Ελασσόνα

Συγκίνηση και μνήμες για τους εκτελεσθέντες της Τσαριτσάνης

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης τιμήθηκαν οι 71 συνολικά Τσαριτσανιώτες, που εκτελέστηκαν και έχασαν τις ζωές τους στην πλατεία της Κωμόπολης και στις κρύες βουνοκορφές των βουνών της Αλβανίας. Από αυτούς 45 εκτέλεσαν οι Ιταλοί Καραμπινιέροι στις 12 Μαρτίου το 1943 στην κεντρική πλατεία της Τσαριτσάνης, άλλοι 7 πατριώτες εκτέλεσαν οι ναζί Γερμανοί στις 20 Αυγούστου το 1944 σε διάφορα σημεία της Τσαριτσάνης και 19 ακόμα Παλληκάρια της Τσαριτσάνης άφησαν τα κόκαλά τους και τα όνειρά τους το 1940, στο ύψωμα 731 πάνω στις χιονισμένες χαράδρες των Αλβανικών βουνών..
«Οι Τσαριτσανιώτες έσβησαν, αλλά οι ψυχές τους έμειναν ολόρθες για να θυμίζουν στο Έθνος τον έρωτα για την ελευθερία και το χρέος για την πατρίδα, όταν την πατάει ξένο πόδι κατακτητή!», τονίστηκε, ανάμεσα στα άλλα, στις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης, όπου ο Δήμος Ελασσόνας, η ιστορική και μαρτυρική κωμόπολή μας και οι κάτοικοι τίμησαν σήμερα την Κυριακή 3 Μαρτίου για μια ακόμη χρονιά τους αδικοχαμένους πατριώτες.
Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αμέσως μετά, στις 11 το πρωί, αναπέμφθηκε από τους ιερείς π. Γεώργιο Κοντοτάσιο και π. Αλέξανδρο Νεζεργιώτη επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της εκτέλεσης, μπροστά από το Μνημείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία μας .
Η κυρια Χριστίνα Μπουμπουνάρα με μεστή και περιεκτική ομιλία έκανε αναφορά στο χρονικό εκείνων των ημερών του 1943 και 1944, «καθηλώνοντας» το ακροατήριο με τη συγκλονιστική περιγραφή της, τότε που τα πυροβόλα σκόρπισαν θάνατο σε δεκάδες αθώους Τσαριτσανιώτες, στην μαρτυρικότερη κωμόπολη της Θεσσαλίας, στην ατίθαση και ανυπότακτη, στην υπερήφανη και αδάμαστη Τσαριτσάνη.
Στη συνέχεια, έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από τους φορείς, τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους συλλόγους και τα Σχολεία και το προσκλητήριο των νεκρών, όπου, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, ο υποφαινόμενος τελετάρχης της εκδήλωσης, ανέγνωσα το μακρύ κατάλογο των εκτελεσθέντων από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς.
Η εκδήλωση έκλεισε με ποιήματα από παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης και με την τιμητική σιγή ενός λεπτού και την απόδοση του Εθνικού Ύμνου από μαθητική χορωδία. Ακολούθησε δεξίωση για τις αρχές και τον κόσμο στην ισόγεια αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος.
Στις εκδηλώσεις μνήμης στην Τσαριτσάνη παρευρέθηκαν:
Ο βουλευτής Λάρισας του Σύριζα κ. Παπαδόπουλος ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παιδής ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχιλλέας Μητσιμπόνας.
Εκπρόσωπος Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας κ. Σκριάπας Ιωάννης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Λευτέρης Μουλτσιάς. Ο Διοικητής του Α. Τ. Ελασσόνας κ. Αντώνιος Θώμος. Ο Αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Παπαευθυμίου Γεώργιος. Ο κ.Τόλιος Ιωάννης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΔΡΑ Α.Τ.Ε. και σύμβουλος του επιμελητηρίου Λάρισας. Επίσης η  Αντιδήμαρχος πολιτισμού Τσιαντε Αλεξάνδρα, Δημοτικοί και Κοινοτικοί σύμβουλοι κ. Καραγιάννης Κωνσταντίνος ο κ. Γκατζιούρας Αναστάσιος, ο κ. Σερετίδης Ανέστης, η κ. Φρόσω Καρκαβανίδη, η κ. Μαρία Βίτκου Πάσχου κ. Λάζος Χατζηαθανασίου κ. Αντωνούλης Χρήστος , κ. Νιώτα Χριστίνα Σαμώτα. Εκπρόσωπος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Ν. Λάρισας.
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στις επερχόμενες εκλογές κύριος Νίκος Γάτσας
“Ολύμπου Πολιτεία” και κύριος Δημήτρης Καρανίκας “Δύναμη Ανατροπής και Ευθύνης”. Η Διευθύντρια του Γυμνασίου και Λυκειακών τάξεων Τσαριτσάνης κ.
Κουτσιάη Γεωργία. Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης κ. Νταγιάκης Αθανάσιος..
Καθώς και πλήθος από Τσαρτσιανιώτες συγγενείς θυμάτων και φίλων και καλεσμένων.

*Βαγγέλης Σαπουνάς

Previous ArticleNext Article