Λάρισα

245 έγκυες γυναίκες παρακολούθησαν μαθήματα ανώδυνου τοκετού

Συνεχίζεται εδώ και 14 χρόνια εθελούσια και κατόπιν συνειδητής πρωτοβουλίας από την Μαία του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η εφαρμογή  μαθημάτων Ανώδυνου Τοκετού – Ψυχοπροφυλακτικής καθώς επίσης η προαγωγή και στήριξη του Μητρικού Θηλασμού.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, 245 έγκυες γυναίκες αρκετές μάλιστα και με την συμμετοχή των συζύγων τους  παρακολούθησαν τα μαθήματα του ανώδυνου τοκετού, της φροντίδας του βρέφους καθώς και του μητρικού θηλασμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αυτή, μοναδική Πανελλαδικά σε Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται δωρεάν, έπειτα από την ουσιαστική στήριξη της Περιφερειακής Αρχής, για όλες όσες επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν και αποτελεί μια σημαντική προσφορά στη μέλλουσα μητέρα και στο κοινωνικό σύνολο
Οι έγκυες συμμετέχοντας στα μαθήματα προετοιμάζονται τόσο ψυχολογικά όσο  και σωματικά. Συγκεκριμένα: Ψυχολογικά υποστηρίζονται οργανωμένα και ενεργά, ώστε κάθε γυναίκα να καταλάβει ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία είναι μια περίοδος στη ζωή της που θα πρέπει να την περνά συνειδητά, λογικά και ψύχραιμα. Στόχος αποτελεί η απόκτηση αυτοπεποίθησης, σιγουριάς, ηρεμίας, ασφάλειας και αποτελεσματικής συνεργασίας με το γιατρό τους και τις μαίες. Στην αντίπερα έχει επισημανθεί και εξακριβωθεί ότι η παθητική άβουλη συμμετοχή δημιουργεί ανασφάλεια, φόβο, θλίψη και μερικές φορές ψυχική κατάπτωση στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.
Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οργανώνει συνεχόμενες ομάδες συμμετοχής ακατάπαυστα με γνώμονα την 28η – 30η εβδομάδα της κύησης βασιζόμενη σε οκτώ κύκλους μαθημάτων.
Αναλυτικότερα:
Οι γυναίκες ενημερώνονται για τη φυσιολογία των γεννητικών οργάνων τους, του αναπαραγωγικού κύκλου μέχρι τη σύλληψη, με προβολή διαφανειών. Ακολουθεί ενημέρωση για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, όσον αφορά τις αλλαγές του σώματος και τις διαδοχικές φάσεις της ανάπτυξης του εμβρύου.
Τα μαθήματα συνεχίζονται με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εγκυμοσύνης. Οι ασκήσεις γίνονται, για να ξεκουράσουν τους μύες από την ακινησία και την λανθασμένη στάση του σώματος, ώστε να μειώνονται οι κράμπες και η εγκυμονούσα να  μαθαίνει να ελέγχει και να εξουσιάζει τη λειτουργία των μυών της, που έχουν ιδιαίτερη συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Παράλληλα μαθαίνουν ορισμένους τρόπους ειδικών αναπνοών, τους οποίους χρησιμοποιούν στα στάδια του τοκετού, ενώ εξασκούνται να χαλαρώνουν και να αυτοσυγκεντρώνονται, προκειμένου να ανακτούν δυνάμεις.
Επιπρόσθετα γαλουχούνται ως πρωταγωνίστριες στην πίστη του δικού τους προσωπικού και μοναδικού τοκετού, επιβραβεύοντας τον εαυτό τους με το ανεκτίμητο δώρο του θαύματος της νέας ζωής που έρχεται στον κόσμο.
Συμπληρωματικά παρέχονται ολοκληρωμένες οδηγίες και συμβουλές σχετικά με την διατροφή της εγκύου, της λεχωίδας, καθώς και την περιποίηση του βρέφους. Με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων και προσομοίωσης  οι μέλλουσες μητέρες και μέλλοντες πατέρες μαθαίνουν ό,τι αφορά την φροντίδα του νεογέννητου η οποία  απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη.
Κλείνοντας, τονίζεται επισταμένα η σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού, παρέχοντας έντυπο υλικό και κυρίως έμπρακτη άσκηση της σωστής και σύγχρονης προσέγγισης  και εφαρμογής του. Επίσης η αναγκαιότητα του θηλασμού ως  θεμελιώδη αρχή, ακόμη και σε κείνες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν  προβλήματα γαλουχίας (υπερφόρτωση, τραυματισμός θηλών, τράπεζα μητρικού γάλακτος κ.α.) και στις οποίες οι μητέρες βρίσκουν βοήθεια και συμπαράσταση από την Μαία του Τμήματος.
Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταβάλλει προσπάθεια σταθερά, αδιαλείπτως, εθελοντικά και υπερασπιζόμενο την πρωτοβουλία του με στόχο την προάσπιση από τα αρχικά στάδια δημιουργίας της ζωής, της θεμέλιας σχέσης με την μητρότητα, της υποστήριξης του θαύματος αυτού κατά την λοχεία αλλά και οποιαδήποτε στιγμή η ενδιαφερόμενη χρήζει ουσιαστικής συμπαράστασης.
Επικοινωνία:
Γεωργία Ντέλλα Μαία – MSc Δημόσιας Υγείας–Προϊσταμένη του Τμήματος
Σοφία Καραμελίδου Επισκέπτρια Υγείας
Τηλέφωνο: 2413506290-192

Previous ArticleNext Article