Κόσμος

Ανησυχία: Άντρας διεγνώσθη θετικός στη γρίπη των πτηνών μετά από επαφή με αγελάδα

Ένας άντρας από το Τέξας των ΗΠΑ βγήκε θετικός στη γρίπη των πτηνών, έπειτα από επαφή που φέρεται να είχε με αγελάδα.

Οι Αρχές της πολιτείας δήλωσαν ότι ο ασθενής παρουσίασε ερυθρότητα στα μάτια λίγες ώρες μετά την επαφή. Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός, είπαν οι ειδικοί, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις όταν βρίσκονται κοντά σε άρρωστα ζώα.

Ο ασθενής, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, υποβάλλεται σε θεραπεία με αντιιικό φάρμακο και βρίσκεται σε απομόνωση.

Το πρώτο κρούσμα είχε εμφανιστεί το 2022 στο Κολοράντο

Παρά το όνομά του, ο ιός δεν περιορίζεται στα πτηνά και τις τελευταίες εβδομάδες έχει εντοπιστεί σε αγελάδες σε διάφορες πολιτείες, όπως το Τέξας, το Κάνσας και το Μίσιγκαν. Κανονικά δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί ανθρώπινες μολύνσεις σε όλο τον κόσμο.

Τα συμπτώματα
Στους ανθρώπους, ο ιός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια ασθένεια, όπως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και των ματιών, έως σοβαρή ασθένεια, όπως πνευμονία που μπορεί να αποβεί μοιραία, σύμφωνα με τα Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 στις ΗΠΑ σημειώθηκε το 2022 στο Κολοράντο, όταν ένα άτομο αρρώστησε μετά από άμεση έκθεση σε πουλερικά που εικάζεται ότι ήταν μολυσμένα. Το άτομο αυτό παρουσίασε κόπωση για λίγες ημέρες και ανάρρωσε πλήρως.

Ενώ η γρίπη των πτηνών είναι συχνά θανατηφόρα στα πουλερικά, ήταν λιγότερο θανατηφόρα για τα βοοειδή.

Το CDC συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποφεύγουν την έκθεση σε άρρωστα ή νεκρά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των άγριων πτηνών, των πουλερικών και των βοοειδών. Ο οργανισμός αναφέρει επίσης ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε άψητα ή λίγο ψημένα σχετικά τρόφιμα, όπως μη παστεριωμένο γάλα και τυριά.

in.gr

Previous ArticleNext Article