Λάρισα

Συνάντηση Μ. Χαρακόπουλου-Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για δρόμους και νέους αγρότες

Οι οδικοί άξονες και οι νέοι αγρότες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψη του στην έδρα της Περιφέρειας ενημερώθηκε από τον κ. Αγοραστό για την ένταξη του έργου της παράκαμψης Συκεώνας στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με προϋπολογισμό 33 εκατομμύρια ευρώ, που ολοκληρώνει ουσιαστικά τον δρόμο Λάρισα-Καρδίτσα ως ασφαλή αυτοκινητόδρομο συνδέοντας τις πρωτεύουσες των δυο ομώνυμων νομών. Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε ενημέρωση για το δρόμους Λάρισα-Φάρσαλα και Κοζάνη-Λάρισα, για τους οποίους κατ’ επανάληψη έχει ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο και για τη συντήρηση της Π.Ε.Ο Λάρισας-Βόλου. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Περιφέρεια αναμένει την ολοκλήρωση των μελετών από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου στη συνέχεια να διεκδικήσει  την ένταξη των έργων σε τομεακά προγράμματα.

Ακολούθως, οι δύο άνδρες συζήτησαν για το πρόγραμμα των νέων αγροτών και την αδικία που υφίστανται οι επιλαχόντες στη Θεσσαλία. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εγκαίρως επισημάνει την προβληματική προκήρυξη και τις συνέπειες της μετά και από συνεργασία που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Νίκο Παυλονάσιο. Η  καθυστέρηση προκήρυξης του προγράμματος και η ελάχιστη, μόλις τριετής δέσμευση ενασχόλησης των επιτυχόντων στον πρωτογενή τομέα, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη συμμετοχή. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις και δεσμεύσεις ακόμη και του πρωθυπουργού για απορρόφηση όλων των επιλαχόντων κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντ’ αυτού υπήρξε μια προκλητικά άνιση κατανομή του ποσού της υπερδέσμευσης μεταξύ των Περιφερειών, με αποτέλεσμα τη δυσανάλογη απορρόφηση των επιλαχόντων. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Λαδόπουλος.

ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα, όπως πάντα, μια γόνιμη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη δρομολόγηση της ολοκλήρωσης του δύσκολου κομματιού του δρόμου Λάρισα-Καρδίτσα, την παράκαμψη της Συκεώνας. Θυμούμαι αυτό το δρόμο από τα μαθητικά μου χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν το χειμώνα κατεβαίναμε από το λεωφορείο που μας πήγαινε στο Γυμνάσιο Ιτέας, για να περάσει ασφαλώς από τις νεροφαγιές που η βροχή προκαλούσε στον τότε χωματόδρομο. Μακάρι σύντομα να ολοκληρωθεί. Στα χρόνια αυτά έγινε σημαντική πρόοδος στο οδικό δίκτυο. Εξακολουθούν, όμως, να παραμένουν ως μεγάλες εκκρεμότητες οι δρόμοι Λάρισα-Φάρσαλα, Κοζάνη-Λάρισα και η Π.Ε.Ο Λάρισας-Βόλου. Ζητήματα τα οποία έχω θέσει με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ήδη, από την εποχή που ήταν υπουργός Δημοσίων Έργων ο συμπατριώτης μας Γιώργος Σουφλιάς, που δρομολόγησε τις μελέτες. Πρέπει, όμως, κάποτε και οι μελέτες να ολοκληρώνονται για να μπουν οι μπουλντόζες. Μετά την ενημέρωση που είχα από τον Περιφερειάρχη θα επανέλθω δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

ΣΚΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Θέλω, επίσης εδώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εδώ που χτυπά η καρδιά του αγροτικού κόσμου, να στείλω ένα αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιτέλους, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι επιβεβλημένη η ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού. Έστω και τώρα, θα πρέπει να ξαναδούν το ζήτημα που προκάλεσαν με τους επιλαχόντες νέους αγρότες. Να απορροφηθούν όλοι, όπως έγινε στο παρελθόν με τη δική μας κυβέρνηση και όπως, άλλωστε, οι ίδιοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, υπόσχονταν. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρχουν ‘‘σκιές’’ και ερωτηματικά για άνιση και μεροληπτική αντιμετώπιση μεταξύ των Περιφερειών. Οι νέοι αγρότες αναμένουν συγνώμη και, κυρίως, αποκατάσταση και δικαιοσύνη από την κυβέρνηση που τους ενέπαιξε. Θέλω να επισημάνω και σε αυτό το θέμα τη συναντίληψή μας τον Περιφερειάρχη που άμεσα έθεσε επίσης με ένταση το θέμα».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Από την πλευρά του ο «οικοδεσπότης» Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον βουλευτή και πρώην Υπουργό για το έμπρακτο ενδιαφέρον του για θέματα της Π.Ε Λάρισας άλλα και όλης της Θεσσαλίας. Τον ενημέρωσα για την εξέλιξη της πορείας των έργων στα οδικά δίκτυα και συγκεκριμένα:

α) Για το μεγάλο έργο των 33 εκατ. ευρώ της παράκαμψης Συκεώνας. Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπόνησε τη μελέτη του έργου και θα το εντάξει στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Είναι ένα έργο χρήσιμο για την ασφαλή μετακίνηση των ανθρωπίνων κοινοτήτων στην Περιφέρειά μας.

β) Τους οδικούς άξονες Λάρισας-Φαρσάλων και Φαρσάλων-Βόλου, Λάρισας-Βόλου και Λάρισας-Κοζάνης, για τους οποίους πιέζουμε για την ολοκλήρωση των μελετών και την ωρίμανση των έργων στο υπουργείο Υποδομών, που έχει την πλήρη ευθύνη για την διεκπεραίωση των μελετών.  Ωστόσο, εμείς, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας δαπανούμε περίπου 18 εκατ ευρώ για τα έργα συντήρησης που απαιτούνται.

Παράλληλα ενημέρωσα το Μάξιμο και για την εξέλιξη των έργων στο τμήμα ΔΕΥΑΛ- Αβερώφειος Σχολή, για την εγκατάσταση των κατασκευαστικών εταιριών στο τμήμα από το ύψος της 110 ΠΜ ως την οδό Βόλου και την επικείμενη ένταξη του κομματιού από το 303 ΠΕΒ έως τον ανισόπεδο κόμβο της Βιοκαρπέτ.

Σε ότι αφορά στους νέους αγρότες, η θέση μας παραμένει σταθερή, πως, πρέπει να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες και κτηνοτρόφοι, διότι μόνο έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχουν ανισότητες στη μεταχείριση όλων των  νέων αγροτών στην Ελλάδα».

Previous ArticleNext Article