Λάρισα

Αφαντος ο πρώην αρχιμανδρίτης της Παναγίας Φανερωμένης

Αφαντος και για τα εκκλησιαστικά δικαστήρια παραμένει πρώην αρχιμανδρίτης και εφημέριος

του ναού της Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου που εν μία νυκτί – τον Δεκέμβριο του 2018 – εγκατέλειψε τον Τύρναβο, ενώ φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση των χαμένων, πολύτιμων εικόνων, αλλά και στην εξαφάνιση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού από το ταμείο, ποσό που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε 140.000 ευρώ.
H εξαφάνιση του αποσχισθέντα – σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις – ιερέα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά την κλήση που του αποστάλθηκε αυτήν τη φορά από το Επισκοπικό Δικαστήριο της Μητρόπολης Λάρισας ενώπιον του οποίου καλείται να παραστεί για να δώσει εξηγήσεις.
Η υπόθεση που… σκανδάλισε τον Τύρναβο φαίνεται πως έχει ξεχαστεί για το πλήρωμα, όχι όμως και για τη Μητρόπολη Λάρισας που τηρεί τις προβλεπόμενες και χρονοβόρες διαδικασίες καλώντας τον εξαφανισθέντα ιερέα ενώπιον των εκκλησιαστικών δικαστηρίων μετά και την παρέμβαση, στις 19 Ιουλίου 2019 του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, σεβ. Ιερώνυμου, ο οποίος ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Διαδικασία που κινείται παράλληλα, με τα αστικά δικαστήρια καθότι, ως γνωστόν έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Δικαιοσύνης.
Ο πρώην αρχιμανδρίτης χάθηκε… από προσώπου γης τον Δεκέμβριο του 2018 οπότε και αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ενώ μέχρι σήμερα, δεν έχει ανταποκριθεί στις δύο τουλάχιστον κλήσεις που έλαβε από τον Ανακριτή με βάση και τα προβλεπόμενα «περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας».
Ο ορισθείς από τον μητροπολίτη Ανακριτής και ιερέας ναού της Λάρισας τηρώντας τα προβλεπόμενα δημοσιοποίησε δύο κλήσεις (σ.σ. στις 17 Σεπτεμβρίου και στις 17 Οκτωβρίου 2020) προκειμένου ο πρώην αρχιμανδρίτης να εμφανιστεί ενώπιόν του, στις 18 Νοεμβρίου 2020 για να απολογηθεί. Κάτι που δεν έγινε τελικά, με αποτέλεσμα αυτήν τη φορά το Επισκοπικό Δικαστήριο της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου να απευθύνει σήμερα νέα, δημόσια κλήση στον «αγνώστου διαμονής» πρώην αρχιμανδρίτη για να εμφανιστεί ενώπιόν του στις 11 Μαΐου 2021.
Όπως είναι γνωστό ο πρώην αρχιμανδρίτης και εφημέριος του ναού της Παναγίας Φανερωμένης στον Τύρναβο έφυγε χωρίς εξηγήσεις από την ενορία του, αλλά και την πόλη που ζούσε όταν έγινε γνωστή η υπόθεση της απώλειας πολύτιμων εικόνων και χρηματικού ποσού, υπόθεση στην οποία φέρεται ως εμπλεκόμενος.
Το ποσό σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται στις 140.000 ευρώ και φαίνεται να προέρχεται από το παγκάρι και μισθώματα ετών. Η εξαφάνισή του φούντωσε τη φημολογία πως «πέταξε τα ράσα» και πως διέφυγε στο εξωτερικό και κατά άλλους ζει σε γειτονικό νομό. Πέρα ωστόσο από τη φημολογία, δεν έχει δώσει καμιά εξήγηση και στη Μητρόπολη Λάρισας όπου υπάγεται για την απόφασή του να αποσχισθεί, εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει τελικά, ή τέλος πάντων γιατί εγκατέλειψε την ενορία του. Να διευκρινιστεί πάντως πως οι χαμένες εικόνες επιστράφηκαν τελικά στην εκκλησία, ενώ δε συνέβη το ίδιο με τα χρήματα που φαίνεται πως έχουν χαθεί.ΚΛΗΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα και με την κλήση που δημοσιοποιείται σήμερα (σ.σ. αναλυτικά σε άλλη σελίδα της «Ε») ο πρώην αρχιμανδρίτης καλείται να εμφανισθεί ενώπιον του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Μητρόπολης Λάρισας «κατόπιν τοῦ ὑπ᾽ ἀριθ. 1/2021 Παραπεμπτικοῦ Βουλεύματος τοῦ Μητροπολίτου Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἱερωνύμου καί δυνάμει τῶν ἄρθρων 2, 7, 55, 110, 117-126 τοῦ Ν. 5383/1932 «περί τῶν Ἐκκλησιαστικῶν Δικαστηρίων καί τῆς πρό αὐτῶν διαδικασίας», στή Λάρισα καί στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λαρίσης καί Τυρνάβου, στό Ἐπισκοπεῖο Λάρισας» στις 11 Μαΐου 2021 προκειμένου «νά ἀπολογηθεῖς καί δικασθεῖς ἐπί ἀντικανονικῶν παραπτωμάτων πού σοῦ ἀποδίδονται καί προβλέπονται καί τιμωροῦνται ἀπό τούς Θείους καί Ἱερούς Κανόνες».
«Σέ περίπτωση μή ἐμφανίσεώς σου» διευκρινίζεται στην κλήση «θά διενεργηθοῦν ἐναντίον σου τά ὅσα προβλέπονται ἀπό τά ἄρθρα 62 καί 112 τοῦ Ν.5383/1932 ὅπως αὐτά ἰσχύουν, κατά τά σαφῶς ὁριζόμενα στό ἄρθρο 44 παρ. 1 τοῦ Ν. 590/1977».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article