Λάρισα

Ανυποχώρητοι οι Λαρισαίοι αγρότες στο μπλόκο Πλατυκάμπου – Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις – Έρχεται το σχέδιο «Απόλλων»

Ανυποχώρητοι στα μπλόκα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, και φυσικά στη Λάρισα και στο μεγάλο μπλόκο του Πλατυκάμπου.

Με αίτημα αιχμής την στήριξη των εισοδημάτων τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με το στήσιμο νέων μπλόκων αλλά και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Οι Λαρισαίοι αγρότες αλλά και εκείνοι της υπόλοιπης Θεσσαλίας έχουν δώσει «ραντεβού» στην Agrotica, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου, ζητώντας άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ώστε να παραμείνουν στην παραγωγή. Δηλώνουν πως θέλουν να εξισορροπηθεί το κόστος παραγωγής με την τιμή πώλησης, έτσι ώστε να έχουν και οι ίδιοι κάποιο κέρδος, και τονίζουν πως δεν θέλουν να κλείσουν τους υπόλοιπους δρόμους – παρότι όπως υπογραμμίζουν μπορούν να το κάνουν – καθώς δεν θέλουν γιατί θα ταλαιπωρηθούν οι υπόλοιποι πολίτες.

Τα αιτήματά τους είναι καθαρά οικονομικά και έχουν να κάνουν με την ενέργεια, τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές.

Στο τραπέζι είναι:

-Σχέδιο επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου

-Να δοθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο οι αποζημιώσεις

-Δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα, και με πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων, με μηδενικό επιτόκιο.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το newsit.gr, έρχεται ο «Απόλλων» για τους αγρότες. Έτσι φαίνεται ότι θα ονομάζεται το σχέδιο στήριξης των αγροτών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με εντολή Κ. Μητσοτάκη. Θα παρουσιαστεί από τους αρμόδιους υπουργούς στην έκθεση Agrotica, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη.

Πολλές ιδέες συζητήθηκαν ως προς το πως θα μπορούσαν να στηριχτούν οι αγρότες. «Δεν έχω λεφτά» πήγε να κόψει το βήχα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, όμως του έκοψε τον βήχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βρείτε λύσεις, ήταν η εντολή του. Πετραλιάς και Αυγενάκης εξετάζουν σενάρια για ανάσες στο αγροτικό πετρέλαιο με την μορφή επιδοτήσεων κλπ. «Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και τις αποζημιώσεις» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Αυγενάκη και Τριαντόπουλο. Τεχνικός σύμβουλος θα υπολογίσει τα ποσά ώστε να δοθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο όπως ανακοινώθηκε αρχικά. Εξετάζεται οι ενισχύσεις να συνεχιστούν και για τα επόμενα δύο χρόνια, αφού αυτή η χρονιά χάθηκε και δεν είναι σίγουρο ότι πολλά χωράφια θα μπορούν να καλλιεργηθούν και του χρόνου στη Θεσσαλία.

Ένα ακόμη οξύ πρόβλημα για τους αγρότες είναι το ρεύμα. Από τις 200.000 παροχές ρεύματος, το 30% είναι απλήρωτο. Έγιναν και κραυγαλέες αδικίες. Έκοψαν το ρεύμα σε πλημμυροπαθείς. Ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης κατέθεσε τροπολογία ώστε οι αγρότες που επλήγησαν από τον Daniel να έχουν για δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα, και με πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Η ρύθμιση είναι επταετής, θα ολοκληρωθεί το 2030. «Βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξανακοπεί το ρεύμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article