Ελασσόνα

Την αντίδραση των παραγωγών και επαγγελματιών έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τις λαϊκές και το υπαίθριο εμπόριο

Την ώρα που εδώ και ένα χρόνο δέχονται απανωτά χτυπήματα στο εισόδημά τους λόγω της πανδημίας και της διαχείριση της από την κυβέρνηση,  η κυβέρνηση, έρχεται σαν τον κλέφτη μες την πανδημία ελπίζοντας ότι κανείς δεν θα αντιδράσει, να φέρει νέο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο.

Η είσοδος εταιριών στις λαϊκές αγορές θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κέρδος των μεγαλεμπόρων σε βάρος των μικροπωλητών και τη μετατροπή των λαϊκών αγορών σε υπαίθρια σουπερ μαρκετς, με αγνώστου προελεύσεως προϊόντα, καθώς το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει:

  1. Η διαχείριση των λαϊκών αγορών να δοθεί σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ).
  2. Επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται, να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.
  3. Ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων και βγάζει κάθε 3 χρόνια στο σφυρί τις θέσεις.
  4. Καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών.
  5. Εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Με άλλα λόγια, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κάνουν κουμάντο στις λαϊκές αγορές και θα μπορούν να τις ελέγχουν με τους μεγαλύτερους και κεντρικούς πάγκους, ασκώντας άμεσα αφόρητη πίεση σε όποιον μικρομεσαίο παραγωγό αντέξει, για όσο αντέξει. Με αυτό το νομοσχέδιο χάνεται το όποιο κοινωνικό πρόσημο των λαϊκών αγορών είχε απομείνει και γίνεται εργαλείο για τα μονοπώλια του εμπορίου να κυριαρχήσουν εκεί που μέχρι σήμερα δεν είχαν “πατήσει πόδι”. Είναι ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο, και για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς και για τις λαϊκές οικογένειες-καταναλωτές.

Οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι της επαρχίας Ελασσόνας στηρίζουν το αίτημα των παραγωγών – επαγγελματιών πωλητών για άμεση απόσυρσή του.

 

Previous ArticleNext Article