Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Εμπαιγμός με επίδομα θέρμανσης και “αγροτικό πετρέλαιο”!”

Κύριε Χαρακόπουλε, πριν σας ζητήσω έναν σχολιασμό όσων είπε ο κ. Καμμένος θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ζούμε τις τελευταίες ημέρες κάτι το απίστευτο. Υπουργείο Οικονομικών, ΑΑΔΕ και ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να βρουν άκρη για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη και η Θεσσαλία είναι μια απ’ αυτές, γιατί έχουμε περιοχές με πάρα πολύ κρύο.

Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο. Πράγματι η Θεσσαλία, ο κάμπος δεν φημίζεται μόνον για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά έχει και έντονο χειμώνα, έχει χαμηλότατες θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες. Αυτό που συμβαίνει είναι πράγματι πρωτάκουστο. Άκουσα νωρίτερα ότι 31 Ιανουαρίου θα μπει η προκαταβολή. Δεν υπάρχει προηγούμενο. Τι να σας πω δηλαδή; Εδώ μιλούμε για πλήρη εμπαιγμό. Αυτοί που έγιναν κυβέρνηση χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα μαγκάλια, για τα άτυχα παιδιά που πέθαναν από αναθυμιάσεις στην Λάρισα την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, είναι αυτοί που πετσόκοψαν το επίδομα θέρμανσης, το μείωσαν στο εν τέταρτο. Η δήθεν ανάλγητη δική μας κυβέρνηση κ. Αυτιά, να θυμίσουμε στους τηλεθεατές μας, έδινε 210 εκατομμύρια ευρώ επίδομα θέρμανσης και αυτοί το μείωσαν στα 60 εκατομμύρια.

Εμείς είχαμε διευρύνει τη βάση των δικαιούχων, είχαμε μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου και τότε το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν κάτω από το 1 ευρώ, στα 90 λεπτά, και σήμερα είναι αρκετά επάνω από το ευρώ, ξεκίνησε με 1,20. Και βεβαίως τότε δόθηκε εγκαίρως η προκαταβολή. Αυτό που συμβαίνει σήμερα αν δεν είναι πραγματικά εμπαιγμός πραγματικά, τι άλλο μπορεί να είναι; Είναι να σηκώνει κανείς τα χέρια του…

Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και επειδή ξέρω πως αυτά τα θέματα τα φέρνετε στη Βουλή, αυτή η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει τα πλείστα όσα προβλήματα. Και πάω σ’ αυτήν την απόφαση

Εμείς είχαμε ζητήσει να διπλασιαστεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, το έθεσε και ο κ. Σταϊκούρας ως αρμόδιος τομεάρχης που τον είχατε νωρίτερα, τουλάχιστον να πάει στα 120 εκατομμύρια. Γίνεται τόση συζήτηση για κοινωνικό μέρισμα, για επιδόματα φτώχειας που μοιράζει δεξιά και αριστερά εν είδει Άη Βασίλη εν όψει των επερχόμενων εκλογών του 2019 η κυβέρνηση, ας διπλασιάσουν τουλάχιστον το επίδομα, ας το πάνε στο μισό απ’ αυτά που εμείς δίναμε στο επίδομα θέρμανσης, γιατί πραγματικά υπάρχει πολύς κόσμος που βγάζει πολύ δύσκολα τον χειμώνα. Ας αναρωτηθούν, τους κάλεσα και από το βήμα της Βουλής, πώς βγάζουν χειμώνα στα ορεινά του Ολύμπου και του Κισσάβου αλλά και ολόκληρος ο κάμπος, όλη η Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν από την μία να κάνουν επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας μοιράζοντας κοινωνικά επιδόματα και από την άλλη να έχουν πετσοκόψει το επίδομα θέρμανσης!

Θέλω το εξής. Και η δική σας διαβεβαίωση έχει τη δική της σημασία σήμερα. Η ζωή τιμωρεί τη γυναίκα με πολλούς τρόπους. Η χειρότερη τιμωρία είναι να χάσει τον άντρα της. Πώς θα ζήσουν οι γυναίκες χωρίς τον άνδρα τους με 172 ευρώ;

Μιλάτε για τις συντάξεις χηρείας.

