Λάρισα

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των πληττόμενων από την πανδημία

Σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, γίνεται πιο φανερή η  μεγάλη αξία του κοινωνικού κράτους. Στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του νότου το κράτος πρόνοιας, απαξιωμένο και συκοφαντημένο από τον νεοφιλελευθερισμό, είχε τις χαμηλότερες δαπάνες σε όλη την Ευρώπη και λειτουργούσε με αδιαφάνεια και διαπλοκή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  ανέτρεψε αυτήν την κατάσταση. Σήμερα όλη η κοινωνία καταλαβαίνει ότι το κοινωνικό κράτος δεν είναι μόνο για τους φτωχούς και τους ευάλωτους αλλά για όλους, και αυτό παλεύουμε να κατακτήσουμε.

Είναι τώρα που πρέπει να διεκδικήσουμε 50% αύξηση των δαπανών για ένα προνοιακό κράτος που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες σε κάθε φάση της ζωής τους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ανισότητας λόγω φτώχειας, ανηλικότητας, γηρατειών ή αναπηρίας.

Αρχικά χρειάζεται να παραταθεί η προστασία της 1ης κατοικίας και να μην υπάρξει καμία διακοπή στις παροχές κοινής ωφέλειας – νερό, ηλεκτρικό, τηλέφωνο, αέριο – και να προχωρήσει η δωρεάν παροχή αυτών των αγαθών στις ευάλωτες ομάδες, όσο διαρκεί η κρίση.

Απαιτείται η πλήρης καταβολή από το κράτος των μισθών και του δώρου Πάσχα στους πληττόμενους εργαζόμενους.

Για τους ανέργους, όσους στηρίζονται σε προνοιακές παροχές αποκλειστικά και για όσους έχουν λίγα μεροκάματα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα εξής μέτρα στήριξης:

  1. Για το Ελάχιστο εγγυημένο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε., πρώην ΚΕΑ)
  • Να αυξηθεί άμεσα κατά 50% το επίδομα του Ε.Ε.Ε., (πρώην ΚΕΑ) για όλους τους δικαιούχους (300 ευρώ αντί για 200 € το μήνα για μεμονωμένο άτομο και κατ’ αναλογία για τα νοικοκυριά με περισσότερα μέλη) και να δίνεται ολόκληρο το επίδομα σε όλους
  • Να ενταχθούν σε αυτό όσοι εξ αιτίας του παλιού εισοδηματικού ορίου αποκλείονται, με άυξηση του ορίου κατά 50%.
  1. Για τα αναπηρικά επιδόματα

Να αυξηθούν κατά 50 % για το διάστημα της κρίσης τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που αποτελούν για τους περισσότερους αναπήρους το μόνο εισόδημα. Να εγκριθούν και να ξεκινήσουν να χορηγούνται  τα επιδόματα σε όσους έχουν  υποβάλει για πρώτη φορά ολοκληρωμένη αίτηση στον ΟΠΕΚΑ και δεν μπορούν να κριθούν από τα ΚΕΠΑ λόγω αναστολής λειτουργίας τους. Να κριθούν  τα αιτήματα όταν ανοίξουν τα ΚΕΠΑ. Να παραταθεί για ένα εξάμηνο η χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων στους δικαιούχους.

  1. Για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων

Να αυξηθεί για τη διάρκεια της κρίσης κατά 50%.

Οι προτάσεις αυτές θα καλύψουν πάνω από 1 εκ. συμπολίτες μας και είναι κοστολογημένες στα 100 εκ. το μήνα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Previous ArticleNext Article