Λάρισα

Χρ. Κέλλας: «Αποζημίωση κυνηγών και απλοποίηση διαδικασιών για την πανώλη των χοίρων»

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της πανώλης των χοίρων, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς, ο Αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής ν. Λάρισας, κ.Χρήστος Κέλλας. Χαρακτηριστικά, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει την αποζημίωση κυνηγών για θανάτωση αγριόχοιρων και ημίαιμων, καθώς και την απλοποίηση των διαδικασιών για το υπάρχον μέτρο της σύστασης ομάδων κυνηγών.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κέλλα προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη:

Η νόσος της πανώλης των χοίρων έχει πλήξει σημαντικά χοιροτροφικές μονάδες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η γειτονική Βουλγαρία. Εκεί η κυβέρνηση προχώρησε σε λήψη σειράς αυστηρών μέτρων αναχαίτισης της νόσου, όπως η αποζημίωση των κυνηγών για τη θανάτωση αγριόχοιρων.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα πανώλης των χοίρων, ως αποτέλεσμα και των έγκαιρων μέτρων πρόληψης, που έλαβε το Υπ. ΑΑΤ.

Λήψη αντίστοιχων μέτρων με τη βουλγαρική κυβέρνηση, θα μπορούσαν να εξεταστούν και από την ελληνική κυβέρνηση. Όπως, για παράδειγμα, η αποζημίωση κυνηγών για θανάτωση αγριόχοιρων και ημίαιμων, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές υψηλού κινδύνου, με ταυτόχρονο έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε ζώου που θα θανατώνεται.

Επιτακτική κρίνεται, ακόμη, από εμπλεκόμενους φορείς, η απλοποίηση των διαδικασιών για το υπάρχον μέτρο της σύστασης ομάδων κυνηγών, με την εμπλοκή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας αλλά και των αρμόδιων κρατικών οργάνων, όπως τα Δασαρχεία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε αν προτίθεσθε να λάβετε πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της μετάδοσης της πανώλης των χοίρων, όπως τα ανωτέρω, δεδομένου, ότι αυτά συμβάλλουν και στον περιορισμό του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού αγριόχοιρων και ημίαιμων, που προκαλούν σημαντικότατες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

 

Previous ArticleNext Article