Ελασσόνα

Σ. Μπίζιου: Η Λ.Α.Ε. Ελασσόνας πρέπει να πρωταγωνιστήσει στις δράσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Την οικονομική ενίσχυση της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας με σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων στη μνήμη της Επανάστασης του 1821 ζητά, με αναφορά της στην υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου.

 Όπως επισημαίνει στη σχετική αναφορά η Λαρισαία βουλευτής «κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι του Ολύμπου δεν υποτάχθηκαν στον κατακτητή αλλά αντιστάθηκαν και συμμετείχαν τόσο στα προεπαναστατικά κινήματα του 18ου αιώνα όσο και στον ξεσηκωμό του 1821. Γνωστοί αγωνιστές με καταγωγή από τον Όλυμπο ήταν ο Αναγνώστης Πιτσάβας και φυσικά ο Γεωργάκης Ολύμπιος αρματολός, φιλικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, από τους πιο άξιους συνεργάτες του Αλεξάνδρου Υψηλάντη. Σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της Μονής Σέκου από τους Τούρκους, όταν ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη, για να μην πέσουν, αυτός και οι σύντροφοί του, στα χέρια των Τούρκων. Το αρματολίκι του Ολύμπου έχει υμνηθεί από τη λαϊκή μας παράδοση και οι αγωνιστές της περιοχής έμειναν γνωστοί στους αιώνες με το προσωνύμιο «Ολύμπιοι».

Η κα Μπίζιου, αναφορικά με το αίτημα της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Όλυμπος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Έθνους. Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και θέλοντας με τις δράσεις της να τιμήσει και να αναδείξει τη συμμετοχή των ανδρών και γυναικών του Ολύμπου στον αγώνα για την ανεξαρτησία του Έθνους, διαθέτει όλα τα εχέγγυα ώστε να πραγματοποιήσει τις πρέπουσες δράσεις, οι οποίες, είμαι σίγουρη, πως θα βοηθήσουν και την ιστορική έρευνα και θα αποτυπώσουν ανάγλυφα την ιστορική μας συνέχεια, κάτι τόσο σημαντικό, ειδικά στους καιρούς που ζούμε».

Previous ArticleNext Article