Λάρισα

ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας: απολογισμός του 4ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας

Συνεδρίασε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, παρουσία του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος – υπεύθυνου των οργανώσεων Θεσσαλίας – Θωμά Τσούπου.

Στη συνεδρίαση έγινε ο απολογισμός του 4ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, καθώς και ο σχεδιασμός της νομαρχιακής για το επόμενο διάστημα.

Ο απολογισμός του Αναπτυξιακού Συνεδρίου έγινε σε δύο άξονες, την κυβέρνηση και το κόμμα.

Αναφορικά με την κυβέρνηση, επισημαίνεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το πολυμελές κλιμάκιο των υπουργών, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα για τα αναπτυξιακά ζητήματα της Θεσσαλίας, η οποία θα τους επιτρέψει να διατυπώσουν με σαφήνεια το κυβερνητικό πρόγραμμα, σε σχέση με το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης.

Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έχουν υλοποιήσιμο χαρακτήρα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι υπουργοί είχαν στενή επαφή με πλήθος τοπικών φορέων και πολίτες κατά τη διάρκεια των εξαντλητικών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένες από τις θεματικές συνεδρίες, γεγονός που προκάλεσε ευρύτερα θετικό αντίκτυπο, τόσο ως προς τις εντυπώσεις, όσο και ως προς την ουσία.

Παράλληλα, οι υπουργοί είχαν στο περιθώριο του αναπτυξιακού συνεδρίου πολλές ουσιαστικές επαφές με άλλους φορείς της περιοχής, γεγονός που τους βοήθησε να κατανοήσουν επί μέρους ζητήματα και να δρομολογήσουν την επίλυσή τους.

Μέτρο επιβεβαίωσης της επιτυχίας τόσο του συγκεκριμένου όσο και των υπολοίπων αναπτυξιακών συνεδρίων του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί αναμφίβολα και η επιλογή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να οργανώσει με τη σειρά της μια ανάλογη διαδικασία σε πανελλαδικό επίπεδο, καταδεικνύοντας το πολιτικό της άγχος και την προσπάθεια ετεροκαθορισμού της.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί πλέον η μεθοδολογία σε σχέση με την υλοποίηση όσων εξαγγέλθηκαν κατά τη λήξη του αναπτυξιακού συνεδρίου.

Αναφορικά με το κόμμα, επισημαίνεται ότι το αναπτυξιακό συνέδριο αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία εξωστρεφούς παρουσίας και αναβάθμισης του κύρους της Νομαρχιακής Επιτροπής, καθώς τα μέλη της πραγματοποίησαν διεξοδικές επαφές με τους Δημάρχους και φορείς της περιοχής, ερχόμενοι σε πραγματικό χρόνο σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τα δύο κυβερνητικά κλιμάκια, υπήρξαν επαφές και με σειρά παραγωγικών φορέων της Λάρισας και ευρύτερα της Θεσσαλίας.

Αποτελεί στοίχημα για τη Νομαρχιακή Επιτροπή να μην αποδειχθούν αυτές οι επαφές ένα απλό πυροτέχνημα αλλά να συνεχιστούν, στο πλαίσιο της γείωσής της με την κοινωνία.

Ειδικότερα για τη διαδικασία του αναπτυξιακού συνεδρίου, χαρακτηρίστηκε αρκούντως ικανοποιητική η ανταπόκριση τοπικών φορέων αλλά και πολιτών, τόσο στις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, όσο και στις υπο μέρους θεματικές, στις οποίες υπήρξε διεξοδική ανάλυση των σχεδιασμών σε κάθε ζήτημα, λόγω της παρουσίας των αρμόδιων υπουργών.

Σχετικά με το επικοινωνιακό σκέλος του αναπτυξιακού συνεδρίου, τονίστηκε το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των υπουργών που παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τα ζητήματα που τους αφορούν και να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο και τον περαιτέρω σχεδιασμό, στο πλαίσιο αλλεπάλληλων εμφανίσεών τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, επισημάνθηκαν ορισμένα οργανωτικού τύπου προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο αναπτυξιακό συνέδριο, αναφορικά με τη διάρκεια κάποιων από τις θεματικές συνεδρίες.

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ                 

Previous ArticleNext Article