Ελασσόνα

Αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι επαρχίας Ελασσόνας: Κάλεσμα σε συλλαλητήριο

Φέτος λόγω των επαναλαμβανόμενων παγετών του Μαρτίου και του Απριλίου και της παρατεταμένης κακοκαιρίας την άνοιξη, ολοσχερή καταστροφή έχουν υποστεί οι περισσότερες δενδρώδεις καλλιέργειες. Στο Δήμο Ελασσόνας χτυπήθηκε κυρίως η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, της ελιάς, των αμπελιών και οι πρώιμες ποικιλίες της ροδακινιάς. Το ποσοστό της ζημιάς αρχίζει από το 60-70% και στις περισσότερες περιπτώσεις φτάνει το 100%, ενώ μεγάλες ζημιές λόγω παγετού και μυκητολογικών παρατηρούνται σε χειμερινά σιτηρά, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς που βλέπουν τον μόχθο και τα χρήματα τους να χάνονται.
-Τη δύσκολη αυτή θέση των αγροτών έρχεται να επιδεινώσει ο Δήμος Ελασσόνας που ανακοίνωσε τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων άρδευσης συνεχίζοντας και φέτος την άδικη τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοσε για πρώτη φορά την προηγούμενη αρδευτική περίοδο χρεώνοντας τον παραγωγό όχι με βάση τα κυβικά του αρδευτικού νερού που κατανάλωσε στον αγρό του άλλα την στρεμματική επιφάνεια της καλλιέργειας του. Κάποιες μικροαλλαγές που έκανε φέτος προκειμένου να «διορθώσει» το τιμολόγιο δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Το κόστος της άρδευσης παραμένει βαρύ και αποτρεπτικό για τους αγρότες της επαρχίας μας που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το Δημοτικό Δίκτυο Άρδευσης. Η συνέχιση και φέτος της ίδιας τιμολογιακής πολιτικής για πολλούς συναδέλφους θα είναι καταστροφική.                                                                                           -Τα συσσωρευμένα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου (παγετός, τιμές ζωοτροφών, τιμές αμνοεριφίων κ.α.), έχουν προκαλέσει σε όλους τους κτηνοτρόφους τεράστια οικονομική ζημία.
-Σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των μελισσοσμηνών έχουν προκαλέσει οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους μελισσοκόμους.
-Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στους όρους εμπορίας νωπών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων φέρνουν σε ακόμη πιο αδύναμη θέση τους παραγωγούς.
-Το πολύ υψηλό όριο τυπικής απόδοσης θέτει εκτός προγράμματος πολλούς από τους υποψήφιους Νέους Αγρότες.
-Τη στιγμή που αγρότες καταστρέφονται από τα καιρικά φαινόμενα, τις χαμηλές τιμές παραγωγού, το μεγάλο κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, που στην ουσία καταργεί όσα κοινωνικά κριτήρια είχαν απομείνει να ισχύουν στο χώρο αυτό.
-Σαράντα  μέρες μετά τον κύριο σεισμό και αυτό που έχει μείνει από τα επείγοντα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί και οι αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες της περιφέρειας και του δήμου, είναι τα πολλά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακόμα οι πληγέντες κάτοικοι.
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι του Δ. Ελασσόνας-μέλη της ΕΟΑΣΝΛ, καλούν τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους του Δήμου σε συλλαλητήριο, την Τετάρτη 21/4/2021 και ώρα 12 : 00 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ- ΜΕΛΗ Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ

Previous ArticleNext Article