Ελλάδα

Υπόμνημα του Βουλευτή Ανδ. Πάτση για τη χορήγηση ειδικής άδειας πώλησης στους κερασοπαραγωγούς

Ο Νομός Γρεβενών αποτελεί μια από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας με αρκετά μεγάλη παραγωγή σε κεράσια, τα οποία μάλιστα είναι ονομαστά για την εξαιρετική τους ποιότητα. Ειδικότερα, στο χωριό Αμυγδαλιές Γρεβενών, όπου η παραγωγή κερασιού αποτελεί αποκλειστική απασχόληση για τους κατοίκους, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 20.000 δένδρα τα οποία παράγουν κάθε χρόνο γύρω στους 100 τόνους καρπό. Τα κεράσια άλλωστε αποτελούν μέρος της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης και οι κάτοικοι του νομού τα προτιμούν και τα καταναλώνουν σταθερά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Παρόλα αυτά οι ντόπιοι παραγωγοί, οι οποίοι ασχολούνται και με την απευθείας πώληση του προϊόντος τους στο καταναλωτικό κοινό της περιοχής, δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν καθημερινά το προϊόν τους στην τοπική αγορά καθώς σε ολόκληρο το νομό υπάρχουν μόνο δύο λαϊκές αγορές την εβδομάδα- μια στα Γρεβενά και μία στη Δεσκάτη- ενώ σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να γίνεται μεμονωμένη πώληση τις υπόλοιπες ημέρες εκτός λαϊκών αγορών. Το προϊόν όμως είναι εποχικό και ευπαθές, δεν είναι εφικτό να παραταθεί η συγκομιδή του και η πώλησή του περιορίζεται σε ένα μόνο μήνα κάθε έτος.

Για τους λόγους αυτούς, αποτελεί πάγιο αίτημα των κερασοπαραγωγών του Νομού Γρεβενών να νομοθετηθεί ειδική άδεια εποχικής πώλησης του προϊόντος τους σε καθημερινή βάση εντός του νομού και εκτός των λαϊκών αγορών για ένα μήνα κάθε έτος, ώστε αφενός να μην μένει αδιάθετο και καταστρέφεται και αφετέρου να έχουν τη δυνατότητα οι κάτοικοι των Γρεβενών να απολαμβάνουν καθημερινά το εξαιρετικό αυτό προϊόν που παράγει ο τόπος τους σε πιο οικονομικές τιμές απευθείας από τους ντόπιους παραγωγούς.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Πάτσης

Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών- Νέα Δημοκρατία

Previous ArticleNext Article