Λάρισα

Χαρακόπουλος: Να καταγγελθεί η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-768×566

«Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αναδειχθεί διεθνώς η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να παραχωρήσει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη για την ανάγνωση του κορανίου και σε ποιους διεθνούς οργανισμούς θα την καταγγείλει» ζητά να πληροφορηθεί ο Τομέαρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά

Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει στην ερώτηση του ότι «αισθήματα αγανάκτησης σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο προκάλεσε η είδηση ότι στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως διαβάστηκε, για πρώτη φορά από τη μετατροπή της σε μουσείο το 1935, η πρωινή προσευχή από το κοράνι σε απευθείας μετάδοση από τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό. Όπως πληροφορηθήκαμε το ίδιο θα συμβαίνει καθ’ όλη την διάρκεια, δηλαδή 30 ημέρες, του Ραμαζανιού». Και συνεχίζει στην ερώτησή του τονίζοντας ότι «η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Πρόκειται για κίνηση που εντάσσεται σε ένα σχέδιο Γενοκτονίας της Μνήμης το οποίο επιδιώκει την εξάλειψη του χριστιανικού παρελθόντος της χώρας. Η μετατροπή σε μουσουλμανικά τεμένη των ομώνυμων ναών της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα του Πόντου, τη Νίκαια Βιθυνίας και την Αδριανούπολη, (που κατ’ επανάληψη έχουμε θέσει στην κυβέρνηση) καταδεικνύει ότι απώτατος στόχος της τουρκικής ηγεσίας είναι και η μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας στην Πόλη σε τζαμί».

Και ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση για την ανάγνωση του κορανίου επιβεβαιώνει με σαφήνεια τη στροφή της Τουρκίας προς τον ισλαμισμό, και στόχο έχει να αλλοιώσει το χαρακτήρα του κορυφαίου αυτού Μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι σύμβολο του Βυζαντίου και όλου του χριστιανικού κόσμου. Γι’ αυτό και απαιτείται άμεσα συντονισμένη αντίδραση σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι δεν μπορεί να αποφασίζει αυθαίρετα καταπατώντας αρχές και κανόνες που διέπουν τον πολιτισμένο κόσμο. Πολύ περισσότερο που η Άγκυρα διατείνεται ότι επιθυμεί την εισδοχή της στην οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αναλάβει εκστρατεία καταδίκης της απαράδεκτης απόφασης για την ανάγνωση του κορανίου, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα στην UNESCO. Η όποια καθυστέρηση θα επιτρέψει στις τουρκικές αρχές να συνεχίσουν την εκτέλεση του σχεδίου τους, αφού θα θεωρήσουν ότι όλα τούς επιτρέπονται».

Previous ArticleNext Article