Η Ιερά Μητρόπολις Ελασσώνος στα πλαίσια του εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Αρσενίου Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος & Σουζδαλίου, και με την ευκαιρία τελέσεως του δεκαετούς μνημοσύνου του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου (+16 Μαΐου 2014), διοργάνωσε την 1η Ημερίδα Εκκλησιαστικής Ιστορίας την Δευτέρα 20 Μαΐου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στο καλωσόρισμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων αναφέρθηκε με συγκίνηση στην προσωπικότητα του προκατόχου του κυρού Βασιλείου, καθώς και στην αγωνία του μακαριστού για την ανάδειξη, ανακομιδή των λειψάνων και αγιοκατάταξη του Αγίου Αρσενίου, με κορυφαίο την ανέγερση του Ιερού του Ναού, όπου αποθησαυρίστηκαν τα ιερά του Λείψανα. Κατόπιν αναφέρθηκε στο σκεπτικό της διοργάνωσης της 1ης ημερίδας, ως μια ευκαιρία προβολής του ιστορικού και πνευματικού πλούτου που κατέχει η Μητρόπολη Ελασσώνος, προαναγγέλλοντας και την διοργάνωση και άλλων ημερίδων για την προβολή τους. Ευχαρίστησε τέλος τον Παν/το Αρχιμανδρίτη π. Βασίλειο Παπανικολάου, Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως & αδελφό της Ιεράς Μονή Σπαρμού για την οργάνωση της ημερίδας, τους ομιλητές και τους συμμετέχοντας στην ημερίδα.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν στην ημερίδα ο Δήμαρχος της Ελασσώνος κ. Νικόλαος Γάτσας και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Ευάγγελος Αποστόλου, οι οποίοι ευχαρίστησαν στο πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Χαρίτωνος την Μητρόπολη Ελασσώνος για την ευκαιρία της ιστορικής και πολιτισμικής ανάδειξης των μεγάλων προσωπικοτήτων του τόπου μας.
Υπό την προεδρία του παν/του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Βησσαρίωνος Καραλάσκου εκφωνήθηκαν οι κάτωθι εισηγήσεις.
- Του κ. Ευαγγέλου Τσακνάκη, «Βιογραφία Αγίου Αρσενίου Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος»
- Του οσιο/του Ιερομονάχου π. Ανθίμου Παρτάλα, «Οι πνευματικές καταβολές του Αγίου Αρσενίου Επισκόπου Ελασσώνος»
- Εκ μέρους του απουσιάζοντος κ. Κων/νου Σπανού ανέγνωσε την εισήγησή του, « Η συμβολή του Ελασσώνος Αρσενίου στην ίδρυση του ελληνικού σχολείου στο Λβωφ της Ουκρανίας το 1586» ο Αιδεσ/τος Πρωτ. π. Νικόλαος Νακούλας.
- Του κ. Γεωργίου Νακούλα, «Το εκκλησιαστικό γίγνεσθαι στην εποχή του Αγίου Αρσενίου».
Μετά το διάλειμμα, υπό την προεδρία του Αιδεσ/του Πρωτ. π. Δημητρίου Παπαγεωργίου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Προϊσταμένου του Ναού του Αγίου Αρσενίου, εκφωνήθηκαν οι κάτωθι εισηγήσεις:
- Του Ιερ/του Διακόνου π. Παναγιώτου Σοφιανού, «Η ακολουθία του Αγ. Βασιλείου Μόσχας. Σχόλια στο υμνογραφικό έργο του Αγίου Αρσενίου».
- Του κ. Μπαλή Γεωργίου: «Άγιος Αρσένιος Ελασσώνος: αφιερώματα – ιδιόχειρες ενθυμήσεις και αφιερωματικές σημειώσεις (εικόνων, ευαγγελίων, χειρογράφων, εκκλησιαστικών αντικειμένων)».
- Του Παν/του Αρχιμ. π. Βασιλείου Παπανικολάου, « Το χρονικό της επιστροφής του Αγ. Αρσενίου στην Ελασσόνα»
Κατακλείοντας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ.Χαρίτων εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση της 1ης Ημερίδος Εκκλησιαστικής Ιστορίας μέσα από τα νέα ιστορικά τεκμήρια και πληροφορίες που κατετέθησαν από τους εισηγητές για την προσωπικότητα, τη διακονία, την προσφορά και την εκκλησιαστική και πολιτισμική δράση του Αγίου Αρσενίου στη Ρωσία. Ευχαρίστησε τους εισηγητές, τους μαθητές της μαθήτριες του Γυμνασίου Ελασσόνας για τη συμμετοχή τους και όσους με ζήλο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Μητροπόλεως.
Είναι τιμή για την Μητρόπολή μας ότι ένας Επίσκοπός της στάθηκε συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε λαούς και παραδόσεις. Πιστός και αμετακίνητος διάκονος στο Αρχιερατικό του λειτούργημα. Γνήσιος διάδοχος της εκκλησιαστικής Παράδοσης και ανανεωτής της. Μοναχός και ιεραπόστολος. Άγιος διδάσκαλος δύο χωρών, Ελλάδος και Ρωσίας. Άνθρωπος που συνδύασε στη ζωή του δράση, διακονία, αγωνία και πόνο για την Εκκλησία και τον άνθρωπο, εξ ων και η αγιότητά του, της οποίας τους καρπούς απολαμβάνουμε ως τοπική Εκκλησία.