Ελασσόνα

Σύσκεψη για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας

Συνάντηση κτηνοτρόφων, παραγωγών και εμπόρων γάλακτος καθώς και τυροκόμων της επαρχίας Ελασσόνας, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ελασσόνας, παρουσία του δημάρχου κ. Νίκου Ευαγγέλου, με αντικείμενο συζήτησης την επικείμενη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Ο κ. Ευαγγέλου ενημερώνοντας τους παρισταμένους για το χρονικό των προσπαθειών της δημοτικής αρχής τόνισε πως η ίδρυση και η λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνας ήταν ένα όραμα των ανθρώπων της Ελασσόνας εδώ και δεκαετίες.

«Από τότε που ο Ελασσονίτης στην καταγωγή υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φώτης Χατζημιχάλης, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων. Στόχος ήταν να συνδεθεί η Ελασσόνα, ως η πρώτη σε παραγωγή γάλακτος περιοχή στην Ελλάδα, με την τεχνογνωσία και την επιστήμη του γάλακτος. Έκτοτε πέρασαν πάρα πολλά χρόνια, και ενώ το ενδιαφέρον, μικρό ή μεγαλύτερο, υπήρχε, τίποτα δεν προχωρούσε. Αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση του δήμου Ελασσόνας, σχεδιάσαμε μια σύγχρονη πρόταση για το πώς θα μπορούσε η Γαλακτοκομική Σχολή να γίνει πραγματικότητα. Εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε η Σχολή αυτή να ιδρυθεί στην Ελασσόνα και ξεκινήσαμε τις επαφές με όλους του εμπλεκόμενους φορείς. Επισκέφτηκα προσωπικά την αντίστοιχη σχολή Γαλακτοκομίας στα Γιάννενα για να δω από κοντά τις συνθήκες λειτουργίας της και να μιλήσω με τους υπευθύνους. Παράλληλα ξεκινήσαμε τις επαφές με τους υπουργούς της κυβέρνησης για να τους πείσω για το δίκαιο ή το «υποχρεωτικό», αν θέλετε καλύτερα, του αιτήματος της Ελασσόνας», σημείωσε ο κ. Ευαγγέλου χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια περιέγραψε τα επόμενα βήματα.

«Τον ερχόμενο Οκτώβριο ξεκινά πλέον η λειτουργία του δεύτερου σε όλη τη χώρα (μετά αυτού των Ιωαννίνων), τμήματος της ειδικότητας τεχνικού γαλακτοκομίας- τυροκόμου, διετούς φοίτησης, από το 2ο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Λάρισας. Τον πρώτο χρόνο, και συγκεκριμένα την ερχόμενη νέα σχολική χρονιά, η ειδικότητα θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Ελασσόνας, ενώ ήδη δρομολογείται, η δημιουργία της μόνιμης στέγης της, που θα είναι το παλιό Καπνεργοστάσιο της Ελασσόνας, το οποίο περιλαμβάνει τρία κτίσματα, σε έκταση 3.000 τ.μ.»

Αναφερόμενος, τέλος, στους επόμενους στόχους της δημοτικής αρχής, όσον αφορά τη Γαλακτοκομική Σχολή, ο δήμαρχος Ελασσόνας τόνισε πως «Το πρώτο, μεγάλο βήμα, έγινε. Ωστόσο δεν σταματάμε εδώ. Στόχος μας είναι η διασύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης των νέων ανθρώπων με την παραγωγή και την τοπική οικονομία. Σχεδιάζουμε μια σειρά ενεργειών που θα μπορέσουν να στηρίξουν την κτηνοτροφία, σε δύσκολες εποχές, και να αναδείξουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, και ένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως η Ελασσόνα διαθέτει ήδη προϊόντα ΠΟΠ, στη φέτα και στο αρνάκι και το κατσικάκι. Επιπλέον βρίσκεται στην σκιά του μυθικού Ολύμπου, σε μια περιοχή δηλαδή πασίγνωστη στα πέρατα του κόσμου. Η ανάπτυξη της περιοχής, ήρθε η ώρα, να περάσει από τα λόγια στα έργα. Και ακριβώς πάνω στην κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε με συγκεκριμένο σχέδιο, θέτοντας προτεραιότητες, διεκδικώντας όλα όσα θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας αυτό».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων, ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη συζήτηση, ενώ όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη.

Previous ArticleNext Article