεργετών του δήμου και είναι ευγνώμων στον αείμνηστο Βασίλειο Ν. Κυλώνη για τη δωρεά του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου, που αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο στην πόλη και το Δήμο μας».
Previous ArticleNext Article