Λάρισα

Αυτός είναι ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας

Το εμβόλιο της Phizer είναι ήδη στην Ελλάδα και έφτασε στην χώρα κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασίας. Ακόμη και το γεγονός ότι έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες 9000 δόσεις γεννά ελπίδα ότι θα κερδίσουμε ξανά τις ζωές μας μέσα στο 2021. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι οι υγειονομικοί. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει πρώτα από τα νοσοκομεία αναφοράς και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.

Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός στο ΠΓΝΛ

Το πρώτο νοσοκομείο στο οποίο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός είναι το ΠΓΝΛ, καθώς είναι για όλη την Θεσσαλία, το νοσοκομείο αναφοράς. Με τις έως τώρα πληροφορίες ο εμβολιασμός της διοίκησης και όλου του προσωπικού του νοσοκομείου που -δήλωσε στην σχετική φόρμα – εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τις πρώτες μεσημεριανές ώρες της ερχόμενης Τρίτης 29 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό το πρωί της ίδιας ημέρας θα φτάσουν οι πρώτες δόσεις τους εμβολίου σε 40 έως 45 φιαλίδια. Το κάθε ένα φιαλίδιο περιέχει 5 δόσεις του εμβολίου. Αυτή θα είναι η καθημερινή προμήθεια που θα έρχεται στο νοσοκομείο από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών στην Καρδίτσα καθώς εκεί  θα φυλάσσονται τα εμβόλια σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.  Άρα κάθε ημέρα θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο 200 έως 225 υγειονομικοί και λοιπό προσωπικό. Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται σε ημερήσια βάση – όχι γιατί το ΠΓΝΛ δεν διαθέτει ψυγείο με θερμοκρασία τους -70 βαθμούς- αλλά για λόγους ασφάλειας.

Το εμβόλιο θα φτάνει στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου -και όπως και στα άλλα νοσοκομεία- φυλαγμένο σε ξηρό πάγο. Θα παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά και ακολούθως θα τοποθετείται στο ψυγείο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο σε θερμοκρασίες από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια θα γίνεται η διαδικασία για την αραίωσή του πριν γίνει ο εμβολιασμός.

Στο νοσοκομείο εκτιμούν ότι θα εμβολιάζοντας 200-225 άτομα την ημέρα. Έτσι με αυτόν το ρυθμό έως τις 3-4 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιάσει σχεδόν το μισό προσωπικό (πάνω από 1000 άτομα). Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί και στους υπόλοιπους ενώ μέσα στο Ιανουάριο ή τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη δόση.

Ποια θα είναι η διαδικασία εμβολιασμού στο ΓΝΛ

Την σκυτάλη των εμβολιασμών από το νέο έτος έρχεται να πάρει το ΓΝΛ. Ο εμβολιασμός στο νοσοκομείο ξεκινά την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Το ΓΝΛ είναι το πρώτο νοσοκομείο στη Ελλάδα που δημιούργησε εμβολιαστικό κέντρο το οποίο είναι έτοιμο και βρίσκεται στο χώρο των ΤΕΠ.

Το κέντρο θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.00 έως 21.00 και με ραντεβού θα εμβολιάζει  περίπου 50 άτομα την ημέρα. Οι πρώτοι της σχετικής λίστας είναι η διοίκηση και οι διευθυντές των κλινικών. Εδώ η προμήθεια σε εμβόλια φαίνεται να είναι ανά 2-3 μέρες καθώς οι ποσότητες καθημερινά θα είναι μικρές. Η διαδικασία για τον εμβολιασμός αλλά και την φύλαξη του εμβολίου είναι σαν αυτή που περιγράψαμε πιο πάνω. Ο εμβολιασμός της πρώτης δόσης- για όσους συμπεριλαμβάνονται στην λίστα- θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου ώστε πέντε μέρες αργότερα να αρχίσει η διαδικασία για την δεύτερη δόση. Έτσι πιθανότατα έως 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και εδώ ο διπλός εμβολιασμός

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article