Λάρισα

«Το σαμποτάρισμα της λειτουργίας των θεσμών λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις»

«Η διαδικασία της συνεχούς διάβρωσης των θεσμών από την εκάστοτε κυβέρνηση με διακύβευμα μικροπολιτικό και πρόσκαιρο είναι πολύ παλιά. Δεν την ανακάλυψε αυτή η Κυβέρνηση. Είναι μια από τις βασικές παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος που οδήγησε στην κρίση. Η διεύρυνση και η επιτάχυνση, όμως, αυτής της διάβρωσης με το συνεχές σαμποτάρισμα της λειτουργίας των θεσμών είναι κάτι το οποίο έχει αρχίσει πλέον να λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την ομιλία του ως ειδικός αγορητής στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο νομοσχέδιο και στον στόχο που θα έπρεπε να έχει, είπε ότι «αν θέλουμε η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία να περπατήσει, το βασικό στοιχείο που πρέπει να ευνοείται είναι η υγιής επιχειρηματικότητα. Ιδέες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν και άνθρωποι και περιβάλλον επιχειρηματικό, το οποίο θα επιτρέψει σε αυτές τις εταιρείες ή συνεταιρισμούς από την μέρα μετά την ενίσχυση που θα λάβουν, να έχουν μακροπρόθεσμη ζωή και γιατί όχι να μεγαλώσουν, να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και των κύκλο εργασιών τους. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος: η δημιουργία ενός οικοσυστήματος υγειών επιχειρήσεων, όχι ενός μηχανισμού που θα πάρει τα λεφτά από την Ευρώπη. Αυτό το έχουμε δει από την εποχή που διοργανώνονταν σεμινάρια επιμόρφωσης ιεροψαλτών και θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει».

Σε σχέση με τα προβλήματα που δυσκολεύουν την επιχειρηματικότητα, τόνισε ότι «η έλλειψη ρευστότητας, η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, οι προκαταβολές φόρων, όλα αυτά που βαρύνουν μια επιχείρηση, βαρύνουν εξίσου και τις ΚοινΣΕπ με αυτόν τον νόμο. Το νομοσχέδιο δεν το αλλάζει αυτό και για αυτό δεν αλλάζει ο βαθμός δυσκολίας στην εκκίνηση της επιχειρηματικότητας, γιατί αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μέσα στην κρίση, να γίνει πιο εύκολο για κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν κεφάλαιο, πρόσβαση και δυνατότητες να αρχίσουν να δουλεύουν. Αυτό δεν επιτυγχάνεται,  παρά την καλή προσπάθεια και τις καλές προθέσεις».

Τέλος, αναφορικά με τη σύσταση νέων δομών και τη δημιουργία νέων γενικών και ειδικών γραμματειών είπε ότι «η κυβέρνηση έχει την κακιά συνήθεια να συστήνει συνεχώς γενικές γραμματείες. Αυτή όμως, είναι μια διαδικασία στο δημόσιο management που θυμίζει συνταγματάρχη εν αποστρατεία. Αυτή η λογική των έμπιστων πάει παραπίσω, στους μυστικούς των καπεταναίων. Δεν μπορεί όμως το δημόσιο να δουλέψει έτσι. Η κυβέρνηση το κληρονόμησε και το έκανε χειρότερο, ενώ ευαγγελιζόταν μια τελείως διαφορετική λογική, όσον αφορά τη γραφειοκρατία και τον νεποτισμό στο δημόσιο».

Previous ArticleNext Article