Ελασσόνα

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Ελασσώνος κκ.Χαρίτων για τα Χριστούγεννα

Αγαπητοί Χριστιανοί,
Με ευφροσύνη και πνευματική χαρά όλη η χριστιανοσύνη εορτάζει και εφέτος την ενανθρώπηση του Σωτήρος.

Τις άγιες αυτές ημέρες εκδηλώνουμε και εκφράζουμε την αγάπη και την πίστη μας στον τεχθέντα Σωτήρα και δοξολογούμε μαζί με τους αγγέλους, τους μάγους και τους ποιμένες τον Θεό για την άκρα συγκατάβασή Του, πού καταδέχθηκε να γίνει άνθρωπος, για να σώσει τον άνθρωπο. Η γέννηση του Υιού του Θεού είναι μέγα μυστήριο, και το μυστήριο, όπως σημειώνει η ορθόδοξη υμνολογία μας, δεν επιδέχεται έρευνα. Όχι γιατί είναι έξω από την ανθρώπινη λογική, αλλά γιατί είναι πάνω απ’ αυτήν.
Οι ιεροί μας ευαγγελιστές αισθάνονται την ανάγκη και το ιερό χρέος να αναφερθούν σ’ αυτό το μυστήριο, όχι για να ικανοποιήσουν την περιέργεια των ακροατών και αναγνωστών, αλλά για να τονίσουν ακριβώς την ιερότητα του γεγονότος και των προσώπων που σχετίζονται μ’αυτό.
Αυτό το μυστήριο μας καλεί η Εκκλησία να προσεγγίσουμε σήμερα και να μας κάνει κοινωνούς και μετόχους της ίδιας χαράς, σαν εκείνη που βίωσαν οι απλοί βοσκοί της Βηθλεέμ, οι σοφοί Μάγοι από την ανατολή και αυτή που διαλάλησαν οι άγγελοι στον ουρανό.
Αυτήν τη χαρά του μυστηρίου της ενανθρωπήσεως καλούμαστε και εμείς φέτος να προσεγγίσουμε και να βιώσουμε, την χαρά που είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος, την χαρά του Χριστού και όχι την επίπλαστη κοσμική χαρά, που ξεγελάει τον άνθρωπο και δεν του προσφέρει πληρότητα πνευματική. Μέσα στα τραγικά αδιέξοδα της ανθρωπότητας, ο κόσμος απεγνωσμένα αναζητά να βρει την αληθινή χαρά. Ο ενανθρωπήσας Χριστός είναι ο μόνος που μπορεί να μας εγγυηθεί και να μας προσφέρει την αληθινή χαρά, γιατί Αυτός είναι η πηγή της χαράς, γιατί είναι ο μόνος που πραγματικά μας αγαπά. Αυτή τη χαρά και την ευλογία του Θεού επικαλούμαι προς όλους σας αγαπητοί αδελφοί, και εγκαρδίως σας εύχομαι ευλογημένα και χαρούμενα Χριστούγεννα.
Μετά της εν Κυρίω αγάπης.

Previous ArticleNext Article