Ελασσόνα

ΑΕΝΟΛ: «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ  ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές» (φωτο)

Στην Ελασσόνα υλοποιείται το 2ο εργαστήριο της Διακρατικής συνεργασίας LEADER μεταξύ των εταίρων , ΟΤΔ ΑΕΝΟΛ Α.Ε. , ΟΤΔ Ventoux – Γαλλία και ΟΤΔ ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε. – ΣΕΡΡΕΣτου υπομέτρου 19.3 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του Μέτρου 19 του  ΠΑΑ.

Η ΑΕΝΟΛ ΑΕ υποδέχτηκε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 τα μέλη των αποστολών της διακρατικής συνεργασίας LEADERαπό την περιοχή του όρους Ventoux της Γαλλίας και από τις Σέρρες. Το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας LEADER του υπομέτρου 19.3 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του Μέτρου 19 του  ΠΑΑ, με τίτλο  «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ  ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές», επικεντρώνεται στις ορεινές περιοχές των τριών εταίρων και συγκεκριμένα στην  ορεινή περιοχή του Ολύμπου που αφορά την περιοχή παρέμβασης της ΟΤΔ ΑΕΝΟΛ Α.Ε., την ορεινή περιοχή στην Βόρειο-Ανατολική πλευρά της περιοχής παρέμβασης της ΟΤΔ ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε. και το όρος Ventoux στην Γαλλία, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση μέσα από δραστηριότητες πεζοπορίας και ποδηλατικού τουρισμού και τις 4 εποχές.

Την αποστολή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων συνοδεύουν  η κα ValérieMichelier, δήμαρχος  CAROMB, πρόεδρος της ΟΤΔ, αντιπρόεδρος του σύνδεσμου δήμων και κοινοτήτων του  Ventoux _ComtatVenaissin και ο κος FrédéricRouet,Δήμαρχος  VILLES SUR AUZON, αντιπρόεδρος του Δρυμού, υπεύθυνος οικοτουρισμού και του brand “VALEURS DU PARC”, ενώ την αποστολή της ΑΝΕΣΕΡ ΑΕ συνοδεύουν ο κος Καριπίδη Δημήτριος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε. και η κα Τριανταφύλλου Ελένη, Δ/ντρια της ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε. και Συντονίστρια της Ομάδας Τοπικής Δράσης.

Οι αποστολές ξεναγήθηκαν την 1η μέρα στην περιοχή της κοιλάδας των Τεμπών με επισκέψεις σε σημεία που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον αλλά και σημεία που με την αξιοποίησή τους μπορούν να αποτελέσουν πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όπως παλιές σήραγγες, σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμοί του ΟΣΕ, κρεμαστή γέφυρα Τεμπών. Το μεσημέρι της Κυριακής υποδέχθηκε τις αποστολές στα Αμπελάκια στην Γιορτή Κάστανου, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώληςκαι ο πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π.Τ. Νικολάου Γεώργιος και παρατέθηκε γεύμα. Στα Αμπελάκια παραβρέθηκαν τόσο η πρόεδρος της ΕΔΠ CLLD-LEADER κα ΔόκουΣουλτάνα, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας όσο και ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ ΑΕ κ. Ελευθέριος Φουρκιώτης.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με υποδοχή των αποστολών από τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νικόλαο Γάτσα και τον πρόεδρο της ΑΕΝΟΛ ΑΕ κ. Ελευθέριο Φουρκιώτη, στο Δημαρχείο της Ελασσόνας και την παράθεση δείπνου. Παραβρέθηκαν και καλωσόρισαν τις αποστολές η αντιδήμαρχος Διοικητικών, κοινωνικής Πρόνοιας & Εξυπηρέτησης του Πολίτη κα Ευφροσύνη Σκρέτα – Καρκαβανίδου και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού , Αθλητισμού και Δια Βίου Μάθησης κ. Κωνσταντίνος Πασχόπουλος. Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Γάτσας δήλωσε πόσο σημαντική είναι αυτή η επίσκεψη και περιμένει τα αποτελέσματα αυτής της διακρατικής συνεργασίας να είναι ωφέλιμα για τις περιοχές παρέμβασης του Ολύμπου.

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου τα μέλη των αποστολών είχαν την μοναδική εμπειρία να περπατήσουν σε προτεινόμενες πιλοτικές πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια των θεών στις πλαγιές του Ολύμπου και να ανέβουν στο καταφύγιο ανάγκης «Χρηστάκη» και από εκεί στην κορυφή Σκολιό σε υψόμετρο 2.912 μέτρα.

Η Γαλλική αποστολή και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι της αποστολής εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και εντυπωσιάστηκαν από το πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να φθάσει στην κορυφή του Ολύμπου από την πλευρά του Θεσσαλικού Ολύμπου και ιδιαίτερα την περιοχή της Ελασσόνας αλλά και από το πόσο εύκολη και προσβάσιμη είναι η διαδρομή προς τις κορυφές του Ολύμπου.

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου οι αποστολές έχουν ως στόχο να παρατηρήσουν την προτεινόμενη ποδηλατική διαδρομή ( κάνοντας και ποδήλατο) που θα καταλήγει στο Δέλτα του Πηνειού. Ξεκίνησαν από την Ελασσόνα και αφού περάσουν από την Ιερά Μονή Σπαρμού στον Όλυμπο και την Κοινότητα Καρυάς θα κατευθυνθούν προς την Καλλιπεύκη και διαμέσου των Γόννων και τα Τέμπη, θα φθάσουν στο Δέλτα του Πηνειού όπου θα θαυμάσουν  το όμορφο τοπίο της περιοχής. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς τα παράλια του Δήμου Αγιάς (Κόκκινο Νερό,Κουτσουπιά, Βελίκα, Αγιόκαμπο).

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 9.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα , στην αίθουσα προβολής του τοπικού πολιτισμού, ημερίδα ανοικτή προς όλους και ιδιαίτερα σε αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Στην ημερίδα θα γίνει παρουσίαση της διακρατικής συνεργασίας και θα παρουσιαστούν σκέψεις και ιδέες από την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στον Όλυμπο και στον Πηνειό για την χάραξη πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών οι οποίες θα συνδυάζονται από την τεχνογνωσία των εμπειρογνωμόνων  και την επιθυμία των τοπικών φορέων σε θέματα αξιοποίησης της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς.

Είναι το 2ο εργαστήριο της συνεργασίας που υλοποιείται, μετά το 1ο που υλοποιήθηκε στη Γαλλία τον περασμένο Απρίλιο και θα ακολουθήσουν άλλα 2 (ένα στη Γαλλία και ένα στις Σέρρες το 2023).

Στόχος της διακρατικής συνεργασίας είναι η αντιπαράθεση απόψεων-προσεγγίσεων σε θέματα αξιοποίησης της πεζοπορίας και του ποδηλατικού τουρισμού, ώστε να ενδυναμωθούν οι τρεις περιοχές στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν τουριστικές ευκαιρίες και τις 4 εποχές, καθώς η εικόνα των τριών περιοχών δημιουργεί μια καλή ευκαιρία συνεργασίας ανάμεσα σε εμβληματικά βουνά της Μεσογείου.

Previous ArticleNext Article