Ελασσόνα

Αναβαθμίζονται οι υποδομές του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας – Υπογράφηκε η σύμβαση

«Πράσινο φως» στην ενεργειακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ελασσόνας και Γόννων άναψε χθες το Υπουργείο Υγείας, στην έδρα του οποίου υπογράφηκε το πρωί η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου, έξι Κέντρων Υγείας της 5ης ΥΠΕ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης και ο εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρείας «ΒΕΡΜΙΟΝ Α.Τ.Ε.Ε.», παρουσία του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, αλλά και του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Η σύμβαση που υπογράφηκε χθες είναι ύψους 9,7 εκατ. ευρώ και αφορά το ΠΠΙ Αλοννησου και τα Κέντρα Υγείας Ελασσόνας, Γόννων, Λιδωρικίου, Ιτέας, Αλιάρτου και Διστόμου. Οι παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας Ελασσόνας και Γόννων, προϋπολογισμού 1,87 εκατ. και 1,43 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, στοχεύουν στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, ήτοι στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους, και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.), ενώ ανάγκες σε εξοπλισμό αναμένεται να καλυφθούν από το ΠΕΠ Θεσσαλίας.

«Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχουμε εντάξει μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης και εξελίσσεται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ιδιαιτέρως ευχαριστώ, γιατί έχει αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο και αποτελεσματικό, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακατασκευής υποδομών του ΕΣΥ από την ίδρυσή του» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι: «Σε λίγους μήνες θα έχουμε παραδώσει ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις υπηρεσίες του οποίου θα απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας. Θέλω να ευχαριστήσω για τη σημερινή υπογραφή και να ευχηθώ να είναι η εταιρεία ακόμα πιο γρήγορη από τους 12 μήνες παράτασης που προβλέπει η σύμβαση».

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε τα εξής: «Όπως έχουμε δεσμευτεί, υλοποιούμε με θρησκευτική ευλάβεια το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών υγείας και στη Δευτεροβάθμια υγεία, αλλά και στην Πρωτοβάθμια. Θυμίζω ότι ο στόχος είναι να πετύχουμε την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση 156 Κέντρων Υγείας και 80 Νοσοκομείων. Όπως γνωρίζετε και από το παρελθόν, το ΤΑΙΠΕΔ έχει συνέπεια σε αυτά τα οποία αναλαμβάνει να υλοποιήσει και να είστε βέβαιοι ότι αυτό που θα παραδώσουμε θα είναι ένα άλλο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επίπεδο υποδομών. Είμαι σίγουρος ότι και οι κατασκευαστές, αλλά και οι τεχνικές υπηρεσίες των ΥΠΕ θα κάνουν τα μέγιστα, ούτως ώστε να προλάβουμε τους χρόνους και σε αυτό είμαστε συνοδοιπόροι και συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΛΛΑ Κ.Υ.

Στο μεταξύ, έτοιμη στο Υπουργείο Υγείας είναι για υπογραφή και η σύμβαση για τη νέα ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Βελεστίνου, Αλμυρού και Αργαλαστής.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στο επόμενο «πακέτο» των Κέντρων Υγείας, που προγραμματίζονται αντίστοιχες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβάνονται τα Κέντρα Υγείας Αγιάς, Φαρσάλων, Παλαμά, Φαρκαδόνας και Σκύρου. Για τις συγκεκριμένες δομές υπογράφηκαν οι συμβάσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για την εκπόνηση μελετών, που θα ολοκληρωθούν σε περίπου 4 μήνες, για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.

Η μεγαλύτερη παρέμβαση, πάντως, προγραμματίζεται στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου εξαιτίας των σοβαρών κτιριακών προβλημάτων. Η σύμβαση με το σύστημα της μελέτης -κατα- σκευής ύψους 2,1 εκατ. ευρώ- υπογράφηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο και σύντομα ξεκινούν οι εργασίες με συμβατική υποχρέωση παράδοσης του έργου τον Δεκέμβριο 2024.

Εφημερίδα Ελευθερία- ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Previous ArticleNext Article