Ελασσόνα

Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας: Άμεση ενίσχυση με την μορφή κρατικής επιδότησης

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η συντονισμένη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές στο κρισιμότερο στάδιο της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου, ροκανίζει την αύξηση στην τιμή του γάλατος και εκτινάσσει το κόστος παραγωγής. Καθιστά έτσι αδύνατη την οικονομική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων μας, με ότι αυτό συνεπάγεται στη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και στις ασφυκτικές δανειοληπτικές, φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις μας.

Η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές έρχεται την ώρα που η παραγωγή στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της έχει φύγει από τα χέρια των παραγωγών, με τιμές που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής και έχει συγκεντρωθεί στα χέρια εμπόρων και μεταποιητών για τους οποίους παρουσιάζεται λαμπρό πεδίο κερδοφορίας. Τις ίδιες εξευτελιστικές τιμές «απολαμβάνουν» οι παραγωγοί στο σύνολο σχεδόν της γεωργικής παραγωγής για προϊόντα που τα λαϊκά στρώματα αγοράζουν πανάκριβα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ακόμη και η ερμηνεία που θέλει την αύξηση της τιμής στη σόγια (που είναι αποκλειστικά εισαγόμενη) να είναι υπεύθυνη για την εκτίναξη των τιμών, δεν αντέχει σε κριτική αφού η όποια αύξηση στην τιμή της ενσωματώθηκε στην τιμή των ζωοτροφών (αν δε μπήκε και «καπέλο»), χωρίς να θιγεί κανένας ενδιάμεσος. Σε αυτή την αλυσίδα ο μόνος που γίνεται αποδέκτης των συνεπειών είναι ο τελευταίος και πιο αδύναμος κρίκος(ο κτηνοτρόφος), ενώ όλοι οι προηγούμενοι (έμποροι, βιομήχανοι, μεταποιητές) διασφαλίζουν την κερδοφορία τους.

Ένα ακόμη βάρος δηλαδή έρχεται να προστεθεί στο αβάσταχτο περιβάλλον που δημιούργησε η φονική πανδημία και η ανεπάρκεια στη διαχείρισης της. Μία ανεπάρκεια που φάνηκε στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης, τους εργασιακούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μία πανδημία που σαν καταλύτης επιτάχυνε τη νέα οικονομική κρίση που για άλλη μία φορά θα κληθούμε να πληρώσουμε. Για να περιορίσουν μάλιστα την αναμενόμενη δυσαρέσκεια αλλά και την ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, έχουν ήδη καταστρώσει σχέδια καταστολής και περιορισμού που όμως θα πάρουν την απάντηση τους από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Διεκδικούμε άμεσα:

-Ενίσχυση με την μορφή κρατικής επιδότησης που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – με κρατική ενίσχυση – των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, από απώλειες λόγω καταρροϊκού πυρετού.

 

Previous ArticleNext Article