Ελασσόνα

Τα λουκατσάρια αναβίωσαν παραμονή Πρωτοχρονιάς στα Αραδοσίβια

Μετά από πολύχρονη διακοπή, το λαϊκό δρώμενο ΛΟΥΚΑΤΣΑΡΙΑ

αναβίωσε και φέτος στα Αραδοσίβια, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (Σάββατο 31-12-2016), από ομάδα χορευτών του Πολιτιστικού Συλλόγου ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ Λάρισας και το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες του δρωμένου, την ομάδα αποτελούσαν τα εθιμικά πρόσωπα του Σουλταρή, του Καπετάνιου, του βοσκού, του Κουδουνά, του Αγροφύλακα, της Γριάς κ.λπ.

Όλοι αυτοί γύριζαν από σπίτι σε σπίτι (πόρτα-πόρτα) τραγουδώντας τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, με το τραγούδι «Άγιος Βασίλης έρχεται, Γενάρης ξημερώνει».

Αξίζει να τονισθεί το γεγονός οτι τα ΛΟΥΚΑΤΣΑΡΙΑ έτυχαν θερμής υποδοχής από όλους τους κατοίκους και, μάλιστα, ορισμένες φορές, εκτυλίχθηκαν και ιδιαίτερες στιγμές συγκίνησης από τους γηραιότερους, οι οποίοι έζησαν, ξανά, τα παιδικά τους χρόνια, τότε που το χωριό συγκλονιζόταν από τα κουδούνια και τα τραγούδια δεκάδων νέων που γύριζαν σε όλους τους δρόμους και τα σπίτια, λέγοντας ευχές για το καλό της νέας χρονιάς.

Την επιμέλεια του δρωμένου είχαν ο Πρόεδρος του Χορίαμβου κ. Νίκος Σαμαρίνας και ο Πρόεδρος του Μουσείου δρ Κώστας Σαχινίδης.

Τα έσοδα της δράσης διατέθηκαν για εργασίες αισθητικής διαμόρφωσης του οικοπεδικού χώρου του Μουσείου.

Σημειώνεται οτι για μια ακόμη χρονιά, το μεγαλύτερο Μουσείο της περιοχής Ελασσόνας παρέμεινε χωρίς ηλεκτροδότηση, με ευθύνη του Δημάρχου Ν. Ευαγγέλου, ο οποίος σπαταλά, ανούσια, δεκάδες χιλιάδες ευρώ του Δήμου για Τάμτες, Χατζηγιάννηδες και άλλες φιέστες, αλλά δεν δίνει ούτε «δεκάρα» για το Μουσείο της Αγροτιάς, υποτιμώντας, συνεχώς, τον πολιτισμό όλων των αγροτών.

Previous ArticleNext Article