Λάρισα

Αγρότες: Σχέδια ενεργειακής βελτίωσης με επιδότηση άνω του 50%

Σε σχέδια ενεργειακής βελτίωσης εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν τα σχέδια βελτίωσης για τους αγρότες και κτηνοτρόφους το προσεχές φθινόπωρο, καθώς ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών θεωρείται εξαιρετικά πιθανό στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να αξιοποιήσει την υψηλή επιδότηση για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως φωτοβολταϊκών, προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει με μόνιμο τρόπο το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, άλλωστε, τουλάχιστον 100 χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό για να καλύπτουν τις ανάγκες και γι’ αυτό άλλωστε, εξασφαλίζεται χώρος για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών των αγροτών ακόμη και σε κορεσμένες περιοχές του δικτύου. Ωστόσο, καθώς πολλές κτηνοτροφικές (κυρίως) εγκαταστάσεις βρίσκονται μακριά από το δίκτυο και δεν είναι συμφέρουσα η σύνδεση, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα στην αρμόδια γενική γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών εξετάζουν και το ενδεχόμενο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να συνδυασθεί με αυτονομία (μπαταρία), με επιδότηση από τα σχέδια βελτίωσης.

Τα 9 κριτήρια που αυξάνουν τις πιθανότητες ένταξης

Το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 180 εκατ. ευρώ που αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί το Φθινόπωρο κι αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ένταξης των περίπου 12.000 νέων αγροτών στο ομώνυμο μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Οι νέοι αγρότες πριμοδοτούνται για να ενταχθούν και στα σχέδια βελτίωσης, έτσι ώστε μαζί με την αρχική επιχορήγηση των 35-40.000 ευρώ να μπορέσουν να αποκτήσουν και εξοπλισμό για να οργανώσουν σε στέρεες βάσεις την εκμετάλλευσή τους. Στη βαθμολογία «βαρύνουν» και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, άρα οι παραγωγοί έχουν έναν επιπλέον λόγο για να τις συμπεριλάβουν στο επενδυτικό σχέδιο που θα υποβάλλουν: αυξάνουν τις πιθανότητες να ενταχθούν.

Αυξημένη είναι η μοριοδότηση και για:

– Την ενασχόληση του παραγωγού με αιγοπροβατοτροφία, μελισσοκομία, οπωροκηπευτικά, βαμβάκι, ζωοτροφές, καλλιέργειες ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και τις καλλιέργειες που προτείνει κάθε περιφέρεια.

– Το οικονομικό μέγεθος εκμετάλλευσης. Στην τελευταία προκήρυξη, τη μεγαλύτερη μοριοδότηση ελάμβαναν οι παραγωγοί των εκμεταλλεύσεων με τυπική απόδοση (ετήσια έσοδα) 15-25 χιλιάδες ευρώ. Στη νέα προκήρυξη αναμένεται να τη λάβουν οι παραγωγοί των εκμεταλλεύσεων με τυπική απόδοση άνω των 25 χιλιάδων ευρώ.

– Τη ρεαλιστικότητα επενδυτικού σχεδίου και συγκεκριμένα επενδύσεις που δεν υπερβαίνουν το τετραπλάσιο του μεγέθους της μονάδας. Εάν δηλαδή η τυπική απόδοση ανέρχεται σε 20 χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση, το σχέδιο βελτίωσης να μην υπερβαίνει τις 80 χιλιάδες ευρώ. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΠΑΑ, «το σχέδιο βελτίωσης δεν είναι σαν το… καροτσάκι του σούπερ μάρκετ ώστε να βάζει ο αγρότης μέσα τα πάντα», αλλά θα πρέπει να κάνει επιλογές και να ιεραρχεί:

Τη δυνατότητα κάλυψης της ίδιας συμμετοχής του 20% από ίδια κεφάλαια

Τη δυναμική της εκμετάλλευσης, δηλαδή εάν ο παραγωγός δεν έχει οφειλές.

Τις πιστοποιημένες γνώσεις στον τομέα.

Την επένδυση σε κλάδους με βάση τις ανάγκες κάθε περιφέρειας (περιφερειακά κριτήρια).

Κι όπως προαναφέρθηκε, εάν είναι νέος αγρότης
και εάν κάνει επενδύσεις σε ΑΠΕ και καινοτομία (όπως είναι, για παράδειγμα σύγχρονα συστήματα άμελξης).

Έως 80% το ύψος της επιδότησης

Το ακριβές ύψος της επιδότησης είναι ακόμη αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας, στην τελευταία προκήρυξη όμως των σχεδίων βελτίωσης ανήλθε ακόμη και στο 80% για τα νησιά του Αιγαίου, το 60% στις βασικές αγροτικές περιφέρειες και το 50% στην Αττική.

Επισημαίνεται ότι για να μπορεί να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, θα πρέπει να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και η εκμετάλλευσή του τυπική απόδοση τουλάχιστον 12 χιλιάδων ευρώ σε ετήσια βάση, που ισοδυναμεί:

130 πρόβατα – 145 αίγες
64 στρέμματα με ελαιοποιήσιμες ελιές ή 41 στρέμματα επιτραπέζιας ελιάς
18 στρέμματα οπωρώνες
11 στρέμματα κηπευτικά
292 στρέμματα σιτάρι μαλακό
80 στρέμματα βαμβάκι

larissapress.gr-Γ. Μακρής

Previous ArticleNext Article