Λάρισα

Συζήτησαν για το δικαίωμα στην ευθανασία

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η παρθενική εκδήλωση της «Λέσχης Αντιλογίας Λάρισας», με διοργανωτή τον – Ελασσονίτη στην καταγωγή – Μορ. Βιολόγο Γενετιστή που πολιτεύεται με τη ΝΔ Γιώργο Καραβάνα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης και είχε ως θέμα συζήτησης: «Δικαίωμα στην ευθανασία: υπέρ ή κατά»;

Το εξαιρετικό πάνελ μάγεψε την κατάμεστη αίθουσα, τόσο με τις βιωματικές του αφηγήσεις όσο και με τις φιλοσοφικές και νομικές του αναλύσεις επί του θέματος. Στην ομάδα του «κατά» ο τέως Πρύτανης και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών Χρήστος Κίττας, ο οποίος διετέλεσε και υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας στην πρόσφατη υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου. Μαζί του ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κοντογιάννης, προϊστάμενος του ι.ν Αγίου Γεωργίου Λάρισας, ο οποίος ανέλυσε το πρόβλημα από τη θεολογική του σκοπιά. Στην ομάδα του «υπέρ» ο Καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Γεώργιος Βασιλόπουλος και ο δικηγόρος Κατερίνης και μέλος της ΔΕ της ΔΡΑΣΗΣ Θεόδωρος Τόνας.

Το debate εξελίχθηκε με εκατέρωθεν εναλλάξ εισηγήσεις από τις δύο ομάδες, τις οποίες ακολούθησαν αντίστοιχες δευτερολογίες. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στο κοινό, το οποίο μετείχε στον διάλογο με τις δικές του ερωτήσεις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εμπνευστής της ιδέας και διοργανωτής της εκδήλωσης Γιώργος Καραβάνας, ο οποίος αναμένεται να συμμετέχει με αξιώσεις στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ «…Πεποίθησή μου είναι πως, αν δεν μάθουμε να μιλάμε μεταξύ μας, αν δεν μάθουμε να διαφωνούμε με εποικοδομητικό τρόπο και σεβασμό στην αντίθετη άποψη, αν δεν συνειδητοποιήσουμε πως η μοίρα μας είναι κοινή – ασχέτως πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων – μέσα στο κοινό μας καράβι που λέγεται Ελλάδα, δεν θα μπορέσουμε να πάμε μακριά…». Η πραγματικά πρωτότυπη πρωτοβουλία που ανέλαβε και διοργάνωσε, έστειλε μήνυμα ανανέωσης κι έβαλε ψηλά τον πήχη για τον τρόπο που πρέπει – κι όπως αποδείχθηκε μπορούμε – να κουβεντιάζουμε μεταξύ μας.

Εντύπωση προκάλεσε, ανάμεσα σε άλλα, και η αυστηρή τήρηση του προγράμματος από την πλευρά των διοργανωτών. Ως χρόνος προσέλευσης είχε οριστεί η 7:15 και ώρα έναρξης η 7:30. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 7:33 (μετά την αποκατάσταση ενός μικρού τεχνικού προβλήματος). Οι ομιλητές μιλούσαν με χρονόμετρο, που τηρούσε με αυστηρότητα ο Γιώργος Καραβάνας, που ανέλαβε προσωπικά τον συντονισμό της συζήτησης. Το ίδιο κι όσοι έκαναν ερωτήσεις. Η εκδήλωση έληξε στις 9:30 – την ώρα ακριβώς που είχε προγραμματιστεί.

Υπήρξε κι ακόμα μία πρωτοτυπία στην εκδήλωση: κατά την προσέλευση του κοινού και πριν αρχίσουν οι ομιλίες, ζητήθηκε από τους παριστάμενους να ψηφίσουν αν τάσσονται υπέρ, κατά ή αν είναι προβληματισμένοι επάνω στο ζήτημα της ευθανασίας. Η ψηφοφορία επαναλήφθηκε μετά το τέλος της συζήτησης, με τα αποτελέσματα (αύξηση των υπέρ και των προβληματισμένων) να εμφανίζονται σε γράφημα πριν από το τέλος της εκδήλωσης.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμα αντίστοιχες εκδηλώσεις – μία κάθε μήνα – με ομιλητές αντίστοιχου κύρους. Επόμενες εκδηλώσεις στις 14 Νοεμβρίου, με θέμα: «Ελευθερία του λόγου: πρέπει να έχει όρια κι αν ναι, ποια είναι αυτά;» και στις 7 Δεκεμβρίου, με θέμα: «Τελικά ο κόσμος καλυτερεύει ή χειροτερεύει;», οι οποίες αναμένεται να έχουν εξίσου μεγάλη επιτυχία. Για τις εκδηλώσεις αυτές εκδηλώνεται ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχές και κάλυψη, από ομιλητές και ΜΜΕ των Αθηνών, που καλούνται να συμπληρώσουν τα πάνελ των εγχώριων ομιλητών.

Previous ArticleNext Article