Λάρισα

Συνάντηση Κέλλα με Καραμανλή

Στην ανάγκη να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας με την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο και να ξεμπλοκάρουν σημαντικά έργα οδοποιίας, που σχετίζονται με την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, εστίασαν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή,.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επεξεργάζεται σχέδιο για την ήπια μεταφορά νερού στη Θεσσαλία. Αυτή είναι η διαφορά φιλοσοφίας, που διέπει την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη απ΄αυτή του Αλ. Τσίπρα, ως προς την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής» δήλωσε ο Λαρισαίος πολιτικός, προσθέτοντας πως “περισσότερα θα γίνουν γνωστά στο αμέσως προσεχές διάστημα”.

Έργα οδοποιίας

Ακόμη, ο Χρήστος Κέλλας συζήτησε με τον Υπουργό Υποδομών για το μέλλον σημαντικών παρεμβάσεων στις οδικές αρτηρίες του νομού, όπως είναι οι δρόμοι Λάρισας – Φαρσάλων και Λάρισας – Κοζάνης. Για τη βελτίωση της Ε.Ο. Λάρισας – Φαρσάλων έγινε γνωστό πως “εντός του 2020 αναμένεται να έχουν τακτοποιηθεί όλα τα τεχνικά θέματα της σύμβασης, ώστε να είναι δυνατή η ένταξη του έργου σε επιχειρησιακό πρόγραμμα, για να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση και να προχωρήσει σε πρώτη φάση η δημοπράτηση της δυτικής παράκαμψης Νίκαιας”. Αντικειμενικές δυσκολίες υπάρχουν για το δρόμο Λάρισας – Κοζάνης.

Αχελώος

Το νέο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής Αχελώου, που εγκρίθηκε στο τέλος του 2017, περιλαμβάνει εκτροπή μηδενικού κυβισμού προς τη Θεσσαλία. Θα διερευνηθεί η δυνατότητα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες για ήπια εκτροπή των υδάτων του Αχελώου της τάξης των 250 εκατ. κ.μ ετησίως. Το κόστος των απαραίτητων εργασιών κυμαίνεται από 550~600εκατ. ευρώ, ενώ σε πρώτη φάση, δρομολογούνται εργασίες συντήρησης των ημιτελών έργων του Αχελώου, για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και προστασία των υφισταμένων κατασκευών.

Μελέτη για τη βελτίωση της Ε.Ο. Λάρισας – Φαρσάλων

Οι μελέτες που περιλαμβάνονται στην υπόψη σύμβαση, αφορούν τη βελτίωση ή και νέα χάραξη, για την παράκαμψη των ενδιάμεσων οικισμών, της υφιστάμενης Ε.Ο. Έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί Όροι (Μ.Π.Ε.) για την κατασκευή και λειτουργία του συνόλου του έργου κι έχουν εκπονηθεί και υποβληθεί η οριστική μελέτη οδοποιίας και κόμβων. Όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση εντός του 2020 του τεχνικού συμβατικού αντικειμένου, η προώθηση για δημοπράτηση της δυτικής παράκαμψης Νίκαιας.

Μελέτη βελτίωσης της Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης

Για τη μελέτη βελτίωσης της Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ανέφεραν πως “αφορά ένα έργο που δύσκολα θα μπορέσει να τύχει χρηματοδότησης. Αφενός λόγω του σχεδιασμού για το συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, προκύπτει ένα κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να καλυφθεί από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, αφετέρου δεν είναι δυνατή η ένταξή του σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα, καθώς δεν υποστηρίζεται από μελέτη κόστους – οφέλους, ενώ με την κατασκευή του, δημιουργείται τέταρτος παράλληλος δρόμος με τον ΠΑΘΕ, τον Ε 65 και την Ιόνια Οδό. Μία λύση, που θα καθυστερήσει όμως την υλοποίηση του έργου, είναι η εκπόνηση κυκλοφοριακών μετρήσεων και μελετών προέλευσης – προορισμού, που θα προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά των τεχνικών λύσεων με βάση τις αρχές του value engineering στην κατεύθυνση διατήρησης της υφιστάμενης περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επίσης το έργο θα μπορούσε να δημοπρατηθεί κατά τμήματα α) Τύρναβος – Αρχή παράκαμψης Ελασσόνας, β) Παράκαμψη Ελασσόνας – Μικρό Ελευθεροχώρι, γ) Μικρό Ελευθεροχώρι – όρια Νομών Λάρισας-Κοζάνης, δ)  όρια Νομών Λάρισας Κοζάνης – Τριγωνικό Κοζάνης, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πόρων”.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών για την συνάντηση και την ενημέρωση, δηλώνοντας, με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής πως “η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση διευθέτησης μεγάλων έργων προς όφελος των πολιτών και της ασφαλούς μετακίνησής τους”.

Οι δυο άνδρες ανανέωσαν το ραντεβού τους στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής.

Previous ArticleNext Article