Λάρισα

Άννα Βαγενά: «Αγωνία και ταλαιπωρία για τους γονείς σε σχέση με το πρόγραμμα των vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών»

Η κυβέρνηση, δια στόματος της Υφυπουργού Παιδείας, δηλώνει ευχαριστημένη για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους πλην πέντε, αποσιωπώντας αφενός ότι πρόκειται για σημαντική διάταξη που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου ότι φέτος η εφαρμογή της είναι ιδιαίτερα προβληματική, προκαλώντας αγωνία και ταλαιπωρία σε γονείς, που επιθυμούν να γράψουν τα παιδιά τους σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό για την επερχόμενη σχολική χρονιά.

Αποσιωπάται, καταρχάς, το γεγονός ότι οι πέντε δήμοι, στους οποίους δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση είναι ο μεγαλύτερος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων και οι Δήμοι Καλλιθέας, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης και Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή τέσσερις από τους επίσης μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους της χώρας.

Επιπλέον, φέτος, κατά την για πρώτη φορά, με κυβέρνηση ΝΔ, εφαρμογή του προγράμματος των vouchers για δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η σχετική προκήρυξη έγινε με ενάμιση μήνα καθυστέρηση, αντί για τις αρχές Ιουνίου, που έγινε πέρσι. Το 2019, στις 12 Ιουλίου, οι γονείς 155.0000 παιδιών είχαν πάρει τα vouchers στο χέρι. Φέτος, η προκήρυξη έγινε στις 17 Ιουλίου, ενώ η πλατφόρμα των αιτήσεων δεν λειτουργεί ακόμη και οι αιτήσεις δεν μπορούν να οριστικοποιηθούν.

Έτσι, εκ των πραγμάτων, οι γονείς δεν θα ξέρουν έγκαιρα εάν έχουν λάβει το voucher και δεν θα έχουν χρόνο να έρθουν σε επαφή με τον βρεφονηπιακό σταθμό που τους ενδιαφέρει και να εγγράψουν τα παιδιά τους πριν το κλείσιμο των σταθμών στα τέλη Ιουλίου, ώστε από 1 Σεπτεμβρίου που αρχίζει η νέα χρονιά να μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν κανονικά. Η δε προκήρυξη  για το πρόγραμμα των vouchers για τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους δεν έχει καν ακόμα δημοσιευτεί.

Αγωνία, λοιπόν, από τώρα για τους γονείς και ταλαιπωρία με το άνοιγμα των σταθμών τον Σεπτέμβριο. Λίγη σεμνότητα, επομένως, από την πλευρά των αρίστων και ίσως και μία συγνώμη θα ήταν εκτιμητέα.

Previous ArticleNext Article