Λάρισα

83 νεκροί «στοιχειώνουν» τη Λάρισα

«Ογδόντα τρία»: είναι το νούμερο των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων από κορωνοϊό στην πόλη της Λάρισας, μέχρι την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.

Στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύτηκε χθες στο Βήμα της Κυριακής, η Λάρισα βρίσκεται στην τέταρτη θέση, έχοντας μπροστά της μόνο την Αθήνα (507 θάνατοι), τη Θεσσαλονίκη (423 θάνατοι) και τις Σέρρες (92 θάνατοι). Ακολουθούν η Δράμα και η Κομοτηνή (68 θάνατοι) και η Κατερίνη με 64.

Τα νούμερα αυτά δεν είναι τυχαία. Τα στοιχεία είναι άκρως ενδεικτικά: Έως τις 31 Οκτωβρίου οι ασθενείς που είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία της χώρας έπειτα από λοίμωξη COVID-19 δεν ξεπερνούσαν τους 626. Τις 27 μέρες του Νοεμβρίου σε αυτή τη λίστα προστέθηκαν 1476 ανθρώπινες απώλειες.

Αυτή τη στιγμή όλες οι κλίνες στις ΜΕΘ των δυο νοσοκομείων της πόλης είναι κατειλημμένες, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί περαιτέρω, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς πως υπάρχουν δεκάδες άτομα που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης, χωρίς να χρειάζονται ακόμα μεταφορά σε ΜΕΘ.

Στοιχεία και νούμερα αισιοδοξίας

Χαραμάδα αισιοδοξίας ωστόσο προκύπτει από τα στοιχεία της ημερήσιας κατανομής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο αριθμός αναπαραγωγής R (R=reproductive number) για την Π.Ε της Λάρισας, όπως αυτά προκύπτουν από την Επιδημιολογική Έκθεση που συντάσσει το τμήμα Υγιεινής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο δείκτης αναπαραγωγής των κρουσμάτων R είναι πλέον κάτω από το 1 πράγμα που σημαίνει πως έχει διακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού.

Οι ειδικοί θεωρούν, βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, καθώς και άλλων δεικτών που παρατηρούν και αναλύουν μεθοδικά, σχεδόν κάθε μέρα, πως αυτή η μείωση στον ρυθμό μετάδοσης του ιού θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της πίεσης που δέχεται στο Σύστημα Υγείας στη Λάρισα, σε δυο εβδομάδες.

«Μέχρι τότε ο πόλεμος συνεχίζεται και θα έχουμε κι άλλες απώλειες», εξηγεί στη LarissaPress γιατρός του Γενικού Νοσοκομείο Λάρισας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article