Ελασσόνα

Χαρακόπουλος: Πότε θα υπάρξει αναγγελία ζημιών στην Ελασσόνα;

Πότε ο ΕΛΓΑ θα αποφασίσει για τις αναγγελίες ζημίας στην Ελασσόνα, ρωτά ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης της αγωνίας αγροτών από τη Βερδικούσια και την ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Ποταμιάς, στην ερώτησή του σημειώνει τα εξής:
«Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός του χειμώνα είχαν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση σε καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας. Σύμφωνα με επισημάνσεις αγροτών της περιοχής, οι ζημιές -που εστιάζονται κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες ελιάς και ροδιάς- δεν ήταν ορατές αμέσως.
Με την έλευση, όμως, της άνοιξης φάνηκε το μέγεθος και η έκταση της ζημιάς, η οποία, δυστυχώς, είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Εύλογα, λοιπόν, οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν αναμένουν αποζημιώσεις από τον αρμόδιο ασφαλιστικό τους φορέα, τον ΕΛΓΑ.
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι παραγωγοί, δεν μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η απαραίτητη απόφαση της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΛΓΑ για την αναγγελία της ζημίας και την εκκίνηση της διαδικασίας των δηλώσεων ζημίας.
Ως εκ τούτου υπάρχουν αντιδράσεις, ιδιαίτερα από εκείνους τους αγρότες που ενώ πληρώνουν τις εισφορές τους δεν βλέπουν γρήγορη ανταπόκριση στα αιτήματα για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα, ώστε να αποφασίσει ο ΕΛΓΑ την αναγγελία της ζημιάς και την έναρξη της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων, προκειμένου οι αγρότες της περιοχής της Ελασσόνας να τύχουν δίκαιων και κατά το δυνατόν ταχέων αποζημιώσεων.

Previous ArticleNext Article