Ελασσόνα

Τα Ελληνόπουλα δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού… δεν νοείται να μην έχουν ζέστη στο σχολείο τους.

Την ανάγκη ανασχεδιασμού του τρόπου θέρμανσης των σχολικών μονάδων που στην πλειοψηφία τους… παγώνουν κάθε χειμώνα με κίνδυνο της υγείας των παιδιών… που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα μέσα στο κρύο, επεσήμαναν με κοινή ερώτηση τους προς τους Υπουργούς 5 συναρμόδιων Υπουργείων, οι βουλευτές Λάρισας, Σερρών και Α’ Αθηνών, Γιώργος Κατσιαντώνης, Αναστάσιος  Μεγαλομύστακας και Μάριος Γεωργιάδης, της Ένωσης Κεντρώων.

“Οι Έλληνες πολίτες αγωνιούν καθημερινά για την επιβίωση των παιδιών τους, και προσπαθούν παράλληλα να είναι και συνεπείς απέναντι στο κράτος πληρώνοντας τους υπέρογκους φόρους. Η…. αξιοπρεπής… Παιδεία όμως είναι υποχρέωση του Κράτους. Πρέπει να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι ότι η συνεχόμενη άνοδος του πετρελαίου θέρμανσης θα λειτουργήσει απαγορευτικά για θέρμανση στα σχολεία της χώρας” τονίζουν οι τρεις βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων που ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενεργήσουν άμεσα για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων μέσω Επιχειρησιακών και Κοινοτικών Προγραμμάτων, με προτεραιότητα τις περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας που πλήττονται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι Γιώργος Κατσιαντώνης, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας και Μάριος Γεωργιάδης αναδεικνύουν μάλιστα μελέτες στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα δημόσια κτίρια, σχεδόν στο σύνολο τους κρίνονται μη αποδοτικά σε ότι αφορά την ισχύουσα ενεργειακή κατανάλωση, γεγονός που μεταφράζεται πρακτικά σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό του κράτους και συνεπώς σε κακής ποιότητα εργασιακό και μαθησιακό περιβάλλον.

Η ερώτηση των τριών βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  • Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
  • Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
  • Τον Υπουργό Οικονομικών
  • Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων

Την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ως αποτέλεσμα της διπλής αύξησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και του συντελεστή Φ.Π.Α., σε συνδυασμό με την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, καλούνται να επωμιστούν και φέτος οι Έλληνες πολίτες.

Άλλο ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας λόγω της οικονομικής κρίσης και κάτι που θεωρούσαμε αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμα στη θέρμανση, πλέον θεωρείται <<προνόμιο>>.

Τα δημόσια κτίρια, σχεδόν στο σύνολό τους, κρίνονται μη αποδοτικά  σε ότι αφορά την ενεργειακή κατανάλωση, πράγμα το οποίο μεταφράζεται αφενός σε σημαντική  οικονομική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό του Κράτους και αφετέρου σε κακής ποιότητας εργασιακό περιβάλλον. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από πλήθος μελετών που έχουν γίνει στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των οποίων και μελέτες του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), θα μπορούσε να επέλθει σημαντική μείωση της ενεργειακής σπατάλης που υφίσταται ως εκ της λειτουργίας των Δημοσίων κτιρίων της Χώρας, μέσω παρεμβάσεων σε ότι αφορά το κέλυφος των κτιρίων αλλά και τον ηλεκτρομηχανολογικό τους εξοπλισμό. Με την εφαρμογή μέτρων χαμηλού και μέσου κόστους για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξεως τουλάχιστον του 20%, η οποία, επί παραδείγματι,  μόνο στα νοσοκομεία μεταφράζεται σε εξοικονόμηση που μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 9 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Μεταξύ των Δημοσίων κτιρίων που απαιτείται σε άμεσο χρόνο να προγραμματιστεί η επέκταση και ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης, ώστε να εναρμονιστούν με την Κοινοτική Οδηγία 2012/27/ΕΕ (όπως εκάστοτε ισχύει), περιλαμβάνονται:

