Λάρισα

Άννα Βαγενά: «Αγία Σοφία και διαφορά πολιτικής»

Τον Δεκέμβριο του 2017,  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας δε δίστασε να τοποθετηθεί ευθέως και με αυστηρότητα, ενώπιόν του, σε σχέση με τη διοργάνωση μουσουλμανικών τελετών μέσα στην Αγία Σοφία. «Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε στο Φετιγιέ τζαμί, για παράδειγμα, να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία ορθόδοξη, όπως αντίστοιχα, κακώς κατά την γνώμη μου, συμβαίνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα στην Αγιά Σοφιά», είχε πει χαρακτηριστικά ο τότε πρωθυπουργός.

Οι απειλές του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που χάρη στις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχαν μείνει στον αέρα, βλέπουμε τώρα να μπαίνουν σε εφαρμογή και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ταυτόχρονα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ψυχής του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα και δυναμικά και να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αποτροπή αυτής της τερατώδους ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία προκαλεί και προσβάλλει κατάφωρα τόσο τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας όσο και τη Διεθνή κοινότητα, αλλά και κάθε άνθρωπο με στοιχειώδη παιδεία και ιστορική μνήμη.

 

Previous ArticleNext Article