Ελασσόνα

Στο «Δίκτυο Βιώσιμων Πόλεων» η Ελασσόνα

Στο «Δίκτυο Πόλεων – Βιώσιμη Πόλη» συμμετέχει ο Δήμος Ελασσόνας. Το συγκεκριμένο δίκτυο έχει στόχο, με κεντρικό συντονισμό και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ιδρύματα εγνωσμένου κύρους, να διεκδικεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοτικά κονδύλια στους τομείς της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της Εξοικονόμησης Ενέργειας, κ.α.

Το «Δίκτυο Πόλεων» θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στη δικτύωση και οργάνωση των Δήμων που συμμετέχουν σε αυτό, ώστε να υποβάλλουν και να υλοποιούν προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Επίσης, το δίκτυο θα συμμετέχει και το ίδιο σε προτάσεις και στη συνέχεια θα υποστηρίζει την υλοποίησή τους.

Ο Δήμος Ελασσόνας εκπροσωπήθηκε στην επίσημη «πρώτη» – ιδρυτική συνάντηση του δικτύου (έγινε πρόσφατα στο Δημαρχείο Ελληνικού – Αργυρούπολης) από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνη Μπίσμπα και τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Γκουτζουρέλα.

Όπως έγινε γνωστό, έδρα του «Δικτύου Πόλεων» θα είναι ο Δήμος Πύλου – Νέστορος (εμπνευστής του «Δικτύου» ο δήμαρχος Πύλου, Νέστορος κ. Δημ. Καφαντάρης), ενώ ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης θα διαθέτει χώρο για τις δραστηριότητες του δικτύου στην Αθήνα.

Το «Δίκτυο Πόλεων» αποτελείται μέχρι στιγμής από τους παρακάτω 30 Δήμους:

Διδυμότειχου, Φλώρινας, Πέλλας, Νάουσας, Ελασσόνας, Ηγουμενίτσας, Δωδώνης, Ζηρού, Μουζακίου, Δομοκού, Καρπενησίου, Νότιου Πηλίου, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μεσολογγίου, Πηνειού, Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων, Νεμέας, Ναυπλίου, Ερμιονίδας, Μεγαλόπολης, Τριφυλίας, Μεσσήνης, Πύλου-Νέστορος, Ευρώτα, Κυνουρίας, Αχαρνών, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Λαυρεωτικής, Αίγινας, Σάμου, Γόρτυνας, Αρταίων.

Η συμμετοχή του Δήμου Ελασσόνας στο «Δίκτυο Πόλεων – Βιώσιμη Πόλη» επικυρώθηκε και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου στην πρόσφατη συνεδρίασή του εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στην πρωτοβουλία. Δεν ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου Ελασσόνας στο Δίκτυο η πτέρυγα της ελάσσονος μειοψηφίας του κ. Δημ. Αβρανά, που έδωσε αρνητική ψήφο. Προηγήθηκε η ενημέρωση που έκανε στο σώμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Μπίσμπας.

Τέλος, χαρακτηριστικά τα όσα τόνισε στην πρώτη συνεδρίαση του Δικτύου ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγ. Κωνσταντέλλος, που αποτυπώνει και το πλαίσιο και «στίγμα» των πρωτοβουλιών, που καλούνται να πάρουν οι Δήμοι που συμμετέχουν:

«Η κοινή προσπάθεια των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εξεύρεση πόρων και τεχνογνωσίας αποτελεί μονόδρομο σε μια σύγχρονη αντίληψη δημόσιας διοίκησης. Είναι υποχρέωσή μας να ξεφύγουμε από την πεπαλαιωμένη διαχειριστική νοοτροπία του χθες και να αναζητήσουμε μαζί λύσεις για τη δημιουργία «έξυπνων πόλεων» με έμφαση στην εξοικονόμηση χρημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article