Ελασσόνα

Αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Λάρισας και σε αυτές τις περιοχές της Ελασσόνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ξεκινούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας νέα αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 1.500.000 ευρώ σε 16 λεκάνες απορροής στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Υπογράψαμε τη σύμβαση για νέα αντιπλημμυρικά έργα, με εκτεταμένους καθαρισμούς και αποκατάσταση αναχωμάτων σε ρέματα και χειμάρρους της Π.Ε. Λάρισας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Τα δημόσια έργα είναι μια διαρκής μάχη δυσκολιών. Παρά τις δυσκολίες συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε και να κατασκευάζουμε έργα που δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας μέσω της πρόληψης, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Οι περιοχές των νέων αντιπλημμυρικών έργων

Τα έργα χωροθετούνται στις παρακάτω περιοχές:

1. Στην κεντρική κοίτη του ποταμού Σαραντάπορου από την συμβολή του με το Βούλγαρη μέχρι το Χάνι Χατζηγώγου ( γέφυρα επί της οδού Ελασσόνας- Κοζάνης)

2. Στο τμήμα της Κεντρικής κοίτης του ποταμού Βούλγαρη απιό τη συμβολή του με τον Τιταρίσιο (γέφυρα Κεφαλόβρυσου επί της οδού Ελασσόνας –Κρανέας) μέχρι τη γέφυρα Κοκκινόγης ( επί της οδού ΕΛΑΣΣΌΝΑς-Κατερίνης) και του επαρχιακού δρόμου Κοκκινίγης Κοζάνης).

3. Στο τμήμα της κεντρικής κοίτης του χειμάρρου Ελασσονίτικος από την περιοχή Αμουρίου (συμβολή με Τιταρίσιο) μέχρι την Ελασσόνα ( γέφυρα πάνω από την Ελασσόνα επί της οδού Ελασσόνας Κοζάνης).

4. Στο τμήμα της κοίτης του χειμάρρου Παλαιοσυκιωτη από τη γέφυρα μέχρι την συμβολή του με τον χειμ. Βούλγαρη.

5. Στο τμήμα της κοίτης του χειμάρρου Τράφος από την περιφέρεια Αμουρίου μέχρι τη γέφυρα επί της Εθν. Οδού Λάρισας- Ελασσόνας ( περιοχή Δομενίκου).

6. Βαλιμάρα για την κεντρική κοίτη όριο ο δρόμος Βλαχογιαννίου-Αμπελιάς μέχρι τη συμβολή του με το Τιταρίσιο.

7. Χείμαρος Τιταρίσιος στο τμήμα της Κεντρικής κοίτης από τα όρια των Κοινοτήτων Βαλανίδας-Κρανέας μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό ποταμό. Για τους συμβάλλοντες στην κεντρική κοίτη, τα τμήματαβ αυτών από το δρόμο Βλαχογιαννίου-Συκέας μέχρι την κεντρική κοίτη.

8. Όρια ο δρόμος Τυρνάβου-Δελερίων-Ροδιάς-Γόννων μέχρι τη συμβολή με Τιταρίσιο.

9. Στο χείμαρο Άμυρο Αγιάς, στο τμήμα από το Δημ. Σχολ. Αγιάς μέχρι τη λίμνη Κάρλα .

10. Στο χείμαρο Βελίκας-Μελιβοίας, στο τμήμα άνω του οικισμού Βελίκα μέχρι τον παραλιακό δρόμο.

11. Στο χείμαρος Πλατανόρεμα στο τμήμα από τη θέση Νησί μέχρι τον παραλιακό δρόμο και το τμήμα από τη γέφυρα Μπουρμπουλήθρα μέχρι τον παραλιακό δρόμο.

12. Στο χείμαρρο Αμυγδαλής-Καλαμακίου τα κατάντη με όριο το δρόμο Αμυγδαλής-Καλαμακίου.

13. Λεκάνη απορροής Ομολίου-Στομίου για τις αυτοτελείς χαραδρώσεις τα κατάντη του δρόμου Λάρισας-Ομολίου-Στομίου-Καρίτσας και τα ανάντη σε μήκος 100,00 μέτρων.

14. Στις αυτοτελείς χαραδρώσεις τα ανάντη σε μήκος 100,00 μέτρων και τα κατάντη του δρόμου Καρίτσας-Κόκκινο Νερό-Κουτσουπιά- Παλουριά -Βελίκα μέχρι τη θάλασσα.

15. Λεκάνη απορροής Μαρμαρίνης-Γερακαρίου-Αετολόφου 24.01.18. όριο για τις αυτοτελείς χαραδρώσεις στο κάτω όριο των οικισμών Μαρμαρίνης-Γερακαρίου-Νερομύλων.

16. Αυτοτελείς χαραδρώσεις εντός διοικητικών ορίων Δήμου Φαρσάλων καθώς και αυτοτελείς χαραδρώσεις και υδατορέματα αρμοδιότητας καθαρισμού και συντήρησης της ΔΤΕ ΠΕ Λάρισας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι εργασίες

Προβλέπεται να καθαριστούν και να προστατευτούν χείμαρροι και ρέματα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, να αποκατασταθούν διαβρωμένα τεχνικά – διαβάσεων, να γίνει προστασία των πρανών καθώς και άλλες εργασίες που θα απαιτηθούν στην πορεία ώστε να αρθούν οι συνθήκες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα διάβρωσης αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη πεδινή και ημιορεινή περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Previous ArticleNext Article