Ελασσόνα

Τροποποίηση νόμου για την Ελασσόνα ζητά η Ευαγγελία Λιακούλη

Με γραπτή της ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνει προβληματική διάταξη νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης, περί «υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων», η εφαρμογή της οποίας προκαλεί προβλήματα σε δημοτικές Κοινότητες ειδικών χαρακτηριστικών (ορεινές, απομονωμένες και κατοικημένες ως επί το πλείστον από ηλικιωμένους), όπως η Κοινότητα Ελασσόνας, και καλεί την ηγεσία του εν λόγω Υπουργείου σε τροποποίησή της.

Συγκεκριμένα, με την επίμαχη διάταξη δεν επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό άνω των πέντε χιλιάδων (5000) κατοίκων, με αποτέλεσμα Κοινότητες όπως η κωμόπολη Ελασσόνας, καθώς και οι μικρότεροι οικισμοί, που την συναπαρτίζουν (Αγιονέρι, Αετοράχη, Μικρό Ελευθεροχώρι) να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

Έτσι ωστόσο, δημιουργούνται προβλήματα για τους κατοίκους, οι οποίοι προκειμένου να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, όπως αγροτικά προϊόντα, θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές, που δεν εμπίπτουν στην συγκεκριμένη διάταξη, παρότι είναι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους και το οδικό δίκτυο είναι σχετικά πεπαλαιωμένο, σε μια εποχή μάλιστα, όπου οι μετακινήσεις λόγω της πανδημίας θα έπρεπε να είναι αναγκαστικά περιορισμένες.

Στο παραπάνω πλαίσιο και δεδομένου ότι πολλές φορές η νομοθεσία μετά από ένα εύλογο χρονικό περιθώριο εφαρμογής της, δύναται να τροποποιείται, μετά από απρόβλεπτα προβλήματα που δεν είχαν αρχικά συνυπολογιστεί, η βουλευτής Λάρισας καλεί τον αρμόδιο Υπουργό σε τροποποίηση της διάταξης, προκειμένου να εξαιρεθεί η Κοινότητα Ελασσόνας, αλλά και άλλες ομοειδείς Κοινότητες παρεμφερών χαρακτηριστικών σε όλη την Επικράτεια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Τροποποίηση νομοθεσίας για το πλανόδιο εμπόριο σε Δημοτικές Κοινότητες άνω των 5000 κατοίκων»

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρ. 46 του ν. 4497/2017 της προηγούμενης κυβέρνησης για την «Άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων», δεν επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου … β) σε δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό άνω των πέντε χιλιάδων (5000) κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη καταγραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Με την αιτιολογική έκθεση του νόμου να παραμένει «μνημείο ασάφειας» ως προς την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης και μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν δημοτικές Κοινότητες, στις οποίες η εν λόγω νομοθεσία δημιουργεί

περισσότερα προβλήματα, από όσα υποτίθεται ότι επιλύει σε σχέση με την άσκηση του πλανόδιου εμπορίου και των πρωτογενών αναγκών που αυτό τις περισσότερες φορές εξυπηρετεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δημοτική Κοινότητα Ελασσόνας, νυν Κοινότητα Ελασσόνας, η οποία είναι ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή, αποτελείται δε από τους εξής οικισμούς: α) Αγιονερίου (31 κάτοικοι), β) Αετοράχης (77 κάτοικοι), γ) Ελασσόνας (7338 κάτοικοι) και δ) Μικρού Ελευθεροχωρίου (304 κάτοικοι) και συνεπώς εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των τριών μικρότερων οικισμών (Αγιονέρι, Αετοράχη, Μικρό Ελευθεροχώρι) για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, όπως αγροτικά προϊόντα, θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές, που δεν εμπίπτουν στην συγκεκριμένη διάταξη, παρότι είναι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους και το οδικό δίκτυο είναι σχετικά πεπαλαιωμένο.

Δεδομένου ότι πολλές φορές η νομοθεσία μετά από ένα εύλογο χρονικό περιθώριο εφαρμογής της και μετά από προβλήματα που δημιουργούνται, δύναται να τροποποιείται, προκειμένου να περιοριστούν συνέπειες, οι οποίες αρχικά ίσως δεν είχαν συνυπολογιστεί.

Δεδομένου ότι λόγω της ανωτέρω ρύθμισης (άρθρ. 46 – Ν. 4497/2017) δημιουργούνται προβλήματα σε Δημοτικές Κοινότητες, οι οποίες παρουσιάζουν ειδικά χαρακτηριστικά (ορεινές, απομονωμένες και κατοικημένες ως επί το πλείστον από ηλικιωμένους).

Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα με την πανδημία του κορονοϊού, η οποία ήδη επέβαλε νέα μέτρα περιορισμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων των ηλικιωμένων , οι οποίοι δεν πρέπει να υποχρεώνονται σε άσκοπες μετακινήσεις για την προμήθεια των αναγκαίων αγαθών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να τροποποιήσει το νόμο, επιτρέποντας την άσκηση του πλανόδιου εμπορίου σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό μέχρι δέκα χιλιάδες κατοίκους;

Previous ArticleNext Article