Λάρισα

Ανάσα ρευστότητας σε 6.975 επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τα αποτελέσματα του Προγράμματος ΑΝΑΣΑ ΙΙ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, παρουσίασαν σήμερα από το Βόλο ο  Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός,  ο γενικός διευθυντής της ΑΕΔΕΠ Απόστολος Παπαδούλης και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΣΠΑ Θεσσαλίας Μελίνα Σαραφίδου, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη.

Η δράση αφορά  στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία και που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης κεφαλαίου κίνησης στο έτος 2022, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της  Πρόσκλησης που εκδόθηκε και με βάση τον Κανονισμό DE

MINIMIS. Η συνολική δημόσια δαπάνη στις δράσης ανέρχεται σε 23.000.000 ΕΥΡΩ και επιπλέον α) 1.500.000 € εκ στις Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Βόλου «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός του Δήμου Βόλου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ)», β) 1.000.000 € εκ στις ΣΒΑΑ του Δήμου Καρδίτσας «Καρδίτσα, πόλη να ζεις», και γ) 1.000.000 € εκ στις ΣΒΑΑ του Δήμου Τρικκαίων «Τρίκαλα: Μια ανοιχτή πόλη- πρότυπο στις όχθες του Ληθαίου», με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020».

Από το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ΙΙ ενισχύονται συνολικά  6.975  μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στη Θεσσαλία, με ποσά από 2.000 έως 7.000 ευρώ.  

-Στην Π.Ε. Λάρισας ενισχύονται  1.892 επιχειρήσεις

-Στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων  2.797 επιχειρήσεις (2.371 και 426 ΒΑΑ)

-Στην Π.Ε. Τρικάλων  1.320 επιχειρήσεις (1.100 και 220 ΒΑΑ)

-Στην Π.Ε. Καρδίτσας 966 επιχειρήσεις ( 751  και 215 ΒΑΑ)

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συναισθανόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις  λόγω της πανδημίας, στρατηγικά σχεδίασε και χρηματοδοτεί τα προγράμματα  « Ανάσα 1» και «Ανάσα 2», προϋπολογισμού  30.000.000 ευρώ και  23.500.000 ευρώ αντίστοιχα. Συνεργαζόμαστε με την ΑΕΔΕΠ και φέρνουμε σωστά, γρήγορα και δίκαια αποτελέσματα. Όχι μόνο ως προς την αξιολόγηση, η οποία είναι μια διαδικασία αδιάβλητη, αλλά και ως προς την κατάρτιση του προγράμματος. Εξετάσαμε  τα δεδομένα  του ΑΝΑΣΑ 1, ακούσαμε τον κόσμο και  τους φορείς και σχεδιάσαμε το  νέο  ΑΝΑΣΑ 2,  με ενισχύσεις από 2.000 έως 7.000 ευρώ και δύο καινοτόμες κινήσεις: Πρώτον,  δώσαμε τη δυνατότητα σε  νέες εταιρίες να ενισχυθούν με 2.000 ευρώ και δεύτερον συνεργαστήκαμε με τους  Δήμους Βόλου, Τρικκαίων και Δήμο Καρδίτσας,   ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα μέσα από τα Προγράμματα που χρηματοδοτούμε στις οριοθετημένες  περιοχές Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων. Γιατί για να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, χρειάζεται να υπάρχει  επιχειρηματικότητα. Έτσι  εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους κατά 1.500.000 στο Δήμο Βόλου, κατά 1.000.000 στο Δήμο Τρικκαίων και κατά 1.000.000 στον Δήμο Καρδίτσας. Ευχαριστώ του Δημάρχους Βόλου Αχιλλέα Μπέο, Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο που μας  εμπιστεύτηκαν,  εμπιστεύτηκαν το πρόγραμμα,  σεβάστηκαν την επιθυμία των επιχειρηματιών που αυτή την εποχή χρειάζονται  ρευστό προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ΑΕΔΕΠ  προχώρησε  γρήγορα και σωστά τις διαδικασίες και φτάσαμε σε  αποτέλεσμα με την ένταξη  6.975 επιχειρήσεων. Ξεκινά η προθεσμία για τη διαδικασία των ενστάσεων, που διαρκεί  πέντε  εργάσιμες  ημέρες. Στη συνέχεια ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΕΔΕΠ για την ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών για τις πληρωμές. Ευχαριστώ την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και  όλους τους εργαζόμενους της ΑΕΔΕΠ για τη συνεργασία.  Στην πανδημική κρίση η Περιφέρεια Θεσσαλίας  στήριξε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους με 100 εκατ. ευρώ από τα προγράμματα  Επενδύω και  Επανεπενδύω, 53,5 εκατ. ευρώ από τα δύο ΑΝΑΣΑ, 47 εκατ.  ευρώ για εργαζομένους σε αναστολή εργασίας, 18 εκατ. ευρώ για προσλήψεις στην Υγεία (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ). Χρηματοδοτούμε τη λειτουργία δεκάδων δομών και δράσεων με κοινωνικό αποτύπωμα όπως  Κέντρα Κοινότητας, προνοιακές δομές κ.α. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μισθοδοτούνται   992 εργαζόμενοι στον πολιτισμό. Σε μια δύσκολη περίοδο αντιστεκόμαστε, με  όλα τα μέσα που  διαθέτουμε. Χρειαζόμαστε τεράστια αποθέματα αυτοελέγχου και στωικότητας προκειμένου να αναμετρηθούμε με τις αβεβαιότητες της εποχής. Κι αν τα καταφέρουμε,  είναι γιατί θα μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτά τα οποία ελέγχουμε ώστε να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα δημιουργίας».

