Ελασσόνα

7 + 11 ερωτήσεις για τη Στέλλα Μπίζιου

ΕΡ: Τι είναι για σένα η πολιτική;

ΑΠ: Η πολιτική σε κερδίζει και την κερδίζεις! Μόνο από το πρίσμα της συνεισφοράς και της κατάθεσης ψυχής μπορώ να δω την εικόνα του ανθρώπου που μετέχει στην πολιτική σκηνή.

Η πολιτική σου δίνει βήμα για να παρέμβεις με δυναμική και να διαμορφώσεις το μέλλον του τόπου σου. Σαφώς και δεν είναι λύση βιοπορισμού, δεν είναι ο ξύλινος λόγος που συνηθίσαμε να ακούμε και εύκολα αναπαράγεται από στόμα σε στόμα κάθε πολιτικού. Είναι ανιδιοτέλεια, είναι διορατικότητα και ελευθερία έκφρασης όταν παρεμβαίνεις από μια θέση πολιτικής ευθύνης, χωρίς να υπολογίζεις κάθε φορά το πολιτικό κόστος. Είναι απαράβατος κανόνας για μένα ο/η πολιτικός να δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη προοπτικών του τόπου και την εξέλιξη του συνόλου σε όλα τα επίπεδα, μακριά από γεγονότα που μαρτυρούν προσωπικές φιλοδοξίες και οφέλη. Θα ομολογήσω πως ναι, η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, όταν αυτή δεν καταπατά αξίες και συγχρόνως θέτει το αξιακό και ηθικό πλαίσιο του καθενός, χωρίς καταναγκασμό για τον ίδιο, έτσι ώστε να αντανακλά το χαρακτήρα του πολιτικού τόσο πριν την είσοδο του στην πολιτική όσο και μετέπειτα.

Η πολιτική πρέπει να ταυτίζεται με τη δημόσια συνειδητή, υπεύθυνη και ελεύθερη κοινωνική δράση, μπορεί όμως να είναι εξίσου η τέχνη της αλλαγής, της διεκδίκησης και της οραματιστικής δράσης.

Οι νέοι πολιτικοί και οι πολιτικοί του μέλλοντος πρέπει να ξέρουμε πως θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για καινοτόμες λύσεις που οδηγούν με σταθερά και ασφαλή βήματα μπροστά, σε ένα μέλλον με ευκαιρίες για όλους. Ο δρόμος που μας ανοίγεται δεν είναι εύκολος γιατί κουβαλάει πολλά από τα λάθη του παρελθόντος. Κι αυτό πρέπει εμείς να το αλλάξουμε, χωρίς μοιρολατρίες και μόνη έγνοια τα «μπαλώματα», πρέπει να παρέμβουμε ουσιαστικά, να διορθώσουμε, να δώσουμε νέα, ελπιδοφόρα και σταθερή πορεία στον τόπο.

ΕΡ: Πόσο δύσκολο είναι ακόμα και σήμερα να είσαι και γυναίκα και πολιτικός;

ΑΠ: Προσωπικά δεν το βρίσκω καθόλου δύσκολο. Η γυναίκα έχει τόσους ρόλους του οποίους υπηρετεί με επιτυχία, γιατί να είναι δύσκολο να είναι και πολιτικός; Αν θέλετε είμαι και της άποψης πως ακόμη το ότι συζητάμε σήμερα για ποσόστωση συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια είναι ανεπίτρεπτο και αναχρονιστικό! Η νοοτροπία μας έπρεπε από πολλά χρόνια να έχει αλλάξει. Σαφώς και η γυναίκα από τη φύση της φέρει το μεγάλο βάρος της ανατροφής των παιδιών – όσο και να θέλουν κάποιοι να χαρακτηρίσουν με νούμερα τον όρο γονέας! – δεν παύει όμως να έχει αναπτύξει σημαντική δράση σε κοινωνικές, επαγγελματικές, πολιτικές διαδρομές που αποδεικνύουν την δυναμικότητα και τον πολύπλευρο χαρακτήρα της.

ΕΡ: Τι δεν θα διαπραγματευόσουν να θυσιάσεις για να πετύχεις στην πολιτική;

ΑΠ: Η θυσία είναι μια επιλογή και μια απόφαση ενός ατόμου να θυσιαστεί για κάτι που αγαπάει με το να στερηθεί ο ίδιος κάτι εξίσου σημαντικό γι’ αυτόν.

Με αυτή την έννοια στην πολιτική πετυχαίνουμε και χωρίς θυσίες, γιατί δεν θεωρώ θυσία τον λιγοστό προσωπικό χρόνο και την όποια κόπωση που εκ των πραγμάτων μπορεί να νιώσει κάποιος.

Δεν θα διαπραγματευόμουν όμως σε καμία περίπτωση τις ιδεολογικές μου πεποιθήσεις και τις αξίες με τις οποίες πορεύτηκα τόσα χρόνια, οδηγούμενη σε ρήξη με το «μέσα» μου.

