Ελλάδα

Προβλέψεις για αύξηση παγκόσμιας παραγωγής και αποθεμάτων βαραίνουν το κλίμα στο βαμβάκι

Με υψηλότερες ταχύτητες θα «τρέξει» η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος από τη ζήτηση τη νέα χρονιά, οδηγώντας σε αύξηση των αποθεμάτων, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, που διατυπώνουν δυσοίωνες προβλέψεις για τις τιμές.

vam

Προβλέψεις για αύξηση παγκόσμιας παραγωγής και αποθεμάτων βαραίνουν το κλίμα στο βαμβάκι

Όπως προβλέπει στο τελευταίο δελτίο αγοράς του Cotlook, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται τη σεζόν 2017-2018 να ξεπεράσει τους 24,7 εκατ. τόνους, εκτίμηση που –εφόσον επιβεβαιωθεί– ισοδυναμεί με αύξηση 1,9 εκατ. τόνων ή, σε ποσοστό, 8,4% σε σχέση με τη σεζόν 2016-2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεότερη εκτίμηση είναι αυξημένη κατά 224.000 τόνους σε σύγκριση με εκείνη του προηγούμενου μήνα και οφείλεται στην αναπροσαρμογή των δεδομένων που αφορούν την παραγωγή της Τουρκίας, της Βραζιλίας και του Μεξικό. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι καλές τιμές της περασμένης χρονιάς και η αντιστρόφως ανάλογη πορεία άλλων ανταγωνιστικών καλλιεργειών λειτούργησαν ως «μαγνήτης» για τους παραγωγούς και οδήγησαν στην αύξηση των στρεμμάτων. Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί και η κατανάλωση, φτάνοντας τους 24,545 εκατ. τόνους, δηλαδή 1,9% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι νεότερες προβλέψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος, η οποία μιλάει για παγκόσμια αποθέματα της τάξης των 17,15 εκατ. τόνων στο τέλος της επόμενης χρονιάς (470.000 τόνους υψηλότερα σε σχέση) με την προηγούμενη πρόβλεψη. Βεβαίως και πάλι ο αριθμός είναι κατά 150.000 τόνους χαμηλότερος σε σχέση με τα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αναμένεται να προέλθει από το στοκ που διατηρεί η Κίνα. Τα συνολικά αποθέματα των υπόλοιπων χωρών (εξαιρουμένης της Κίνας, δηλαδή) αναμένεται να αυξηθούν κατά 17% στους 9,6 εκατ. τόνους. «Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα νούμερα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία και αποτελεί ένδειξη ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν», αναφέρουν οι αναλυτές της Επιτροπής.

Με αυτά τα δεδομένα, η ICAC προεξοφλεί για την ερχόμενη σεζόν τις χαμηλότερες τιμές της τελευταίας εννεαετίας. Μιλώντας με όρους Cotlook A Index, η Επιτροπή τοποθετεί τώρα τον πήχη στα 69 σεντς/λίμπρα, δηλαδή χαμηλότερα από τα 71 σεντς/ λίμπρα της προηγούμενης πρόβλεψης, αλλά και ακόμα πιο μακριά σε σχέση με τα 82 σεντς/λίμπρα της φετινής τιμής, η οποία ήταν και η υψηλότερη των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.
Πηγή: ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article