Ελασσόνα

Ακέφαλο αρχαίο άγαλμα σε χωράφι της Ελασσόνας

Ένα αρχαιολογικό αντικείμενο ιστορικής σημασίας, εντοπίστηκε σε χωράφι στη Δολίχη Ελασσόνας, από αγρότη που εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην περιοχή.
Πρόκειται για τμήμα ακέφαλου αγάλματος το οποίο και παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια του οργώματος, ο αγρότης διαπίστωσε πως το αλέτρι του είχε προσκρούσει σε κάτι μεγάλο. Αμέσως κατέβηκε από το τρακτέρ για να βρεθεί αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη εικόνα: Το αγροτικού του εργαλείο είχε ξεθάψει από τη γη ένα αρχαίο άγαλμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, πρόκειται για ανδρική μορφή, όπως διακρίνεται από τα χαρακτηριστικά του σώματος, το ύψος του αγάλματος είναι σχεδόν 1,5 μέτρο και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Στην περιοχή όπου βρέθηκε, υπάρχει μεγάλος αρχαιολογικός χώρος, των πρώιμων βυζαντινών χρόνων και στο παρελθόν έχουν ανακαλυφθεί αρχαιολογικοί θησαυροί παλαιότερων περιόδων, κυρίως ρωμαϊκά ευρήματα.

Στον κοντινό λόφο Καστρί τοποθετείται η ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική Δολίχη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τμήμα της περιβόλου της ακρόπολης της Δολίχης, με αποθήκες και εργαστήρια κτισμένα σε επαφή με την εσωτερική πλευρά του τείχους, καθώς και τρεις τρίκλιτες βασιλικές, μία εντός της ακρόπολης και δύο εκτός.  Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο οικισμός εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα, μετά από βίαιη καταστροφή που ενδεχομένως να συνδέεται με τις αραβοσλαβικές επιδρομές.

Οι ανασκαφές οδήγησαν στην αποκάλυψη ικανού τμήματος του παλαιοχριστιανικού οικισμού της Δολίχης, που συνιστά έναν αξιόλογο και συγκροτημένο αρχαιολογικό χώρο, καθώς συνδυάζει διαφορετικού είδους κτίσματα, κοσμικού, θρησκευτικού και αμυντικού χαρακτήρα.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η υπηρεσία θα προχωρήσει στην εξέταση του αγάλματος, ενώ για την υπόθεση ενημερώνεται και το υπουργείο Πολιτισμού.
Πηγή: Καθημερινή, M. Ριτζαλέου, Έθνος, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, onlarissa.gr
Previous ArticleNext Article