Λάρισα

Αυτό είναι το αχυρόσπιτο σε χωριό που έρχονται και από το εξωτερικό για να το θαυμάσουν (φωτο)

Θυμίζει το… μικρό σπίτι στο λιβάδι, χτισμένο με μεράκι από τους ιδιοκτήτες του αποτελεί το καμάρι του κάμπου για την ιδιαιτερότητά του, καθώς είναι κατασκευασμένο από αχυροπηλό και μοιάζει πραγματικά με κουκλόσπιτο.

Είναι μάλλον το μοναδικό, μέχρι στιγμής, σπίτι που οι ιδιοκτήτες του έχουν ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα στάδια κατασκευής του. Απόδειξη ότι μπορεί κάποιος ακόμη να χτίσει το σπίτι του κυριολεκτικά με τα χέρια του.

Πλήρως εξοπλισμένο και λειτουργικό βρίσκεται στο χωριό Μεσορράχη, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Λάρισα και από το 2017 που δημιουργήθηκε αποτελεί την ατραξιόν της περιοχής μας και όχι μόνο. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα παίρνοντας την άδεια των ιδιοκτητών για να το επισκεφθούν, θέλοντας να τους μιμηθούν για να αποκτήσουν και εκείνοι το δικό τους αχυρόσπιτο. Μάλιστα τους έχουν επισκεφθεί και άτομα από το εξωτερικό, όπως εκείνο το ζευγάρι από την Γερμανία, που αγόρασε ένα κτήμα στην Χαλκιδική και θέλησε να κατασκευάσει ένα σπίτι με αχυροπηλό σαν αυτό της Μεσορράχης για να απολαύσει τα πολλά του πλεονεκτήματα.

Τι είναι όμως το αχυρόσπιτο; Αρχικά η ιδέα προήλθε και πάρθηκε από την ομάδα ατόμων που ζούνε σε άλλο χωριό έξω από τη Λάρισα. Είναι η γνωστή πια πειραματική κοινότητα του Νέσσωνα με την αγροτική ζωή και τις εργασίες.

Οι καλύβες είναι τα σπίτια τους και δεν τους ενδιαφέρει καμία πολυτέλεια, ενώ έχουν έρθει από διάφορα μέρη της χώρας για να ζήσουν στο ιδιότυπο αυτό κοινόβιο, αλλά και από το εξωτερικό. Ο Κώστας Κοντομάνος, ιδρυτής του χωριού αυτού, πριν 21 χρόνια είχε την ιδέα την οποία και υλοποίησε.

Επιστρέφοντας στο αχυρόσπιτο της Μεσορράχης να πούμε πως έχει φυσική δόμηση. Πρόκειται για μονοκατοικία 45τμ. με ξύλινο σκελετό και τοιχοποιία από ελαφρύ αχυροπηλό (light straw clay).

Οι ιδιοκτήτες του η κα Ιωάννα και ο κ. Παύλος είναι περήφανοι και με το δίκιο τους για το ξεχωριστό τους δημιούργημα. Βοηθήθηκαν τα μέγιστα από τα παιδιά τους. Η κόρη τους Χρυσόθεμις και ο γαμπρός τους Βασίλης ήταν το δεξί χέρι των γονιών τους για να πάρει σάρκα και οστά το όλο εγχείρημα.

Μάλιστα τους βοήθησαν και αρκετοί άνθρωποι που λατρεύουν αυτόν τον τρόπο ζωής και το να συντελέσουν εθελοντικά στο να δημιουργήσουν ένα σπίτι που… αναπνέει ήταν ευλογία για εκείνους. Και μιλάμε για κόσμο που ήρθε όχι από τα διπλανά χωριά ή τη Λάρισα, αλλά από άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό, όπως η κοπέλα από τον Καναδά που είχε βρεθεί στην χώρα μας για τις διακοπές της.

Αρχικά μπήκαν φυσικά τα θεμέλια στο κτήμα της Μεσορράχης με την υπέροχη θέα στον κάμπο, καθώς βρίσκεται σε ένα μικρό λοφάκι. Έπειτα τοποθετήθηκε η πέτρα κροκάλα και μετά το χαλίκι. Στρώθηκαν 20 από άργιλο, άμμο και ελαφρόπετρα, μπήκε ο σκελετός, τα πηχάκια και μετά το άχυρο βουτηγμένο σε μείγμα από νερό και άργιλο. Στην συνέχεια χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να στεγνώσει, σοβατίστηκε με πηλό, άμμο και άχυρο. Έπειτα λειάνθηκε με τον σοβά και τέλος τοποθετήθηκαν τα κουφώματα και βάφτηκε. Πάντα με οικολογικά υλικά. Στο δάπεδο το στρώμα είναι φυσικό αποτελούμενο από άργιλο, κερί, ασβέστη και λάδι. Αποθηκεύεται σε αυτό ενέργεια όταν το βλέπει ο ήλιος και ζεσταίνεται αμέσως.

Αν για κάποιο λόγο μας λέει ο Βασίλης, το σπίτι καταστραφεί ή εγκαταλειφθεί, το περιβάλλον θα… το απορροφήσει, στο 90% του και δεν πρόκειται να γίνει καμία ζημιά σ’ αυτό.

Αυτό είναι το …μαγικό αχυρόσπιτο βγαλμένο σαν από παραμύθι…

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες:

                         

Ρεπορτάζ: Αθανασία Παύλου / φωτο: onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article