Ελασσόνα

Τίμησαν τους εκπαιδευτικούς που έφυγαν από τη ζωή

Μια ξεχωριστή και ασυνήθιστη πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας και του ιερέα π. Αλεξάνδρου Ρουμπιέ, με τις ευλογίες του μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, υλοποιήθηκε χθες.

Πιο συγκεκριμένα, στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας, μετά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε Μνημόσυνο για τους δεκάδες εκπαιδευτικούς της Ενορίας που έφυγαν από τη ζωή.

Στη Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών (δασκάλων – καθηγητών) της Ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο «οικοδεσπότης» εφημέριος του ναού π. Αλέξανδρος Ρουμπιές και οι διάκονοι π. Ευάγγελος Σαμαράς και π. Γαβριήλ Ποικιλίδης.

Στο Θείο Κήρυγμα ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων τόνισε με νόημα: «Το καίριο ερώτημα που αφορά τους γονείς όλων των εποχών και της σημερινής εποχής είναι: Πού οδηγούν οι γονείς σήμερα τα παιδιά τους; Με ποια μέσα τα διαπαιδαγωγούν; Υπάρχουν τρεις κατηγορίες στους σημερινούς γονείς: Οι αδιάφοροι γονείς, που φροντίζουν για τις υλικές ανέσεις των παιδιών και για όλα όσα αφορούν το σώμα τους, χωρίς καμία πνευματική αναζήτηση, για την πίστη, για την Εκκλησία. Οι σε εισαγωγικά προοδευτικοί γονείς, που «πιπιλίζουν» τον φιλελευθερισμό, τον εκσυγχρονισμό, την πρόοδο, άτακτοι γονείς στη ζωή τους. Οι υπεύθυνοι γονείς, αυτοί που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους ως δώρο της ζωής, που πιστεύουν στην αγάπη του Θεού, στην αλήθεια του Ευαγγελίου, στην οικογένεια. Τα παιδιά μας σήμερα θέλουν να δουν παραδείγματα. Εμείς οι μεγάλοι απομακρύνουμε τα παιδιά μας από τον Θεό. Οι γονείς ας αναρωτηθούν σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκουν, πώς θέλουμε να είναι τα παιδιά μας, τι πραγματικά κάνουμε για τα παιδιά μας…».

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση για τους εκπαιδευτικούς της Ενορίας που έφυγαν από τη ζωή.

Χαρακτηριστικά, τα όσα υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, σε σχετική ομιλία του ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Ρουμπιές: «Δεν τολμώ να σκιαγραφήσω και να εξάρω τα προτερήματα των προσφιλών μας νεκρών εκπαιδευτικών, φοβούμενος μήπως ελαττώσω την αλήθειαν και τους αδικήσω. Μετά βεβαιότητος ημπορώ να είπω ότι επί χρόνια εργαζόμενοι με ευαισθησία συνειδήσεως, κοπιασαν δια την πρόοδον, μόρφωσιν και διάπλασιν της παιδικής ψυχής και τον νουν, υστερούμενοι μερικές φορές, θλιβόμενοι αρκετές φορές, διαθέτοντας όλας τας σωματικάς και πνευματικάς δυνάμεις και κάτω από το βάρος των κόπων και της ηλικίας των, ενύσταξαν και εκοιμήθησαν τον ύπνον του δικαίου…».

Στο τέλος, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων αφού συγχάρηκε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού για την πρωτοβουλία της τέλεσης του Μνημόσυνου, ευχήθηκε ο Θεός να ενδυναμώνει τους σημερινούς εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο που επιτελούν.

Ακόμη, απένειμε τιμητικά το Οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον συνταξιούχο ιερέα π. Αθανάσιο Κουτούπη για την πολύχρονη και ακούραστη διακονία του σε ναούς της Μητρόπολης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε δεξίωση.

Μεταξύ άλλων στο χθεσινό Μνημόσυνο παρευρέθηκαν:

Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, η αντιδήμαρχος Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο νέος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γιώργος Δοδοντσάκης, η προϊσταμένη του Κ.Ε.Σ.Υ. Λάρισας Μαρία Παπαδοπούλου, παλαιοί αυτοδιοικητικοί, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας Πέτρος Χατζήνας, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επαρχίας Ελασσόνας Ευαγγελία Παπαδοπούλου, η πολιτευτής της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου, διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων της περιοχής και πολύς κόσμος.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article