Ελασσόνα

Αντέχουν οι δριστέλες – Ποια βρίσκεται στην Ελασσόονα

Μπορεί να άλλαξαν οι εποχές και να εκμοντερνιστήκαμε σαν λαός, ωστόσο στην περιοχή μας κάποια πράγματα αντέχουν στον χρόνο και στην κατηγορία αυτή συναντάμε τα «βιολογικά πλυντήρια», τις περίφημες δριστέλες, όπου μπορεί μια οικογένεια να καθαρίσει με τη δύναμη του νερού χαλιά, ρούχα, σκεπάσματα, αλλά και να απολαύσει τη φύση, τρώγοντας και γλεντώντας ορισμένες φορές, μέχρι να ολοκληρωθεί η ιεροτελεστία.

Όπως είναι γνωστό, στις δριστέλες το νερό μεταφέρεται στη νεροτριβή με ξύλινους αγωγούς και με ορμή πέφτει στον κάδο όπου ρίχνονται τα ρούχα που είναι για καθαρισμό. Η νεροτριβή αυτή είναι «γυριστή», δηλαδή το νερό πέφτει από πλάγια στα τοιχώματα του κάδου και χρησιμοποιείται η περιστροφική κίνησή του για τον καθαρισμό των ρούχων. Οι υπαίθριες δεξαμενές στις οποίες καταλήγει νερό, δημιουργούνται είτε από φυσικές πηγές είτε από γεώτρηση. Δίπλα από τη δριστέλα υπάρχει και ένα μαντάνι, μια ξύλινη κατασκευή με «σφυριά», όπου οι νοικοκυρές τοποθετούσαν τα χοντρά υφάσματα, ώστε με το χτύπημα των σφυριών αυτά να γίνουν πιο συμπαγή.

Στον Νομό Λάρισας, οι δριστέλες αντιστέκονται ακόμη στο πέρασμα των χρόνων, αν και η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί, αφού κυριαρχούν τα σύγχρονα ταπητοκαθαριστήρια, τα οποία έχουν τις δικές τους δριστέλες, ενώ και οι συνήθειες των νοικοκυριών έχουν αλλάξει. Αναλυτικότερα, στον Δήμο Τεμπών λειτουργούν υπό την ευθύνη του Δήμου δύο δριστέλες σε Γόννους και Μακρυχώρι, στον Δήμο Τυρνάβου μία ιδιωτική στο Αργυροπούλι και στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας μία ακόμα ιδιωτική. Σύμφωνα με τον Αποστόλη Βογιατζή, ο οποίος λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες δριστέλες στον Νομό, στο Αργυροπούλι Τυρνάβου, «οι δριστέλες άρχισαν να λειτουργούν, λίγο μετά το Πάσχα, καθώς βοήθησε ο καλός καιρός, ώστε οι νοικοκυρές να ξεσηκώσουν τα χαλιά και να αποθηκεύσουν τα χειμερινά ρούχα, αφού πρώτα τα καθαρίσουν και τα στεγνώσουν. Το κόστος είναι 8 ευρώ η δεξαμενή, ενώ αυτή χωρά συνήθως 5 με 7 κουβέρτες».

Παλιά η χρήση της δριστέλας ήταν για την κατασκευή φλοκάτων, τις οποίες μετά την ύφανσή τους τις έριχναν στις νεροτριβές για περίπου 48 ώρες, προκειμένου να πάρουν τη μορφή των ξεφτισμένων ινών του νήματος που χαρακτηρίζει αυτό το είδος στρωσιδιών. Τώρα η κάθε πλύση στη δριστέλα διαρκεί από 15 έως και 20 λεπτά και ο καθένας μπορεί να βάλει μέσα σε αυτή μεγάλο αριθμό σκεπασμάτων ή χαλιών.

Γ. Ρούστας

Πηγή: eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article