Λάρισα

Αγρότες: Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία – Ανακοίνωση από Μητσοτάκη στη Λάρισα

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει μια δεύτερη δόση επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αγροτικού πετρελαίου.

Η συγκεκριμένη πληρωμή λένε κυβερνητικοί κύκλοι αναμένεται να γίνει την προσεχή άνοιξη, που οι παραγωγοί θα βρίσκονται στα χωράφια τους για τις εαρινές σπορές και εργασίες και υπάρχει αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο.

Το ποσό θα καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και θα αφορά σε περίπου 340.000 παραγωγούς, ενώ ο τρόπος κατανοµής θα γίνει µε βάση την ετήσια λίστα κατανάλωσης που είχε συνταχθεί στην προηγούμενη πληρωμή του Αυγούστου του 2022 (αφορούσε ποσό 68 εκατ. ευρώ).

Αυτό αναμένεται πιθανόν να ανακοινωθεί κατά την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, αυτή την εβδοµάδα, μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων και των μελών της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει ο κάθε δικαιούχος.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σενάριο που κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν και αφορά την επίσκεψη που αναμένεται να κάνει ο Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στην Λάρισα, στις 21 έως 23 Φεβρουαρίου 2023. Εκεί αναμένεται να ανακοινώσει την απαλλαγή φόρου για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το δικαίωμα απαλλαγής φόρου πετρελαίου θα είναι στην αντλία. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί ο κάθε αγρότης με το ΟΣΔΕ να αγοράσει τα λίτρα που του αναλογούν, με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει. Το θετικό είναι ότι θα παίρνει το πετρέλαιο όταν το χρειάζεται και η μείωση της τιμής θα γίνεται στο βενζινάδικο και δεν θα το αγοράζει περιμένοντας να του επιστραφεί ο φόρος. Βέβαια αυτό το σύστημα θα το εφαρμόσει πιθανόν η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

agrotypos.gr

Previous ArticleNext Article