Ακριβώς, Πάρτε πάνω σας οι νέοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους σας το μεγάλο αυτό θέμα γιατί δεν υπάρχει πιο μεγάλη αδικία γι’ αυτές τις γυναίκες. 

Αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ντροπή κ. Αυτιά και έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνάντηση που είχε με τα στελέχη του σωματείου της οργάνωσης αυτής ΑΞΙΑ, όπως λέγεται, έχει δεσμευτεί ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποκατασταθούν οι συντάξεις χηρείας, ιδιαίτερα των συζύγων των ενστόλων, των σωμάτων ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, που χάνουν τη ζωή τους είτε εν ώρα καθήκοντος είτε λόγω της υπηρεσίας που επιτελούν.

Αλλά επειδή αναφερθήκατε στα τρακτέρ που αναφερθήκατε που ετοιμάζονται να κατεβούν στον κάμπο, ξέρετε μιλούμε για το επίδομα θέρμανσης, όμως, ακόμη μεγαλύτερος είπα ο εμπαιγμός προς τους αγρότες με το λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο, την επιστροφή που δίναμε του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση. Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να είναι στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου του συνδικαλιστή του Βάγγου στο Κάστρο της Βοιωτίας τον χειμώνα του 2013 και να ωρύεται ότι έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής γιατί μειώναμε κατά 30 εκατομμύρια το αγροτικό πετρέλαιο, την επιστροφή που δίναμε στους αγρότες, από 160 το πηγαίναμε στα 130. Και ήλθαν αυτοί και το κατήργησαν πλήρως, και δεν ανοίγει μύτη! Θυμούμαι, λοιπόν, τότε με τις κινητοποιήσεις των αγροτών βρήκαμε σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Σταϊκούρα τα υπόλοιπα 30 από τα αδιάθετα που είχαμε  για το επίδομα θέρμανσης, γιατί δίναμε 210 εκατομμύρια και δεν είχαν απορροφηθεί, και τα δώσαμε εν τέλει στους αγρότες. Κι αυτοί,  λοιπόν, που κόπτονταν, που φώναζαν ότι αυτά ήταν ψίχουλα και ότι εμπαίζουμε, ότι έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής, κατήργησαν πλήρως το αγροτικό πετρέλαιο. Δεν υπάρχει πια επιστροφή.

Κι επειδή από το πρωί σας ακούνε και κτηνοτρόφοι, που ξυπνούν όρθρου βαθέως, να πούμε ότι εδώ υπάρχει κι ένας άλλος εμπαιγμός. Έχει καταρρεύσει η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Όσο ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την κυβέρνηση Σαμαρά, η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος για τον παραγωγό δεν είχε πέσει κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο. Σήμερα ακούω για 0,80-0,75. Οι παραγωγοί οι ίδιοι καταγγέλλουν ελληνοποιήσεις, “βαφτίσια” εισαγόμενου γάλακτος και φέτας. Η φέτα είναι η ναυαρχίδα των ΠΟΠ, των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, που εξάγουμε και κινδυνεύει με αυτά τα τερτίπια. Επιτέλους, ο ελεγκτικός μηχανισμός, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ας κινητοποιηθούν. Πραγματικά κτυπάω καμπανάκι κινδύνου!

Κ. Χαρακόπουλε, δώσατε ένα στίγμα της ελληνικής περιφέρειας. Να ξέρετε ότι τη Θεσσαλία μας την Μακεδονία μας που είναι η βάση της παραγωγής, και η Πελοπόννησος μαζί με την Κρήτη είναι αυτός ο τεράστιος παραγωγικός άξονας της πατρίδας μας, μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές. Αυτές οι περιοχές κρατούν την ανάπτυξη. Σας ευχαριστώ.

Πρωτογενής τομέας, ναυτιλία και τουρισμός είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση μεταξύ 1.59.45 έως 2.05.45

http://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/kalimera/2018-12-16-06

 

Previous ArticleNext Article