Ελασσόνα

Τοποθέτηση Γιώργου Κατσιαντώνη στην ημερίδα για τον Περιφερειακό Τύπο

“Γνωρίζουμε όλοι μας ότι o περιφερειακός  τύπος προσφέρει φωνή και βήμα στους πολίτες του κάθε Νομού, για τα τοπικά ζητήματα και γεγονότα. Είναι η δύναμη της τοπικής κοινωνίας, και επιβάλλεται να είναι κυρίαρχος σε μια χώρα που έχει Δημοκρατία.

Αν ανατρέξουμε σε μετρήσεις φύλλων Αθηναϊκών και Περιφερειακών εφημερίδων θα δούμε πολύ συχνά μια τοπική εφημερίδα “πουλάει” σε φύλλα πολύ περισσότερο απ’ ότι μια εφημερίδα της πρωτεύουσας. Και αυτό, γιατί οι αναγνώστες της Περιφέρειας εμπιστεύονται τα τοπικά μέσα και το προσωπικό τους για την ανάδειξη των προβλημάτων της κάθε περιοχής, μέσα από την κοντινή ματιά τους και την βαθιά εισχώρηση τους στην τομή των ζητημάτων.

Αυτή την εμπιστοσύνη των πολιτών στον Περιφερειακό τύπο επιβάλλεται να τη δει η κυβέρνηση και να καθίσει στο τραπέζι ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους εκδότες των Περιφερειακών Εφημερίδων, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την ενίσχυση του σημαντικού ρόλου τους, και όχι για την κατάρρευση και τον αφανισμό τους.

Έχω μελετήσει το Πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και το σκέλος που αφορά τον έντυπο Περιφερειακό Τύπο και έχω να πω ότι χωρίς τη “φωνή” των εκδοτών, οι εξαγγελίες είναι άκυρες για το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου. Είναι προφανές ότι όσα γράφονται στο πολυνομοσχέδιο, σαφώς και παρακάμπτουν τις πραγματικές ανάγκες του Περιφερειακού τύπου. Αυτές τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, τις περιγράψατε ενδελεχώς στην επιστολή-υπόμνημα που στείλατε στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, όπου προβάλλετε μια σειρά από δίκαιες, μέσα από επιχειρήματα, θέσεις, που αφορούν:

  • την επιβίωση των εφημερίδων,
  • τη δυναμική του προσωπικού εργασίας,
  • την αναγκαιότητα να παύσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο σας,
  • την ισχυροποίηση και την κυριαρχία του μέσα από υγιείς και παρεμβατικές ρυθμίσεις που θα κλειδώνουν την όποια διαπλοκή και αρρωστημένη κατάσταση στο χώρο,
  • την ανάδειξη του υγιή περιφερειακού τύπου και μάλιστα σε θέση ανταγωνιστική και με ίδια μέτρα και σταθμά με τον τύπο της πρωτεύουσας.

 Η επιχειρηματικότητα αποτελεί Ανάπτυξη, και ο Περιφερειακός Τύπος αποτελεί κεφάλαιο της Ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνώντες πρώτοι από όλους και να διασφαλίσουν την ελευθερία της φωνής του στους πολίτες Έλληνες που τιμούν το κάθε τοπικό μέσο, βάζοντας το χέρι στη, “στενή” πλέον, τσέπη, όπως επίσης και να σεβαστούν τους ανθρώπους που εργάζονται και μάχονται καθημερινά, για να προβάλλουν την είδηση της κάθε κοινωνίας.

Και θέλω να πω πως η πόλη μας, πρόσφατα μας απέδειξε πως και ξέρει και μπορεί να επιχειρήσει στον περιφερειακό τύπο με επιτυχία (αναφέρομαι στο γνωστό τοπικό ηλεκτρονικό και έντυπο μέσο, που σάρωσε κυριολεκτικά τα βραβεία περιφερειακού τύπου). Η αφορμή της τοπικής μας επιτυχίας, είμαι σίγουρος ότι γίνεται η ευκαιρία για εκκίνηση της θετικής  εξέλιξης μέσα στο περιβάλλον των μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών που αντιμετωπίζει σήμερα ο περιφερειακός τύπος.

Είστε όλοι μαζί, και είμαστε μαζί σας για να μην σταματήσει ποτέ η φωνή σας, η φωνή των πολιτών της Περιφέρειας, να ακούγεται καθαρή και σταράτη!

Συν Αθηνά και χείρα κίνει, είμαι κοντά σας, είμαι ΜΑΖΙ σας στην προσπάθειά σας!”

τύπος1

 

Previous ArticleNext Article