ΕΡ: Ποια η ιδεολογική σου αναφορά; Πως αυτό-προσδιορίζεσαι;

ΑΠ: Μια νέα γυναίκα, επαγγελματίας και πολιτικός στις αρχές του 21ου αιώνα πώς νομίζετε, κύριε Παπαστεργίου, ότι πρέπει να σκέφτεται πολιτικά και να πράττει; Φιλελεύθερες, λοιπόν, ανιδιοτελείς και καινοτόμες πολιτικές θέσεις είναι αυτές που πρεσβεύω και τολμώ να πω ότι με χαρακτηρίζουν. Όχι πισωγυρίσματα, διδαχή από τα λάθη παρελθόντων ετών, γνώση της ιστορίας αλλά και αδιαπραγμάτευτες πολιτικές σε διπλωματικό επίπεδο.

ΕΡ: Θα άλλαζες κάτι, αν μπορούσες, στη σημερινή ΝΔ ή είναι όλα όπως πρέπει στο κόμμα;

ΑΠ: Το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους Έλληνες να συμπορευτούν μαζί μας στη Νέα Δημοκρατία, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και με γεμίζει ελπίδα και πεποίθηση πως η αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 θα αλλάξει θετικά την πορεία της Ελλάδας.

Κρίνοντας αξιοκρατικά και αντικειμενικά ζητήματα που χρωματίστηκαν και απομόνωσαν μερίδες συμπολιτών μας από ευκαιρίες, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην πρόοδο του ελληνικού λαού και όχι σε μικροκομματικά συμφέροντα, που από τη ρίζα τους πρέπει να εξαφανιστούν από κάθε κόμμα.

ΕΡ: Τι είναι αυτό που ζούμε σήμερα;

ΑΠ: Εγώ θα έλεγα τι είναι αυτό που ζούμε μέχρι σήμερα, γιατί η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Τσίπρα έχει αρχίσει. Το παραλήρημα και η αλλοφροσύνη των  τελευταίων τεσσάρων ετών έφτασε στο τέλος της. Το ξεπούλημα της χώρας και η «στάχτη στα μάτια» με τη μορφή επιδομάτων και ευκαιριακών διορισμών που ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους συμπολίτες μας, τελειώνει. Πολύ σύντομα θα δούμε πραγματικές ευκαιρίες να ανοίγονται για τους νέους μας, επενδύσεις, πραγματικές θέσεις εργασίας με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συμβάλλουν στην εξάλειψη του “brain drain” και συγχρόνως στη λύση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ η κρίση θα τελειώσει ουσιαστικά.

ΕΡ: Με τι θα ήθελες να ταυτιστεί το όνομα σου στην πολιτική;

ΑΠ: Γνωρίζετε κύριε Παπαστεργίου, πως είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές και χαίρομαι που αυτή τη φορά τυγχάνω αναγνώρισης των συμπολιτών μου, χωρίς να έχω αισθανθεί ότι πράττω κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω τόσα χρόνια, δηλαδή να αφουγκράζομαι τις έννοιες τους και να τους συναισθάνομαι.

Ακούω τους συμπολίτες μας να  λένε πως πρέπει να σπάσω το κατεστημένο στο νομό και να εκλεγώ η πρώτη γυναίκα βουλευτής της ΝΔ στο ν. Λάρισας. Ναι, αυτό θέλω να πετύχω αυτή τη φορά, άλλωστε η θέση μου ως 2η επιλαχούσα βουλευτής στις εκλογές του 2015 συνηγορεί σε αυτό, σε συνδυασμό πάντα με το όραμά μου πως οι νέοι πρέπει να έχουν παραδείγματα υγιούς πολιτικής δράσης και παρακίνησης για συμμετοχή στα κοινά.

Ταξίδι ή προορισμός;

Ταξίδι. Τον προορισμό άλλωστε τον γνωρίζεις από πριν. Αυτά που θα δω στο ταξίδι θέλω να με μαγέψουν για να απολαύσω και τον προορισμό.

Απογείωση ή προσγείωση;

Ομαλή προσγείωση στον προορισμό.

Κρέας ή ψάρι;

Και λαχανικά… μια σωστή διατροφή όλα τα έχει!

Χατζιδάκις ή Θεοδωράκης;

Με συναρπάζουν οι μουσικές και των δύο, μας ταξιδεύουν, μας ενώνουν σαν Έλληνες και μας κάνουν περήφανους με το λυρισμό τους, σε όλο τον κόσμο.

Αγάπη ή έρωτας;

Αγάπη αμφίδρομη, γιατί μόνο αυτή ξέρει να δίνει λύσεις παντού.

Σκύλος ή γάτα;

Γατούλα.

Λογοτεχνία ή ποίηση;

Λογοτεχνία.

Αυτοκίνητο ή μηχανή;

Ασφαλές αυτοκίνητο.

Λευκό ή μαύρο;

Εννοείται λευκό, λευκή σοκολάτα, λευκό πανί, λευκά όνειρα.

Βουνό ή θάλασσα;

Το βουνό το έχω στο αίμα μου, μην ξεχνάτε την καταγωγή μου. Αλλά πώς να μην ταξιδεύω με νου και σώμα στις γαλάζιες ελληνικές θάλασσες!

Κινηματογράφος ή θέατρο;

Λατρεύω και τα δύο!

*Λευτερης Παπαστεργίου – onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article