  • Τα Υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, που στεγάζονται σε κτίρια ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, ακόμη και το ίδιο το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τα οποία, όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, πρέπει να περικόψουν τις δαπάνες λειτουργίας τους, και ως εκ τούτου να λειτουργούν σε καθεστώς εξοικονόμησης ενέργειας και επομένως εξοικονόμησης πόρων του Κράτους
  • Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν ανά την Επικράτεια και τα οποία οφείλουν να προσαρμοστούν σε καθεστώς εξοικονόμησης πόρων, ώστε να διαθέσουν αυτούς στις καθημερινές λειτουργικές τους ανάγκες, οι οποίες λόγω του μειωμένου κατά τα τελευταία έτη προϋπολογισμού τους, έχουν οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις ειδών απαραιτήτων για τη λειτουργία τους (γάζες, χειρουργικά εργαλεία, ιατροτεχνολογικό – μηχανολογικό εξοπλισμό, κλπ)
  • Τα Δημόσια σχολεία, στα οποία η οικονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικές περικοπές στις ήδη ανελαστικές τους δαπάνες, μία εκ των οποίων είναι η δαπάνη της θέρμανσης που είναι απαραίτητη για τα παιδιά μας που φοιτούν σε αυτά. Απόρροια αυτού, είναι το ότι, σε συνάρτηση με την αλλαγή λειτουργίας των σχολείων που απαιτεί διαφορετικό ωράριο σε κάθε τάξη και επιπλέον ώρες ολοήμερου προγράμματος σε κάποιες αίθουσες, οι περισσότερες σχολικές εγκαταστάσεις θέρμανσης είναι μη αποδοτικές και ασύμφορες. Ειδικά στα σχολεία, η μείωση του προϋπολογισμού των Δήμων επηρέασε τη χρηματοδότηση των σχολείων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην καλύπτονται οι ανάγκες τους και σε συνδυασμό, δε, με τις καθυστερημένες διαδικασίες για την προμήθεια πετρελαίου, πολλά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα να λειτουργούν ακόμη και χωρίς καθόλου θέρμανση.

Η ανάγκη ανασχεδιασμού του τρόπου θέρμανσης των Δημοσίων κτιρίων, εν γένει, ως αναλύονται ενδεικτικά παραπάνω, και το μήνυμα για την ανάγκη στροφής της Χώρας προς την εξοικονόμηση ενέργειας, αναδεικνύεται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η Πολιτεία, οφείλει να μεριμνά και να διασφαλίζει την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση, για μία πράσινη Δημόσια διοίκηση, με μη ενεργοβόρα δημόσια κτίρια, με κοινωνικό χαρακτήρα, που να αποτελέσει την απαρχή για την αλλαγή της νοοτροπίας στον τομέα της δημόσιας υγείας, της  εκπαιδευτικής κοινότητας και της συνολικής λειτουργίας του Κράτους, ώστε να διαμορφωθεί στους πολίτες οικολογική συνείδηση εξοικονομώντας  ενέργεια, σε αντιδιαστολή με τις έως τώρα πολιτικές που διαιωνίζουν την ενεργειακή φτώχεια, σπαταλώντας εθνικούς πόρους για επιδόματα θέρμανσης.

Βάσει των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ  ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • Προτίθεστε να ενεργήσετε άμεσα για την χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των Δημοσίων κτιρίων (νοσοκομείων, σχολείων, Υπουργείων, κλπ) μέσω ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)  του ΥΠΕΚΑ ή/και μέσω ένταξης σε άλλη κατηγορία συγχρηματοδοτούμενων – κοινοτικών Προγραμμάτων της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου (μέσω ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Εξοικονομώ, κ.τ.λ.)?
  • Προτίθεστε να δώσετε προτεραιότητα στα κτίρια των περιοχών των μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη καθώς και της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδας (Περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου), οι οποίες, λόγω των ιδιαίτερα ακραίων καιρικών φαινομένων που τις χαρακτηρίζουν, ιδίως κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών (όπου η χειμερινή περίοδος διαρκεί από τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη έως τις πρώτες μέρες του Μάη) χρήζουν άμεσης υποστήριξης στον τομέα αυτό?
Previous ArticleNext Article