Απόστολος Παπαδούλης, Μέλος Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής ΑΕΔΕΠ

«Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για τη στενή και  γόνιμη συνεργασία. Δεν  είναι τυχαία τα αποτελέσματα που συνεχώς πετυχαίνουμε. Το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ήταν ένα μεγάλο διαχειριστικό στοίχημα για την ΑΕΔΕΠ στο οποίο ανταποκριθήκαμε  πολύ καλά. Ευχαριστώ τα στελέχη της Περιφέρειας και την επικεφαλής του Προγράμματος από την ΑΕΔΕΠ  κ. Γεροδήμου. Η ομάδα η οποία θα διαχειριστεί το πρόγραμμα, είναι καλά εκπαιδευμένη και ελπίζουμε πως από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα  ώστε να κατατίθενται τα δικαιολογητικά για να  γίνουν οι πληρωμές. Η ομάδα  είναι έμπειρη, έχει δουλέψει  το ΑΝΑΣΑ 1, συνεπώς τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και κυρίως εύστοχα. Μπροστά μας, κύριε Περιφερειάρχη, ανοίγει μια νέα Προγραμματική Περίοδος. Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία της πρόκλησης και άλλων προγραμμάτων  πλην των δυο  ΑΝΑΣΑ και να προωθήσουμε δράσεις καινοτομίας και  εξωστρέφειας».

Ενστάσεις και πληρωμές

Οι ενστάσεις ασκούνται άπαξ και υποβάλλονται ηλεκτρονικά (αποκλειστικά μέσω ΠΣΚΕ) προς τον ΕΦ, εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών, από την επομένη της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων στο δικτυακό τόπο της ΕΥΔ ΕΠ ΠΘ (www.thessalia-espa.gr ) δηλαδή από 29/9/2022 και ώρα 00:00 έως (λήξη): 5/10/2022 και ώρα 23:59.

Η υποβολή των αιτημάτων Τελικής Επαλήθευσης και Πληρωμής θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση της Απόφασης Ένταξης στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 που θα οδηγήσει στην χορήγηση μοναδικού κωδικού Ο.Π.Σ. στην κάθε επιχείρηση – αίτηση που εντάχθηκε. Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί στις Ιστοσελίδες των φορέων διαχείρισης της Δράσης και παράλληλα θα «ανοίξει» η σχετική Καρτέλα στο Π.Σ.Κ.Ε. Το Αίτημα Καταβολής υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά στο Π.Σ.Κ.Ε. με επισύναψη όσων καταγράφονται στο Παράρτημα της Προσκλησης.

Η πρόσκληση της Δράσης και κάθε πληροφόρηση / νέο, αναρτάται στις ιστοσελίδες:

www.thessalia-espa.gr  www.efepae.gr  www.aedep.gr   και www.espa.gr

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο

Γραφείο Πληροφόρησης του ΕΦΕΠΑΕ / ΑΕΔΕΠ, Διεύθυνση – Κεντρική Προβλήτα Λιμένα Βόλου, Κτίριο Ιάσων / Νότια Αίθουσα, Βόλος Τ.Κ. – 38221 και στο τηλέφωνο 24210 76894 – 9 ή στο e-mail:  aedep@aedep.gr .

 

Previous ArticleNext Article