Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Μεγάλες επενδύσεις με στόχο να καταστεί ο δήμος Ελασσόνας η πιο πράσινη περιοχή της χώρας

«Στόχος για την περιοχή της Ελασσόνας είναι να καταστεί σε σύντομο διάστημα η πιο πράσινη περιοχή στην Ελλάδα και να αποτελέσει το παράδειγμα που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κτηνοτροφικές, και όχι μόνο, περιοχές της χώρας. Επενδύσεις από μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής είναι έτοιμες να πραγματοποιηθούν, οι οποίες θα απαλλάσσουν το περιβάλλον από την επιμόλυνση, καθώς θα επιτύχουν την επεξεργασία των λυμάτων σε ποσοστό 100%. Πέραν των μονάδων παραγωγής Βιοαερίου, που ετοιμάζονται και σύντομα θα αποτελούν μια νέα πραγματικότητα στον επιχειρηματικό χάρτη του δήμου Ελασσόνας στο νομό Λάρισας, βρίσκονται στα σκαριά Μονάδες Επεξεργασίας Στερεών Λυμάτων και στα ποιμνιοστάσια».

Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα τον Τιταρήσιο ποταμό.

«Το πρόβλημα του τυρογάλακτος θα λυθεί άμεσα και με τρόπο συμβατό με τη χρήση ΑΠΕ, καθώς το παραγόμενο μεθάνιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στους ατμολέβητες ή σε μηχανές συμπαραγωγής για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον σας ενημερώνω, πως το συμπυκνωμένο τυρόγαλα πιάνει αυτή τη στιγμή εξαιρετικές τιμές στο εξωτερικό (1 ευρώ/κιλό) και είναι αρκετές οι επιχειρήσεις εκείνες που το εξάγουν.

Όσον αφορά δε τα ξεπλύματα των εργοστασίων, αυτά θα πρέπει να επεξεργαστούν στους βιολογικούς, αν και απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, η μια από τις δυο προαναφερθείσες μονάδες βιοαερίου μπορεί να τα επεξεργαστεί και αυτά, με τη χρήση μεμβρανών και χωρίς τη λειτουργία βιολογικού, αφού υπόσχεται αποικοδόμηση του οργανικού φορτίου σε ποσοστό άνω του 99%.

Επίσης, αυτή τη στιγμή οι τυροκομικές επιχειρήσεις επεξεργάζονται τα ξεπλύματα στους βιολογικούς τους, οι οποίοι έχουν εκσυγχρονιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Για τον λόγο αυτό άλλωστε όλοι οι βιολογικοί δουλεύουν κανονικά, αντιμετωπίζοντας και τα προβλήματα ρουτίνας που μπορεί να υπάρξουν», σημείωσε η κα Μπίζιου αναλύοντας στην Επιτροπή την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.

«Οφείλουμε λοιπόν να παραδεχθούμε, πως η κατάσταση στον Τιταρήσιο ποταμό έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πολιτικές στοχευμένες και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση.

Φυσικά δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε, μέχρι το πρόβλημα να λυθεί οριστικά», κατέληξε η κα Μπίζιου.

Previous ArticleNext Article